Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Πρώτη μέρα στο σχολείο. Tips για να περάσει χωρίς... κλάματα!

Πρώτη μέρα στο σχολείο. Tips για να περάσει χωρίς... κλάματα!

Η ημέρα που το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει για πρώτη φορά πλησιάζει κι εμείς έχουμε περισσότερο στρες κι από τα παιδιά μας για το πώς θα προσαρμοστούν στις καινούριες υποχρεώσεις τους. Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να περάσετε την πρώτη μέρα στο σχολείο ομαλά και ευχάριστα!

 

Μην το κάνετε τεράστιο θέμα

 

Αποφύγετε να βομβαρδίζετε το παιδί με ερωτήσεις του τύπου «πώς νιώθεις που αρχίζουν τα σχολεία;» και με δηλώσεις όπως «να δεις τι καλή που θα είναι η δασκάλα σου». Και γενικά αποφύγετε να του δώσετε υποσχέσεις για πράγματα που δεν ξέρετε εάν θα γίνουν όπως τα περιγράφετε -για παράδειγμα, ότι θα κάνει καινούριους φίλους, ότι θα καθίσει στο ίδιο θρανίο με κάποιο παιδάκι που ήδη γνωρίζει ή ότι η δασκάλα θα είναι νέα και όμορφη. Εάν κάτι από όλα αυτά δεν γίνει έτσι στην πράξη, το παιδί θα απογοητευτεί και θα χάσει την εμπιστοσύνη του σε εσάς.

 

Αναζητήστε οικεία πρόσωπα

 

Εάν το παιδί πηγαίνει στην πρώτη τάξη -ή έχει αλλάξει σχολείο- κάντε μαζί του μια βόλτα στο προαύλιο, πριν χτυπήσει το κουδούνι- για να βρείτε κάποια παιδάκια από το νηπιαγωγείο ή τη γειτονιά που γνωρίζει ήδη. Το να βρίσκεται κοντά σε οικεία πρόσωπα θα το κάνει να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

Κρύψτε το άγχος σας

 

Ακόμα κι αν έχετε κι εσείς το δικό σας στρες για το πώς θα αντεπεξέλθει το παιδί κάντε το παν για να το κρύψετε. Το παιδί θα αναζητήσει στα λόγια και τη συμπεριφορά σας μηνύματα ότι όλα είναι καλά κι ότι δεν έχει λόγο να φοβάται ή να αγχώνεται. Εάν εσείς φέρεστε νευρικά, θα του μεταδώσετε την ανασφάλειά σας.

 

Μιλήστε του για τα δικά σας μαθητικά χρόνια

 

Τα παιδιά λατρεύουν να ακούνε ιστορίες από το παρελθόν. Διηγηθείτε του πώς νιώθατε εσείς στα μαθητικά χρόνια σας κάθε φορά που ξεκινούσε η καινούρια σχολική χρονιά, αναφερθείτε σε ένα συγκεκριμένο γεγονός που σας είχε ενθουσιάσει ή τρομοκρατήσει και μην παραλείψετε να περιγράψετε πώς στο τέλος όλα πήγαν καλά και διαπιστώσατε ότι δεν είχατε λόγους να ανησυχείτε.

 

Καθιερώστε μια νέα οικογενειακή παράδοση

 

Κάντε την πρώτη μέρα στο σχολείο ακόμα πιο ενθουσιώδη, υιοθετώντας μια συγκεκριμένη παράδοση, όπως να βγάζετε μια φωτογραφία κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο, να φτιάχνετε ένα συγκεκριμένο γλυκό ή να ολοκληρώνετε την ημέρα σας με μια οικογενειακή βόλτα στο ζωολογικό κήπο ή το λούνα παρκ.

 

Μην το «σκάσετε» χωρίς να ενημερώσετε το παιδί

 

Όταν αφήσετε το παιδί στο σχολείο και αφού βεβαιωθείτε ότι έχει ξεκολλήσει από το χέρι σας και ασχολείται με κάτι που το διασκεδάζει, πείτε ένα σύντομο και χαρούμενο «γεια» και φύγετε. Εάν δεν σας δει να φεύγετε αλλά διαπιστώσει την απουσία σας αργότερα, το πιο πιθανό είναι να δυσκολευτεί περισσότερο την επόμενη μέρα.

 

Κάντε υπομονή

 

Πολλά παιδιά ξεκινούν με ενθουσιασμό και θετική διάθεση το σχολείο από την πρώτη μέρα. Άλλα, χρειάζονται αρκετές μέρες ή εβδομάδες για να προσαρμοστούν. Έχετε στο μυαλό σας ότι ακόμα κι αν το παιδί σας διαμαρτύρεται ή και κλαίει όταν σας αποχωρίζεται το πρωί, πιθανότατα αλλάζει διάθεση αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι δραστηριότητες στην τάξη.
2660


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Μπήκε η άνοιξη; Ερχεται το…...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.