Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Σεπτέμβριος: Οργάνωση τώρα!

Σεπτέμβριος: Οργάνωση τώρα!

Προσγειωθείτε ομαλά στη μετά-διακοπών ζωή και οργανώστε τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με μαεστρία.

 

 

Όλα τα σημάδια ότι οι διακοπές τελείωσαν είναι γύρω σας και πάνω σας: Το μαυρισμένο σας δέρμα χάνει τη λάμψη του και ξεφλουδίζει, τα λουκούμια-σουβενίρ που φέρατε από το νησί τελειώνουν και η τελευταία σταγόνα του αντηλιακού λέκιασε τη βαλίτσα σας. Κι όμως, αν δεν βλέπατε το ημερολόγιο να δείχνει Σεπτέμβρη δεν θα πιστεύατε ότι τελειώνει και το αποκαλόκαιρο.

 

Και καθώς είστε μάνα και μάλιστα εργαζόμενη, πρέπει να διώξετε το άρωμα των διακοπών από πάνω σας και να αρματωθείτε: ηλεκτρονικά και έντυπα ημερολόγια, σημειωματάρια, post-it και υπενθυμίσεις στο κινητό όλα επιστρατεύονται για να σας βάλουν σε μία σειρά, που θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από εννέα μήνες: όσο μία εγκυμοσύνη ή μια σχολική χρονιά. Η τελευταία αρχίζει σε λίγες μέρες, όταν χτυπήσει το κουδούνι και δοθούν οι λίστες με τα απαραίτητα υλικά της μάθησης.

 

Προετοιμαστείτε λοιπόν για τις προκλήσεις που έρχονται σε δέκα βήματα:

 

1. Τακτοποιήστε το σπίτι για να τακτοποιήσετε τη ζωή σας. Το σκηνικό αλλάζει. Βάλτε τα πράγματα στη θέση τους και κυρίως ξεφορτωθείτε αντικείμενα. Τα δικά σας άχρηστα μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλον.

 

2. Επικεντρωθείτε στα παιδικά δωμάτια, τόπο δράσης και μάθησης. Κάντε ένα γενναίο ξεκαθάρισμα σε παιγνίδια και βιβλία μαθαίνοντας συγχρόνως το παιδί σας να χαρίζει χωρίς τον πόνο του αποχωρισμού.

 

3. Φτιάξτε ένα εφικτό πρόγραμμα. Την προηγούμενη χρονιά διδαχτήκατε με μαρτυρικό τρόπο ότι δεν μπορείτε να διακτινιστείτε για να συνδυάσετε τα αγγλικά του γιου σας με το μπαλέτο της κόρης σας. Πάρτε χαρτί και μολύβι και καταρτίστε τη λίστα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και των μαθημάτων των παιδιών σας δίπλα σε μία λίστα με τις προσωπικές σας υποχρεώσεις. Ό,τι δεν ταιριάζει ας το κάνει ο μπαμπάς φέτος.

 

4. Οργανώστε μία ρουτίνα που θα προλαμβάνει τα «ατυχήματα». Φροντίστε να είναι όσο πιο λεπτομερής γίνεται: τι ώρα θα ξυπνάτε, πότε θα πηγαίνετε στο γραφείο, πότε και πού θα ψωνίζετε, ποιος θα πηγαίνει τα παιδιά στους αγώνες και ποιος στις προπονήσεις, τι φαγητό θα μαγειρεύετε τις Δευτέρες. Ακόμη κι αν τίποτα από αυτά δεν τηρηθεί, η ιδέα και μόνο ότι υπάρχει ένα σχέδιο θα σας ανακουφίσει.

 

5. Πριν μπείτε για τα καλά στα βαθιά κλείστε τα ραντεβού με τους γιατρούς, που συνήθως γίνονται τον Σεπτέμβρη: παιδίατρος και ορθοδοντικός για τα παιδιά –άντε κι ένας οφθαλμίατρος ή ένας παιδοκαρδιολόγος για τη κάρτα του αθλητή, γυναικολόγος και παθολόγος για τη μαμά. Ο οδοντίατρος μπορεί να περιμένει μέχρι τα Χριστούγεννα.

 

6. Προχωρήστε στον οικονομικό σχεδιασμό του ακαδημαϊκού έτους. Υπολογίστε όλα εκείνα τα –άνευ απόδειξης- ιδιαίτερα μαθήματα ξένων γλωσσών, το μηνιαίο κόστος του ωδείου, την εισφορά στον αθλητικό όμιλο και πάει λέγοντας. Αν έχετε τη μεγάλη εικόνα θα μπορείτε να πείτε ευκολότερα «όχι» σε κάθε παράλογη οικονομική απαίτηση… του εαυτού σας.

 

7. Αποφασίστε επιτέλους να κάνετε το σέρβις του αυτοκινήτου σας. Δεν θέλετε να σας αφήσει μια βροχερή μέρα καταμεσής της Λεωφόρου Μεσογείων και ενώ το παιδί σας σας περιμένει να το πάρετε από το μπαλέτο.

 

8. Κάντε σωστή κατανομή ρόλων: Ποιες μέρες αναλαμβάνει ο σύντροφός σας τις απογευματινές μετακινήσεις των παιδιών, τι κάνει η γιαγιά ή ο παππούς μέσα στην εβδομάδα, κάθε πότε έρχεται η οικιακή βοηθός για να βάλει ένα χεράκι. Είναι εξαιρετικά βοηθητικό να έχετε ένα πλάνο στο οποίο υπάρχουν άνθρωποι-αρωγοί στην προσπάθειά σας και να μη νιώθετε ολομόναχοι στην ανάβαση του Γολγοθά.

 

9. Δώστε αρμοδιότητες στα παιδιά σας: η βόλτα ή το φαγητό του σκύλου, το άδειασμα του πλυντηρίου τα σαββατοκύριακα, ο διαχωρισμός των ρούχων για να μπουν στο πλυντήριο είναι ενδεικτικές εργασίες που μαθαίνουν τα παιδιά να συνδράμουν στην υπόθεση «σπίτι».

 

10. Βρείτε τις ώρες που ό,τι κι αν κάνετε θα αφορά τον εαυτό σας και μόνο. Η διαχείριση του στρες περνάει μέσα από την καλοπέραση.
1674


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


XMAS MUSIC SPECIAL: Το Comedy club για παιδιά...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.