Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Πώς να βοηθήσουμε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο και το διάβασμα

Πώς να βοηθήσουμε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο και το διάβασμα

Οι έντονοι σχολικοί ρυθμοί, συχνά στερούν από τα παιδιά τη χαρά που προσφέρει η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου. Το αποτέλεσμα είναι να αποξενώνεται από το διάβασμα και να επιδιώκει άλλες δραστηριότητες στον ελεύθερό του χρόνο. Όμως το βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία και τη σκέψη του παιδιού και έχει τη δύναμη να μεταδώσει πολιτισμικές αξίες, να διαμορφώσει ήθος, χαρακτήρα και συνείδηση. Να λοιπόν ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα:

 

Διαβάστε μαζί του

Ο καλύτερος τρόπος να βάλετε το παιδί σας στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο κάθε βράδυ για διάβασμα. Ξαπλώστε μαζί του στο κρεβάτι, χαλαρώστε και διαβάστε δυνατά μία εσείς και μία το παιδί.

 

Διαβάστε μπροστά του

Διαβάστε βιβλία μπροστά στο παιδί  και ενθαρρύνετέ το να σας κάνει ερωτήσεις. Είναι σημαντικό το παιδί να σας βλέπει να διαβάζετε βιβλία, γιατί έτσι γίνεστε για εκείνο ένα καλό πρότυπο προς μίμηση. Μπορείτε, μάλιστα, να του αφηγηθείτε την ιστορία που διαβάσατε με απλά λόγια, δείχνοντας πόσο πολύ απολαύσατε το βιβλίο σας. 

 

Μάθετε τι του αρέσει

Ξεκινήστε από τα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι του. Αν για παράδειγμα ο γιος σας, αγαπά το ποδόσφαιρο, βρείτε μικρά βιβλία με ποδοσφαιρικές ιστορίες ή ακόμα και άρθρα από το internet. Σταδιακά, μπορείτε να του παρουσιάσετε βιβλία με συναφές περιεχόμενο (π.χ., αθλητικό) ώστε να εξοικειωθεί με το διάβασμα. Τα πιο μικρά παιδιά αγαπούν ιστορίες με ζώα και πλάσματα της φαντασίας με πρωταγωνιστές υπερήρωες ή νεράιδες.

 

Ζητήστε τη γνώμη των ειδικών

Αν σας μοιάζει δύσκολο να επιλέξετε το κατάλληλο βιβλίο για το παιδί σας, ένας εκπαιδευτικός, ένας βιβλιοπώλης με αγάπη και γνώση για το βιβλίο, θα μπορέσουν να σας υποδείξουν κάποια.

 

Επισκεφθείτε μαζί τακτικά βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία

Αφήστε το παιδί να ξεφυλλίσει τα βιβλία που του αρέσουν και να αποφασίσει μόνο του για το τι θα του αγοράσετε. Δεν πειράζει αν δεν προτιμά τα λογοτεχνικά και επιλέγει βιβλία εικονογραφημένα. Μην ξεχνάτε πως οτιδήποτε κεντρίζει την περιέργεια και τη φαντασία του αποτελεί καλό κίνητρο για ν' ανοίξει το βιβλίο αντί να το αφήσει κλειστό στη βιβλιοθήκη του.

 

Προτείνετε του βιβλία σε σειρές

Ακόμα και οι πιο απρόθυμοι αναγνώστες μπορεί να «κολλήσουν» με κάποια σειρά παιδικών βιβλίων ή με βιβλία που δεν έχουν ακριβώς ιστορίες αλλά κάποιο άλλο ενδιαφέρον, π.χ. γενικές γνώσεις. Σε πρώτη φάση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν το βιβλίο που θα δώσετε στο παιδί σας αποτελεί λογοτεχνικό διαμάντι. Ο σκοπός σας είναι να το παρακινήσετε να διαβάζει. Αν αρχίσει να του αρέσει, μόνο του θα ζητήσει τη συνέχεια της σειράς ή ένα άλλο παρόμοιο βιβλίο.

 

Προτείνετέ του κάτι εύκολο

Η κατανόηση και η άνεση στο διάβασμα επιτυγχάνεται ευκολότερα όταν το παιδί διαβάσει ένα βιβλίο λίγο χαμηλότερου επιπέδου από το δικό του (π.χ. από την ηλικία του ή την τάξη του στο σχολείο). Έτσι, αν το παιδί σας προτιμά τα «εύκολα» αναγνώσματα, μην το αποτρέψετε.

 

Κάντε την ανάγνωση παιχνίδι

Προσπαθήστε να είστε διασκεδαστικοί και δημιουργικοί σε ό,τι έχει να κάνει με το βιβλίο. Για παράδειγμα κάντε στο παιδί ερωτήσεις σχετικές με το βιβλίο που διάβασε σα να παίζετε ένα παιχνίδι.

 

Ενθαρρύνετε το παιδί να γίνει μέλος της βιβλιοθήκης του σχολείου ή του δήμου σας.

 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού (σύμβουλος γονέων, παιδαγωγός, συντονίστρια σχολών γονέων)
3197


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Κλειστά σχολεία, ανοιχτές...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.