Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Πώς να οργανώσετε ένα ταξίδι με τα παιδιά στο εξωτερικό

Πώς να οργανώσετε ένα ταξίδι με τα παιδιά στο εξωτερικό

 

 

 

 

Της Κάλης Κιγιτζή  

 

 

 

Και φτάνει αυτή η μεγάλη μέρα που επιτέλους παίρνετε την απόφαση να κάνετε ένα ταξίδι με τα παιδιά σας στο εξωτερικό. Και λέω «επιτέλους» γιατί κακά τα ψέματα στην Ελλάδα δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο να βλέπεις τους γονείς με τα παιδιά τους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για λόγους που ξεκινούν από το οικονομικό και τελειώνουν στην παράξενη κουλτούρα του Έλληνα να μην αποζητάει ταξίδια σε άλλες χώρες. Αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση. Προς το παρόν, μένουμε στη μεγάλη μας χαρά για το επικείμενο ταξίδι και για όλες τις προετοιμασίες που πρέπει να κάνουμε (ειδικά αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό), για να φτάσουμε στην πύλη του αεροδρομίου χαλαροί και έτοιμοι να διασκεδάσουμε. Πάμε λοιπόν, να δούμε παρέα μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να οργανώσετε σωστά το ταξίδι σας, ώστε όλοι  να νιώσετε ασφάλεια και να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο. 

 

 

1) Επιλέξτε ένα σχετικά family-friendly προορισμό, έναν προορισμό, δηλαδή, που να έχει δραστηριότητες ή αξιοθέατα που να ενδιαφέρουν τα παιδιά και να τους κάνουν να θέλουν να ταξιδέψουν πάλι σύντομα. Συνήθως οι μεγάλες πρωτεύουσες είναι μέσα στο top 5 των επιλογών για μια οικογένεια που θα ταξιδέψει πρώτη φορά κι αυτό γιατί συνδυάζει σημαντικά αξιοθέατα που τα παιδιά αναγνωρίζουν, μουσεία για κάθε γούστο (π.χ. φυσικής ιστορίας ή εντυπωσιακά ενυδρεία), μεγάλα θεματικά πάρκα αναψυχής, ζωολογικούς κήπους και εντυπωσιακά πάρκα με λίμνες ή ποτάμια. 

 

2) Επιλέξτε σωστά τις ημερομηνίες, καθώς είναι σημαντικό να μη χάσουν τα παιδιά πολλές μέρες από το σχολείο τους (μη σας βγει και ξινό το ταξίδι). Αν είναι περισσότερες από τρεις, τα μικρά ενδεχομένως να χάσουν λίγο την μπάλα με τα μαθήματα που θα συσσωρευτούν και αν είναι μεγάλα δεν έχουν μεγάλο περιθώριο για απουσίες. Έστω κι αν τα τριήμερα είναι συνήθως πιο ακριβά (κυρίως όσον αφορά στα αεροπορικά) ίσως για την πρώτη σας φορά, η πιο safe επιλογή θα ήταν να κολλήσετε το ταξίδι σας σε κάποιο τριήμερο. Καλό θα είναι επίσης, για να σας βγει και πιο οικονομικό το ταξίδι, να έχετε μπροστά σας 2-3 μήνες μέχρι την αναχώρησή σας ώστε να βρείτε πιο low budget επιλογές σε αεροπορικά και διαμονή. 

 

Tip: Αν το παιδί είναι πολύ μικρό μην το ενημερώσετε από πολύ νωρίς (αν αντέξετε φυσικά από τη χαρά σας) για το επικείμενο ταξίδι σας καθώς ο χρόνος μπορεί να του φανεί αιώνας. 

 

3) Όταν κλείνετε τα αεροπορικά εισιτήρια ελέγξτε τους περιορισμούς της αεροπορικής εταιρείας σε βαλίτσες, καρότσια και τυχόν μεγάλα αντικείμενα που πρέπει να πάρετε μαζί για το παιδί σας. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, η έρευνα για τις αεροπορικές και τους περιορισμούς της κάθε μίας ποικίλει. Αν το παιδί σας είναι κάτω από 2 ετών, σας έχουμε ευχάριστα νέα γιατί δεν πληρώνει εισιτήριο, αν όμως είναι άνω των 2 πληρώνει κανονικά (υπάρχει μια ελάχιστη διαφορά) και θα πρέπει να πληροί όλους τους κανόνες που ισχύουν και για εσάς, όπως ο αριθμός των αποσκευών. Τσεκάρετε επίσης το τι ισχύει σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε μαζί σας το καρότσι. 

 

 4) Ελέγξτε τα διαβατήριά σας και βγάλτε καινούριο για το παιδί. Και εκεί που λες όχι άλλα έξοδα, έρχεται η ώρα του διαβατηρίου. Γιατί μπορεί εμείς οι ενήλικες να μπορούμε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης να ταξιδέψουμε με την ταυτότητά μας αλλά όχι τα παιδιά. Οπότε μην το αφήσετε την τελευταία στιγμή. Τα έξοδα είναι γύρω στα 80 ευρώ και για ηλικίες κάτω των 14 ετών, το διαβατήριο έχει ισχύ 3 χρόνια.  Οπότε, να ένας λόγος να κανονίσετε άμεσα και το επόμενο ταξίδι σας.

 

Tip: Σκανάρετε τα διαβατήρια, τις ταυτότητες και τα επίσημα έγγραφα που θα πάρετε μαζί σας και στείλτε τα με e-mail στον εαυτό σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί σε ένα ταξίδι! 

 

5) Ελέγξτε τις ισχύουσες χρεώσεις στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Τι χειρότερο να πας ένα ταξίδι και μετά να έχεις να πληρώνεις υπέρογκα ποσά για το κινητό σας τηλέφωνο. Ρωτήστε αν στη χώρα προορισμού σας μπορείτε να κάνετε και να δέχεστε τηλέφωνα με χρεώσεις που καλύπτονται από το πακέτο σας και φυσικά αφού μιλάμε για παιδιά… αν και πόσα MB μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Στην τελική, αγοράστε και ένα επιπλέον πακέτο. Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, δεν παίζεις με την επικοινωνία!

 

Tip: Ελέγξτε ότι οι κάρτες σας έχουν ένα decent ημερήσιο όριο, τσεκάρετε ότι ισχύουν παντού και ρωτήστε αν υπάρχουν περιορισμοί. Γιατί πόσα μετρητά να έχει πια κανείς πάνω του στις μέρες μας που το πλαστικό χρήμα υπερτερεί.

 

pos-na-organosete-ena-taksidi-ta-paidia-sto-eksoteriko_2.jpg

 

6) Κλείστε από πριν τα εισιτήριά σας για μουσεία και αξιοθέατα. Πόσες ώρες μπορεί να περιμένει ένα παιδί σε μια ουρά για ένα εισιτήριο! Εντάξει, ξέρω… εξαρτάται από την υπομονή και την ηλικία του αλλά αλήθεια έχετε εικόνα από τις ατελείωτες ουρές π.χ. στο Βατικανό, στο Μουσείο της Μαντάμ Τισό ή στον Πύργο του Άιφελ; Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Κλείστε νωρίτερα τα εισιτήρια σας (μπορείτε και μέσα από την πλατφόρμα του Ανθομέλι) ώστε να πάτε σαν κύριοι μια συγκεκριμένη ώρα και να μπείτε σχεδόν κατευθείαν. 

 

Tip: Όταν ενημερώσετε το παιδί σας για το ταξίδι, μπορείτε να το βοηθήσετε να ξεκινήσει ένα σύστημα αποταμίευσης ώστε να έχει και τα δικά του χρήματα στο ταξίδι. Ένα μικρό χαρτζιλίκι κάθε εβδομάδα θα το βοηθήσει να μαζέψει ένα μικρό ποσό που θα έχει δικαίωμα να το ξοδέψει όπως θέλει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. 

 

 

7) Google and Pinterest forever! Σίγουρα πριν από μερικά χρόνια, η οργάνωση ενός ταξιδιού δεν θα ήταν τόσο εύκολη υπόθεση αλλά και τόσο διασκεδαστική συγχρόνως. Μπείτε στο ίντερνετ μαζί με τα παιδιά σας, δείτε φωτογραφίες από τον προορισμό σας, κάντε όνειρα για τις φωτογραφίες που θα βγάλτε και τα μέρη που θα δείτε και κάντε μία λίστα για τα πράγματα που δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε!

 

Tip: Προσπαθήστε να μην φάτε όλο τον χρόνο σας σε μουσεία. Δεν είναι άσχημο (ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά) να βιώσουν λίγο και την κουλτούρα της χώρας επισκεπτόμενοι π.χ. βιβλιοπωλεία, υπαίθριες αγορές, καταστήματα, εστιατόρια ή φαστφουντάδικα που να έχουν το άρωμα και το χρώμα αυτής της χώρας. 

 

8) Ψωνίστε ανάλογα. Επειδή δεν μπορώ να ξέρω πού θα πάτε για το πρώτο σας ταξίδι και τι εξοπλισμό θα χρειαστείτε, θέλω να σας συμβουλέψω γενικά να είστε προετοιμασμένοι αρκετά νωρίτερα. Τι χειρότερο να τρέχετε για ψώνια λίγο πριν το ταξίδι. Πολύ αγχωτικό. Δείτε τι ρούχα θα χρειαστείτε ή τι εξοπλισμό (π.χ. μπορεί να πάτε για σκι!) και προμηθευτείτε τα από νωρίς ώστε να μην αγχωθείτε. Άλλωστε τα παιδιά όλο και κάτι θα σας βγάλουν για την τελευταία στιγμή. Be prepared! 

 

9) Ώρα για βαλίτσες! Καταρχάς αν δεν έχετε ταξιδέψει ξανά με αεροπλάνο θα χρειαστεί να προμηθευτείτε τις μικρές βαλίτσες καμπίνας ώστε να μην χρεωθείτε παραπάνω. Οπότε καλά σας έξοδα και πάλι! Αν πάλι είστε έτοιμοι και ζητάτε συμβουλές πακεταρίσματος, είμαι η τελευταία που μπορώ να δώσω συμβουλές για το πώς θα πακετάρετε τις βαλίτσες σας (αν είστε κι εσείς του «πάρε να ’χεις να αλλάζεις», με καταλαβαίνετε). Ενημερώστε τα παιδιά ότι ο χώρος της βαλίτσας είναι περιορισμένος και βοηθήστε τα να επιλέξουν τα κατάλληλα για την εποχή ρούχα. Σίγουρα θα χρειαστείτε άνετα παπούτσια μαζί σας για περπάτημα και φυσικά 2-3 παραπάνω αλλαξιές από τις προκαθορισμένες γιατί άνθρωποι είμαστε και μπορεί να λερωθούμε.

 

Tip: Μην ξεχάσετε να προτείνετε στο παιδί να έχει μαζί του και μια τσάντα ώμου. Κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να την έχει γεμάτη με παιχνίδια, βιβλία και media gadgets και κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη χώρα προορισμού να έχει μέσα μερικά προσωπικά αντικείμενα και φυσικά το νερό του και ένα σνακ. 

 

Πραγματικά, δεν ξέρω αν με τις συμβουλές μου σας βοήθησα να ξεαγχωθείτε για το επικείμενο ταξίδι με τα παιδιά ή να σας άγχωσα περισσότερο. Αυτό που ελπίζω όμως είναι να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι με την οικογένειά σας και να γυρίσετε πίσω φορτωμένοι, όχι με υλικά αγαθά αλλά με υπέροχες αναμνήσεις και εικόνες που θα κάνουν την οικογένειά σας ακόμα πιο δεμένη και ευτυχισμένη! Καλό ταξίδι! 

 

Κάλη.
2595


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Αφυδάτωση: κατάσταση εκτάκτου...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.