Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αποκτήσει φίλους;

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αποκτήσει φίλους;

 

 

 

 

Η ανάπτυξη της κοινωνικότητας του παιδιού, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή του, τις φιλίες του και την προσαρμογή του στη σχολική ζωή. Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά δυσκολεύονται με τις φιλίες τους;  Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;

 

 

 

 

 Ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται μια σχέση είναι κάτι το οποίο το παιδί μαθαίνει ήδη από τη βρεφική του ηλικία. Ωστόσο η ηλικία που αρχίζει να αυτονομείται και να κοινωνικοποιείται, είναι κυρίως η προσχολική, μόλις δηλαδή ξεκινάει τον παιδικό σταθμό. Έως τα 4 χρόνια, τα παιδιά αναζητούν συντρόφους που να παίζουν παρέα, ενώ μετά τα 4 χρόνια αρχίζουν να εκτιμούν τα ομαδικά παιχνίδια. Μεγαλώνοντας και πηγαίνοντας στο σχολείο, το παιδί εξασκεί τις επικοινωνιακές του δυνατότητες, μαθαίνει να συνεργάζεται, να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του αλλά και τις διαφωνίες και τους καυγάδες που μπορεί να προκύψουν. 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αποκτήσει φίλους;
Όπως όλοι οι ενήλικες δεν είμαστε ίδιοι, έτσι και τα παιδιά διαφέρουν ως προς τις κοινωνικές δεξιότητές τους. Έτσι για ορισμένα είναι παιχνιδάκι να αποκτήσουν παρέες και φίλους όπου βρεθούν, ενώ για άλλα είναι πιο περίπλοκη διαδικασία. Ωστόσο πάντα υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουμε ένα πιο κλειστό παιδί να κάνει φιλίες. Δείτε πώς:

Ενθαρρύνετε το παιδί σε εξωσχολικές δραστηριότητες: Μέσα απ’ αυτές τις εξωσχολικές δραστηριότητες,  έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ακόμη περισσότερα παιδιά. Συνοδέψτε το στην παιδική χαρά ή στο πάρκο της γειτονιάς, και δώστε του την ευκαιρία, να συναντήσει συμμαθητές από το σχολείο του και να παίξουν μαζί. Επίσης μπορείτε να το παροτρύνετε να γραφτεί σε κάποιον αθλητικό ή καλλιτεχνικό σύλλογο της γειτονιάς, όπου θα μπορέσει να συναντήσει παιδιά της ηλικίας του, με τα οποία θα έχει κοινά ενδιαφέροντα και θα είναι ευκολότερο να αναπτύξει μια φιλική σχέση. 

Μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς: Αν νομίζετε ότι το παιδί σας είναι ιδιαίτερα μοναχικό, ζητήστε από το δάσκαλο (ή τη δασκάλα) του να το βοηθήσει να ενταχθεί σε ομάδες στην τάξη του. Καλό θα ήταν επίσης να μιλήσουμε με τη δασκάλα αν το παιδί μάς διαμαρτύρεται πως υπάρχουν συμμαθητές που του φέρονται άσχημα ή το απομονώνουν από την ομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, η ματιά της δασκάλας είναι σημαντική για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και για να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε το παιδί, εμείς από το σπίτι και η δασκάλα στην τάξη.

 

Μην το πιέζετε να έχει «πολλούς» φίλους: Όπως εμείς οι ενήλικες μπορεί να έχουμε κάποιες σταθερές και μόνιμες φιλίες, έτσι και τα παιδιά, μπορεί να είναι πιο επιλεκτικά στις συναναστροφές τους. Το παιδί μας πιθανότατα θα έχει προτίμηση σε ένα, δύο, τρία, τέσσερα παιδιά από την τάξη του. Αν με αυτά τα παιδιά έχει ήδη μια καλή σχέση, έστω κι αν δεν έχουν γίνει «οι καλύτεροι φίλοι», τότε θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε να νιώσει καλά που έχει κάνει ήδη τόσους φίλους! 

Βοηθήστε το να νιώσει αυτοπεποίθηση: Η έλλειψη κοινωνικότητας μπορεί, μεταξύ άλλων, να οφείλεται και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει τα άλλα παιδιά  με φόβο, τότε  ίσως  χρειάζεται να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του. Ενθαρρύνετε και επιβραβεύστε κάθε τύπου επίτευγμα και δείξτε σεβασμό στον τρόπο που βιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Με αγάπη, υπομονή και επιβράβευση μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα απέναντι στον εαυτό του, οπότε και απέναντι στους άλλους .

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου Χαμογελάκια, www.xamogelakia.com
4499


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Home cinema night: Ψηλά στον ουρανό

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.