Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Πονοκέφαλος στα παιδιά: Η δύσκολη «σπαζοκεφαλιά»

Πονοκέφαλος στα παιδιά: Η δύσκολη «σπαζοκεφαλιά»

Ο πονοκέφαλος ταλαιπωρεί αλλά και προκαλεί στρες στα παιδιά και περισσότερο τους γονείς τους, που –πολύ σωστά- αναζητούν την ιατρική συμβουλή.

 

 

Αν και οι πονοκέφαλοι στα παιδιά δεν εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα που εμφανίζονται στους ενήλικες, η κεφαλαλγία είναι ένας συνήθης λόγος επίσκεψης στον παιδίατρο. Συνήθως, το παιδί παραπονιέται για πόνο στο κεφάλι περιγράφοντας έναν πονοκέφαλο τάσεως –«κάποιος σφίγγει το κεφάλι μου»- ή μία κρίση ημικρανίας, που ενίοτε συνοδεύεται και από συμπτώματα όπως: ναυτία ή και εμέτους, πόνους στην κοιλιά ή ακόμη και ταχυκαρδία, ωχρότητα κλπ. Πιο σπάνια, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν «ύποπτη» συμπτωματολογία, η οποία σε συνδυασμό με τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση να οδηγήσει τον παιδίατρο στην απόφαση της άμεσης διακομιδής τους στο νοσοκομείο.

 

Σε κάθε περίπτωση ο πονοκέφαλος «πονοκεφαλιάζει» όχι μόνο τους γονείς, αλλά και τους παιδιάτρους. Η διάκριση της κεφαλαλγίας σε πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή δεν αρκεί. Απαιτείται γνώση και υπευθυνότητα ώστε να μην ξεφύγουν της προσοχής τους περιστατικά ύποπτα για σοβαρότερες καταστάσεις.

 

 

Πρωτοπαθής κεφαλαλγία: η «αθώα»

 

Ο πονοκέφαλος δεν είναι ποτέ «φυσικός», όπως λένε κάποιοι γονείς παρηγορώντας τα παιδιά τους αλλά δεν είναι και πάντα επικίνδυνος. Οι πρωτοπαθείς μάλιστα κεφαλαλγίες, δηλαδή οι αδιευκρίνιστης αιτιολογίας πονοκέφαλοι, αν και λίγο ή πολύ ενοχλητικές, δεν απειλούν τη ζωή του ατόμου.

 

Στις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες περιλαμβάνονται η κεφαλαλγία τάσεως και η ημικρανία, με ή χωρίς αύρα.

 

Η κεφαλαλγία τάσεως είναι ηπιότερη σε σχέση με την ημικρανία, έχει συχνά οικογενή χαρακτήρα και αφορά περίπου ένα στα εκατό παιδιά, συνήθως κορίτσια.

 

Εκλυτικοί  παράγοντες θεωρούνται το στρες και η κόπωση, αλλά μπορεί να προκληθούν και από άλλα αίτια όπως το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο. Το παιδί περιγράφει τον πόνο σαν «σφίξιμο στο κεφάλι» και δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα.

 

Η ημικρανία, αντίθετα, όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά, επηρεάζει έντονα την ποιότητα της ζωής του παιδιού. Η καλοήθης και ιδιοπαθής αυτή διαταραχή επηρεάζει περίπου το 8% των παιδιών, ενώ προτιμά τα κορίτσια. Σε ένα μεγάλο ποσοστό (70%) των πασχόντων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας.


Τα παιδιά εντοπίζουν τον μέτριο ή έντονο πόνο στο μέτωπο και στον κρόταφο και συνήθως ταλαιπωρούνται και από άλλα συνοδά συμπτώματα, όπως ναυτία ή και εμετό, φωτοφοβία ή φωνοφοβία αλλά και από πόνο στην κοιλιά, ταχυκαρδία, ευερεθιστότητα και άλλα. Η χαρακτηριστική «αύρα» αλλά και άλλες νευρολογικές εκδηλώσεις, όπως μουδιάσματα και διαταραχές στον λόγο που εμφανίζεται στους ενήλικες, σπάνια εμφανίζονται στα παιδιά. Η κατάσταση επιδεινώνεται με τη σωματική δραστηριότητα γι αυτό και το παιδί θα αναζητήσει έναν ήσυχο και σκοτεινό χώρο για να ξεκουραστεί. Στην ημικρανία, ειδικά στα παιδιά, ο ύπνος είναι φάρμακο.

 

Η διάρκεια του επεισοδίου διαφέρει, αλλά φαίνεται ότι μεγαλώνει με την ηλικία με αποτέλεσμα οι έφηβοι να έχουν μεγαλύτερης διάρκειας επεισόδια.

 

Εκλυτικοί παράγοντες είναι συνήθως το στρες, η κόπωση αλλά και οι λοιμώξεις.

 

Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες αντιμετωπίζονται με ξεκούραση και την έγκαιρη χορήγηση παυσίπονων. Πολλοί γονείς διστάζουν να χορηγήσουν παυσίπονα –μήπως περάσει μόνος του ο πονοκέφαλος- κάτι που δεν συμβαίνει. Αντίθετα, ο πόνος θα ενταθεί και όταν θα ληφθεί το παυσίπονο θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας. Από την άλλη μεριά και η συχνή και αλόγιστη χρήση οδηγεί σε χρόνια κεφαλαλγία, καθώς ο οργανισμός «συνηθίζει» τη φαρμακευτική αγωγή. Σε περιπτώσεις έντονης και συχνής ημικρανίας, η οποία αποδιοργανώνει τη σχολική και οικογενειακή ρουτίνα προτείνεται ειδική προληπτική θεραπεία.

 

 

Δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες: Προσοχή!

 

Οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες δεν είναι ιδιοπαθείς, αλλά αποτελούν το σύμπτωμα άλλων, συχνά σοβαρών, καταστάσεων. Χαρακτηρίζονται από μεμονωμένα επεισόδια κεφαλαλγίας, που εκδηλώνονται ταχύτατα ή, αντίθετα μπορεί να διαρκούν μερικές εβδομάδες. Τέτοιες καταστάσεις είναι: λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές λοιμώξεις, (μηνιγγίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα κλπ), εγκεφαλικά επεισόδια, τραύματα, όγκοι, οφθαλμικές παθήσεις, ρευματολογικά νοσήματα κλπ.

 

Στις δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες ο παιδίατρος οπωσδήποτε θα παραπέμψει το παιδί είτε άμεσα στο νοσοκομείο –σε περιπτώσεις τραυματισμού στο κεφάλι ή υποψίας για μηνιγγίτιδα, είτε στον παιδονευρολόγο και πιο σπάνια στον οφθαλμίατρο ή τον ωτορινολαρυγγολόγο.

 

 

Ερωτήσεις-κλειδιά

 

Για τη διάγνωση του τύπου της κεφαλαλγίας γίνεται ειδική κλινική εξέταση με έμφαση στο νευρολογικό σύστημα και λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Ο παιδίατρος συνήθως ρωτάει:

 

 • Πότε άρχισε ο πόνος.

 

 • Πώς άρχισε ο πόνος και σε ποια σημεία πονάει.

 

 • Τι χαρακτήρα έχει ο πόνος. (Νιώθει «σφίξιμο»; «σφυριές;» κλπ)

 

 • Αν το παιδί έχει χτυπήσει πρόσφατα στο κεφάλι του και πώς.

 

 • Αν υποφέρει συχνά από κεφαλαλγίες και πόσο συχνά εμφανίζονται οι κρίσεις αυτές. 

 

 • Αν υπάρχει στενός συγγενής με κεφαλαλγία.

 

 • Αν υπάρχει κάποια υποκείμενη νόσος. (π.χ. ένα ρευματολογικό νόσημα)

 

 • Αν υποχωρεί ο πόνος με τη λήψη παυσίπονων.

 

 • Αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα.

 

 • Έχει το παιδί ή ο γονιός συνδυάσει την εμφάνιση του πονοκεφάλου με διατροφικές συνήθειες, είδος άσκησης ή κάποια ψυχική ή σωματική κατάσταση; (Η έμμηνος ρύση στα κορίτσια, η έντονη άσκηση, διάφορες οσμές, η έκθεση στον ήλιο έχει παρατηρηθεί ότι πυροδοτούν επεισόδια πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας).

 

Αν ο γιατρός οδηγηθεί στη διάγνωση κάποιου τύπου πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, μπορεί να ζητήσει από το παιδί να κρατήσει ένα «ημερολόγιο πονοκεφάλων», όπου θα καταγράφει τη διατροφή, τη σωματική του δραστηριότητα και την ψυχική του κατάσταση προκειμένου να γίνει ο συσχετισμός μεταξύ συνηθειών και εμφάνισης του πονοκέφαλου και να αποφευχθούν τυχόν τροφές ή συνήθειες που πυροδοτούν τα επεισόδια. 

 

Σε κάποιες περιπτώσεις το ιστορικό του ασθενή και η κλινική εξέταση θα οδηγήσουν τον γιατρό να συστήσει παρακλινικό έλεγχο με αιματολογικές, βιοχημικές, ενδοκρινολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή του παιδιού καταστάσεις. Συνήθως αυτό γίνεται σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες όπως ο παιδονευρολόγος ή ακόμη και ο οφθαλμίατρος εάν θεωρηθεί απαραίτητη για παράδειγμα μία ειδική εξέταση, η βυθοσκόπηση.

 

 

Ανησυχούμε όταν

 

 • Είναι ένας «καινούργιος» και πρωτόγνωρος πόνος που ξαφνιάζει το παιδί. 

 

 • Ο πονοκέφαλος ξυπνάει το παιδί.

 

 • Υπάρχουν συμπτώματα όπως: πυρετός, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές στην όραση και αλλαγές στη συμπεριφορά

 

 • Το παιδί μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει χτυπήσει στο κεφάλι του.

 

 • Με το πέρασμα της ώρας ο πόνος επιδεινώνεται δραματικά.

 

 • Ο πόνος δεν υποχωρεί με παυσίπονα.

 


 

Με τη συνεργασία της Ντανιέλας Αδάμου, παιδιάτρου.
2966


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Ξένες γλώσσες

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.