Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Σκάκι: «Παιγνίδι» για γερά μυαλά.

Σκάκι: «Παιγνίδι» για γερά μυαλά.

Ένα πνευματικό άθλημα δεν μπορεί, παρά να τονώνει το πνεύμα και να χτίζει γερή σκέψη, η οποία θα βοηθήσει στην εξέλιξη του ατόμου όχι μόνο κατά τα σχολικά χρόνια αλλά και στην ενήλικη ζωή.

 

Μία παρτίδα σκάκι είναι μία περιπέτεια σε 64 τετράγωνα που μπορεί να κρατήσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες. Για το μικρό παιδί είναι ένα παιχνίδι με άλογα, στρατηγούς και βασιλιάδες που μοιάζει απλό. Μόλις οι πρωτάρηδες σκακιστές μάθουν τις βασικές κινήσεις των πιονιών και μυηθούν στη μαγεία της στρατηγικής το σκάκι γίνεται ένα συναρπαστικό παιχνίδι λογικής (από τα αρχαιότερα μάλιστα) το οποίο ακονίζει το μυαλό. Ακόμη όμως κι αν δεν κάνει το παιδί σας εξυπνότερο, σίγουρα θα βελτιώσει την προσωπικότητά του καλλιεργώντας την προνοητικότητα και την πειθαρχία και θα το μάθει να συγκεντρώνεται στο στόχο του.

 

Απόλυτα ενδεδειγμένη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα σκακιού δεν υπάρχει. Ένα νήπιο, για παράδειγμα, του οποίου ο πατέρας παίζει ερασιτεχνικά σκάκι εξοικειώνεται ευκολότερα με τις κινήσεις αλλά και με τη στρατηγική του παιχνιδιού. Γενικότερα πάντως γύρω στα 7-8 του χρόνια ένα παιδί κατανοεί ευκολότερα τους κανόνες και μπορεί να καταστρώσει ένα (έστω και απλοϊκό) στρατηγικό σχέδιο.

 

Γιατί όμως να μπει στη συστηματική εκμάθηση σκακιού;

 

  • Τα αναγνωρισμένα οφέλη είναι πολλά:

 

  • Όπως όλα τα αθλήματα έτσι και το σκάκι διδάσκει την πειθαρχία στους κανόνες και εξοικειώνει το παιδί με τον υγιή ανταγωνισμό αλλά και την διαχείριση της ήττας.

 

  • Το παιδί μαθαίνει να αναλύει, να αξιολογεί καταστάσεις και τελικά να παίρνει αποφάσεις ακόμη και σε δύσκολες στιγμές που απαιτούν θάρρος και ρίσκο, μάθημα που δεν αφορά μόνο το σκάκι αλλά και ολόκληρη τη ζωή.

 

  • Το σκάκι τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού που παίρνει μόνο του αποφάσεις με σκοπό να το οδηγήσουν στη νίκη.

 

  • Το παιδί χάνοντας από ένα πιόνι μέχρι και ολόκληρη την παρτίδα, μαθαίνει τι σημαίνει «λάθος κίνηση». Αυτό έχει αντίκτυπο και στην πραγματική ζωή καθώς το παιδί αντιλαμβάνεται νωρίς τη σημασία της προμελετημένης κίνησης και γίνεται υπεύθυνο άτομο.

 

  • Το σκάκι εξασκεί, όχι μόνο την αναλυτική σκέψη, αλλά και τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Αν και είναι παιγνίδι λογικής δεν κερδίζει ποτέ κανείς χωρίς φαντασία.

 

  • Το σκάκι «ακονίζει» βασικά εργαλεία μάθησης: τη μνήμη και την ικανότητα εξεύρεσης λύσεων. Γι αυτό και η ενασχόληση με το σκάκι θεωρείται ότι βοηθά και ενισχύει τη μαθηματική σκέψη. Ακόμη διδάσκει την οργάνωση, τη μεθοδικότητα και την επιμέλεια, στοιχεία που συναντώνται στους καλούς μαθητές. Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ότι οι καλοί σκακιστές είναι και άριστοι μαθητές. Βοηθά επίσης μαθητές με θέματα διάσπασης προσοχής καθώς προπονούνται στο να μείνουν προσηλωμένοι στην παρτίδα.

 

  • Μέσω των μαθημάτων το παιδί κοινωνικοποιείται: Δημιουργεί νέους φίλους με τους οποίους έχει κοινά ενδιαφέροντα και συμμετέχει με αυτούς σε αγώνες αλλά και εκδηλώσεις ψυχαγωγίας. Γίνεται δηλαδή μέλος μίας κοινότητας.

 

  • Το σκάκι κατευνάζει την επιθετικότητα, καθώς είναι ένα παιχνίδι άμιλλας και όχι «σωματικού» ανταγωνισμού. Πάνω από τη σκακιέρα  «χουλιγκανισμοί» δεν χωράνε και η ευπρέπεια περισσεύει.

 

Μία παρτίδα σκάκι λοιπόν ή ένας αγώνας μπάσκετ; Η απάντηση κρύβεται στο αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιές» και φυσικά εξατομικεύεται ανάλογα με τις αδυναμίες αλλά και τις ικανότητες του κάθε παιδιού.

 

 

 

Με τη συνεργασία του καθηγητή σκακιού, Έκτορα Αζή.

 
2314


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Back to work

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.