Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Ψείρες: Οι ανεπιθύμητες «συμμαθήτριες»

Ψείρες: Οι ανεπιθύμητες «συμμαθήτριες»

Το σχολείο εξαιτίας του συγχρωτισμού είναι το ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωση του παρασιτικού ζωυφίου, που αναστατώνει παιδιά και γονείς.

 

Δεν είναι μεγαλύτερη από τον σπόρο του σουσαμιού αλλά κάνει τη ζωή των μαθητών δύσκολη προκαλώντας έντονη φαγούρα και εκνευρισμό. Αυτό το ζωύφιο που δεν ξεπερνά τα τέσσερα χιλιοστά γεννά 7-10 αυγά την ημέρα και στον ένα μήνα της ζωής του έχει γεμίσει με τους απογόνους του το κεφάλι ενός μικρού παιδιού. Είναι ένα μικρό «βαμπίρ» καθώς μάς πίνει κυριολεκτικά το αίμα και δεν το βάζει εύκολα κάτω. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή για να την ξεσπιτώσει κανείς και κυρίως για να απομακρύνει και τα αυγά της, τις κόνιδες. Ο γονέας συνήθως εντοπίζει πρώτα τα αυγά σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός εκατοστού από το τριχωτό.

 

Η φθειρίαση θεωρείται λοίμωξη. Ορισμένα μάλιστα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν και χαμηλό πυρετό. Το κέντρο πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων της Αμερικής (CDC) πάντως, περιγράφει ως ενεργή λοίμωξη από ψείρες τις περιπτώσεις όπου οι κόνιδες είναι δεκάδες, σημάδι ότι οι ψείρες έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον δύο εικοσιτετράωρα πριν το κεφάλι του παιδιού ή του ενήλικα. Γιατί ας μη ξεχνάμε ότι η φθειρίαση είναι εξαιρετικά μεταδοτική και κολλάνε ακόμη και οι γονείς.

 

 

Υπομονή και… επιμονή.

 

Οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις και η στοχοποίηση των παιδιών που τις «φιλοξενούν» είναι, εκτός από δείγμα κακής συμπεριφοράς, και σημάδι άγνοιας: Τα παρασιτικά αυτά ζωύφια δεν επιλέγουν καθαρά ή λιγότερο καθαρά παιδιά, δεν εξορμούν προς τα παιδιά μας από τα άλουστα κεφάλια των συμμαθητών τους και δεν «μασάνε» από κοντοκουρεμένα κουρέματα. Είναι εξαιρετικά κοινωνικές και προσαρμόζονται σε κάθε συνθήκη, ακόμη και στις ουσίες που τις εξολοθρεύουν, τις οποίες συνηθίζουν και, κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Όταν μάλιστα κάνουν την εμφάνισή τους σε ένα σχολείο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαπλωθούν σε όλα τα κεφάλια. Γι αυτό και το σχολείο πρέπει -και συνήθως το κάνει- να ενημερώνει για έλεγχο και αντιμετώπιση της κατάστασης από τους γονείς.

 

Οι γονείς από την άλλη πρέπει να είναι πάντα σε επιφυλακή. Όταν το παιδί ξύνεται επίμονα στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και χαμηλά προς τον αυχένα είναι βέβαιο ότι έχει «επισκέψεις». Μία προσεκτική ματιά χρειάζεται και θα ανακαλύψει κανείς τις κόνιδες, οι οποίες έχουν το χαρακτηριστικό ότι κολλούν στην τρίχα και απομακρύνονται δύσκολα. Μην περιμένετε δηλαδή να πιάσετε την ψείρα στα πράσα για να αποδεχτείτε ότι το παιδί σας χρειάζεται αντιψειρική θεραπεία.

 

Η θεραπεία απαιτεί μεγάλη υπομονή και επιμονή εάν δεν συμπαθεί κανείς τα προϊόντα με εντομοκτόνο δράση. Πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι το ειδικό χτενάκι που απομακρύνει ψείρες και κόνιδες αλλά ταλαιπωρεί πολύ τα παιδιά ειδικά τα κορίτσια με μακριά μαλλιά.

 

 

Καταστρώστε το σχέδιο εξόντωσης

 

Ο παιδίατρος και ο φαρμακοποιός είναι τα πρόσωπα που θα συμπαρασταθούν στον αγώνα σας προτείνοντάς σας εξειδικευμένα προϊόντα που ταιριάζουν στο παιδί σας. Για παράδειγμα, εάν το μικρό αδελφάκι κόλλησε από το μεγάλο ψείρες και είναι κάτω των 2 ετών δεν μπορεί να κάνει χρήση αντιφθειρικών προϊόντων. Σε αυτή την περίπτωση ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει εναλλακτικούς τρόπους απαλλαγής από τις ψείρες, όπως για παράδειγμα τη καθημερινή χρήση «μάσκας» με ζελέ μαλλιών ή μαγιονέζας –ναι!, είναι θαυματουργή- η οποία απλώνεται σε μεγάλη ποσότητα στο κεφάλι του παιδιού και μένει για ώρες. Η  μαγιονέζα και το τζελ λειτουργούν μηχανικά καθώς τα υλικά τους καλύπτουν απόλυτα τις τρίχες μην αφήνοντας ανάσα για τις ψείρες, οι οποίες σκάνε ή, αν προλάβουν… το σκάνε.

 

Οι μέθοδοι αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον κάθε 2-3 ημέρες και να συνεχίζουν οπωσδήποτε για 2 εβδομάδες.

 

Στα φαρμακεία υπάρχουν διάφορα τοπικά αντιφθειρικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά άνω των 2 χρονών. Όσα περιέχουν πολύ δραστικές ουσίες και απευθύνονται σε παιδιά άνω των 6 ετών, πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή και ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης. Σε περιπτώσεις που το παιδί σας παρουσιάζει αντιδράσεις υπερευαισθησίας σε φάρμακα και καλλυντικά συζητήστε με τον ειδικό πιο «φυσικές» λύσεις οι οποίες όμως, για να είναι αποτελεσματικές θέλουν χρόνο και ενασχόληση.

 

Όποιο είδος θεραπείας κι αν επιλέξετε να θυμάστε ότι μπορεί να βρίσκετε τζούφιες κόνιδες για μήνες μετά στα μαλλιά, τα οποία -εννοείται- επανελέγχετε συχνά.

 

 

Χτενάκι το μαγικό

 

Ακόμη και από το πιο ισχυρό αντιφθειρικό προϊόν μπορεί να γλιτώσει κάποια ψείρα που θα κάνει τη ζημιά. Γι αυτό μην ξεχνάτε το χτενάκι, του οποίου η χρήση θέλει ειδική τεχνική:

 

-Πριν ξεκινήσετε το χτένισμα με το ειδικό χτενάκι ξεμπερδέψτε καλά τα μαλλιά του παιδιού τα οποία μπορεί να είναι στεγνά αλλά και βρεγμένα. Ιδανικά κάντε τη διαδικασία σε μαλλιά που έχουν ξεπλυθεί με ξυδόνερο. Σε μακριά μαλλιά χρησιμοποιήστε conditioner και μη το ξεβγάλετε με νερό.

 

-Τοποθετήστε το χτενάκι στην κορυφή του κεφαλιού και χτενίστε από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών.

 

-Ξαναπεράστε από το ίδιο σημείο χτενίζοντας προσεκτικά για τουλάχιστον 2 ακόμη φορές.

 

 

Αποφεύγοντας τον εχθρό.

 

Ο εχθρός έχει πόδια και όχι φτερά και περνάει από κεφάλι σε κεφάλι περπατώντας και όχι πετώντας. Γι αυτό αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά μαζέψτε τα σε αλογοουρά ή κότσο, για όσο καιρό το σχολείο βρίσκεται σε κλοιό επιδημίας φθειρίασης. Αυτός είναι ένας τρόπος πρόληψης, που μόνος του δεν αρκεί. Πρέπει να μετατρέψετε το κεφάλι του παιδιού σας σε αφιλόξενο τόπο: Πολλά προϊόντα απώθησης ψειρών κυκλοφορούν στην αγορά υποσχόμενα ότι το άρωμά τους θα τις κρατήσει μακριά. Προτιμήστε τις λοσιόν με φυσικά συστατικά και χρησιμοποιείτε τις καθημερινά. Εναλλακτικά μπορείτε με πολλή προσοχή να χρησιμοποιήσετε έλαια λεβάντας, τεϊόδεντρου ή δεντρολίβανου. Αραιώστε μία σταγόνα σε μικρή ποσότητα νερού και βουτήξτε τη χτένα του παιδιού σας πριν το χτενίσετε. Θα λειτουργήσει απωθητικά. Επειδή όμως τα αιθέρια έλαια είναι ερεθιστικά καλό είναι να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας. Ακίνδυνο και αποτελεσματικό είναι το αραιωμένο σε νερό ξύδι, αλλά δικαίως το παιδί σας θα αντιδράσει στη χρήση του, καθώς η μυρωδιά του ξυδιού δεν απομακρύνει μόνο τις ψείρες, αλλά και τους συμμαθητές.

 

Αν τα κάνετε όλα αυτά οι ψείρες δεν θα σας ξαναχτυπήσουν την πόρτα. (Αλλά καλού-κακού ρίξτε και καμιά ματιά…)
2247


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Η διατροφική αξία...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.