Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Σπίτι: Επιχείρηση «καθαρή ατμόσφαιρα»

Σπίτι: Επιχείρηση «καθαρή ατμόσφαιρα»

Χρησιμοποιήστε τη φύση ή την τεχνολογία και αλλάξτε τον αέρα του σπιτιού σας. Θα πάρετε ανάσα!

 

 

Tα προϊόντα καθαρισμού, ο καπνός του τσιγάρου, τα σωματίδια από τη στάχτη του τζακιού, τα ακάρεα, η γύρη, οι τρίχες των ζώων, ακόμη και το καθημερινό μαγείρεμα επιβαρύνουν δραματικά τον αέρα του σπιτιού. Οι ειδικοί μιλάνε για ρύπανση παρόμοια με εκείνη του βεβαρημένου αέρα της πόλης. Η διαφορά είναι ότι ο αέρας του σπιτιού μπορεί να καθαριστεί με φυσικούς τρόπους και ενίοτε και με τη βοήθεια της τεχνολογίας:

 

 

Καθημερινός αερισμός: Ανοίξτε διάπλατα μπαλκονόπορτες και παράθυρα και αφήστε τον φρέσκο αέρα να κάνει τη «φασίνα» και να καθαρίσει την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Εύκολα, γρήγορα και φυσικά –ειδικά αν δημιουργείται ρεύμα- θα συμπαρασύρει όλα εκείνα τα σωματίδια που βαραίνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού, αλλά και το αναπνευστικό μας σύστημα. Η πιο κατάλληλη στιγμή της ημέρας είναι το πρωί, όταν δεν είναι ακόμη βεβαρημένη η εξωτερική ατμόσφαιρα από τους ρύπους των αυτοκινήτων και η υγρασία δεν είναι σε υψηλά επίπεδα. Τι γίνεται όμως αν μένουμε στο κέντρο της πόλης; Επιλέγουμε μία ώρα της ημέρας με μειωμένη κίνηση για να αερίσουμε. Αντίθετα, αν μένουμε σε κάποιο προάστιο και έχουμε πρόβλημα με τη γύρη, ενημερωνόμαστε από τα «δελτία γύρης» που υπάρχουν σε ορισμένες ιστοσελίδες πρόβλεψης του καιρού και πράττουμε ανάλογα με τη βοήθεια της φύσης ή της τεχνολογίας.

 

 

Συντήρηση στο κλιματιστικό: Η αλλαγή φίλτρων στα κλιματιστικά δεν είναι κάτι που αναβάλλεται. Συμβουλευτείτε της οδηγίες ορθής χρήσης του προϊόντος και πράξτε τα δέοντα.

 

 

Καθαριστές αέρα: Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικοί καθαριστές –όχι με τεχνολογία ιονισμού- οι οποίοι μάλιστα συστήνονται συχνά από γιατρούς σε ασθενείς που υποφέρουν από άσθμα. Περιέχουν ειδικά φίλτρα όπως το φίλτρο HEPA (High Efficiency Particulate Air), που συγκρατούν τα πολύ μικρά σωματίδια και ενίοτε και φίλτρο ενεργού άνθρακα που εξουδετερώνει ρύπους και δυσάρεστες μυρωδιές. Όπως και τα κλιματιστικά έτσι και οι καθαριστές αέρα χρειάζονται αντικατάσταση των φίλτρων ανά διαστήματα.

 

 

Ιονιστές: Πρόκειται για συσκευές προηγμένης τεχνολογίας που η «μόδα» τους έχει επανέλθει. Καθαρίζουν αποτελεσματικά την ατμόσφαιρα από ρύπους, αλλά οι σκεπτικιστές καταναλωτές θα πρέπει να ενημερωθούν για το θέμα παραγωγής όζοντος, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό σε θέματα ποιότητας αέρα (Environmental Protection Agency) ο ιονισμός μπορεί να παράγει μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο ποσότητα όζοντος στο περιβάλλον. Οι ιονιστές-καθαριστές αέρα νέας γενιάς φαίνεται να έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και να είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.


 

Ηλεκτρικές σκούπες νέας γενιάς: Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι όταν καθαρίζουμε το σπίτι μας με ηλεκτρική σκούπα ο αέρας του σπιτιού μας επιβαρύνεται από όλους εκείνους τους ρύπους που ξαφνικά πέταξαν εκτός σκούπας και αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Αναζητήστε λοιπόν τις  νέες συσκευές με ενσωματωμένα εσωτερικά φίλτρα που αφήνουν την ατμόσφαιρα καθαρή.  Διαθέτουν εξελιγμένα φίλτρα που εκτός από τη σκόνη, συγκρατούν και άλλα αιωρούμενα σωματίδια και είναι κατάλληλες για άτομα που υποφέρουν από άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα.

 

 

Άλατα Iμαλαΐων, οι φυσικοί καθαριστές-ιονιστές αέρα: Πρόκειται για κρυστάλλους που τα τελευταία χρόνια γίνονται best-sellers σε καταστήματα με είδη new-age. Οι ενθουσιώδεις καταναλωτές τους ισχυρίζονται ότι είναι ικανοί να εξισορροπήσουν την ατμόσφαιρα κάθε εσωτερικού χώρου. Το μυστικό κρύβεται ίσως στα 250 εκατομμύρια χρόνια και τις κοσμογονικές διεργασίες αποξήρανσης των ωκεανών που χρειάστηκαν για να τους δημιουργήσουν. Όταν θερμαίνονται απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα όπως και οι συσκευές ιονισμού. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε φωτιστικά από ορυκτό αλάτι Ιμαλαΐων, τα οποία τοποθετούνται σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού ή του γραφείου και –όπως πιστεύουν οι new-agers μας χαλαρώνουν και μας μεταδίδουν θετική ενέργεια.

 

 

Φυτά εσωτερικού χώρου: Υπάρχουν φυτά-καθαριστές αέρα. Δεν το λέμε εμείς αλλά τα αποτελέσματα έρευνας της NASA, που κατέδειξε ότι συγκεκριμένα φυτά μπορούν να καθαρίσουν τον αέρα σε κλειστούς χώρους, άρα και τα αεροσκάφη τους. Κατάλληλα είναι κάποια που χρειάζονται λίγο φως γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, απορροφούν καλύτερα τους ρύπους της ατμόσφαιρας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται το μπαμπού, η δράκαινα, ο φίκος, και η σανσιβέρια. Ειδικά η τελευταία, έχει σύμφωνα και με τους γεωπόνους, την ικανότητα όχι μόνο να καθαρίζει τον αέρα από τοξίνες και σκόνες αλλά και να παράγει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Γι αυτό και κάποιοι την τοποθετούν όχι στο καθιστικό αλλά στην κρεβατοκάμαρά τους (Κι ας λέγεται και γλώσσα της πεθεράς).

 

 

Αιθέρια έλαια: Τα έλαια που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν εμάς μπορούν να θεραπεύσουν και το σπίτι μας. Καθαρίζουν και αρωματίζουν τον χώρο του σπιτιού, ενώ παράλληλα φροντίζουν το σώμα και το πνεύμα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση η επιλογή αιθέριων ελαίων τα οποία είναι 100% φυσικά και προτιμότερο και βιολογικά. Το δενδρολίβανο, η μέντα, τα εσπεριδοειδή, το Υλάνγκ-Υλάνγκ, η λεβάντα, ο κέδρος, το κυπαρίσσι και ο ευκάλυπτος συγκαταλέγονται στα φυτά που βελτιώνουν αισθητά την ατμόσφαιρα. Μπορείτε ακόμη να συνδυάσετε αιθέρια έλαια και να επιτύχετε τη δική σας χαλάρωση ή αναζωογόνηση, ανάλογα με τις επιλογές σας. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για να φτιάξετε μίγματα. Για παράδειγμα, η λεβάντα με το Υλάνγκ-Υλάνγκ και το γιασεμί θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα του σπιτιού και θα σας προσφέρει χαλάρωση στο μάξιμουμ.

 

Συμβουλή: Μην τα κάψετε στην ειδική συσκευή αιθέριων ελαίων. Αρωματίστε τον χώρο σας ψεκάζοντας με ένα διάλυμα που θα έχετε φτιάξει από νερό και λίγες σταγόνες από τα έλαια της προτίμησής σας,

 

 

Extra Tips

 

  • Όχι στο άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι. Η υγρασία προκαλεί  μούχλα, ένα είδος μύκητα, ιδιαίτερα επιβαρυντικού για το αναπνευστικό σύστημα.

 

  • Επισκευάζουμε τα σημεία του σπιτιού όπου έχει εμφανιστεί υγρασία.

 

  • Όταν βάφουμε το σπίτι ή τα έπιπλά μας χρησιμοποιούμε μη τοξικές βαφές και βερνίκια.

 

  • Χρησιμοποιούμε απαλά καθαριστικά φιλικά στο περιβάλλον κι ας μη λάμπουν τα πάντα από καθαριότητα.

 

  • Αποφεύγουμε να καπνίζουμε μέσα στο σπίτι και δεν επιτρέπουμε και στους επισκέπτες μας να καπνίζουν εντός. Η βεράντα, ειδικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, γίνεται ιδανικός τόπος συνάντησης για καπνιστές.

 

  • Δεν αφήνουμε ποτέ τη στάχτη στο τζάκι.

 

  • Δεν ανάβουμε ποτέ κεριά παραφίνης, αλλά επιλέγουμε αυθεντικά κεριά από μέλισσες, που καίγονται πολύ φυσικά και κάποιοι μελισσοκόμοι «ορκίζονται» στο όνομά τους: εξουδετερώνουν –λένε- τις τοξικές ενώσεις στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

 

  • Δεν χρησιμοποιούμε αρωματικά σπρέϊ. Εκτός του ότι δεν καθαρίζουν, επιβαρύνουν επιπλέον την ατμόσφαιρα.

 
1878


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Διακοπές χωρίς τα παιδιά. Κάνει...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.