Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Στην αγκαλιά του Μορφέα

Στην αγκαλιά του Μορφέα

Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά -αλλά και προβληματίζει τους γονείς, όταν δεν έρχεται στην ώρα του ή όταν είναι πραγματικά επεισοδιακός.

 

 

 

Η πλειοψηφία των νέων γονιών βρίσκουν τον χαμένο τους ύπνο μετά τα πρώτα γενέθλια του παιδιού τους, το οποίο συνήθως τότε βρίσκει τον ρυθμό του, νυστάζει «στην ώρα του» και κοιμάται συνεχόμενα για τουλάχιστον 7-8 ώρες. Κάποια παιδιά αργούν να κατακτήσουν τον απερίσπαστο ύπνο και μπορεί να ξυπνούν μέσα στη νύχτα ακόμη και μέχρι τα δύο τους χρόνια επειδή πεινούν ή διψούν ή σπανιότερα επειδή «βρέχουν» το κρεβάτι τους. Υπάρχουν όμως και παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών αλλά και ακόμη μεγαλύτερα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύπνου και κρατούν ξάγρυπνους και τους γονείς τους.

 

Ας δούμε όμως κάτω από ποιες συνθήκες ξυπνάει ή ξενυχτάει ένα παιδί στην ηλικία των 3-4 ετών:

 

Όταν είναι άρρωστο. Ένα παιδί με πυρετό, πόνο ή κακή αναπνοή θα ξυπνήσει μέσα στη νύχτα και ίσως να μην μπορέσει να ξανακοιμηθεί εύκολα. Ειδικά αν ο πόνος είναι στο αυτί, το παιδί θα σηκώσει όλο το σπίτι στο πόδι μέχρι να επιδράσει το παυσίπονο. Αυτά όμως τα περιστατικά είναι τόσα όσα και τα συμπτώματα που τα προκαλούν και στην πραγματικότητα δεν αφορούν προβλήματα ύπνου.

 

Ως προβλήματα ύπνου νοούνται οι διαταραχές ύπνου σε παιδιά που ενώ δεν είναι εμπύρετα, δεν πονούν, δεν διψούν και δεν πεινάνε, ξυπνάνε έντρομα από τον φόβο ή απόλυτα ήρεμα και μένουν ξύπνια για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα παιδιά και γονείς να χάνουν την ενέργεια που απαιτεί η επόμενη ημέρα. Ακόμη, προβλήματα ύπνου είναι το ξενύχτι ή η πολύ πρωινή έγερση των παιδιών.

 

 

Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά…

 

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (NSF) εξέδωσε πρόσφατα επικαιροποιημένη οδηγία που αφορά στις συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία. Σύμφωνα με αυτό τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών πρέπει να συμπληρώνουν 10-13 ώρες ύπνου για να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. 

 

Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζουν τα παιδιά νηπιακής ηλικίας και στερούν στα ίδια αλλά και τις οικογένειές τους τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο:

 

  • Το ξενύχτι: Ένα παιδί που δεν το παίρνει ο ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα δημιουργεί δυσλειτουργία σε όλη την οικογένεια. Εάν υπάρχει μεγαλύτερο παιδί μπορεί επίσης να ξυπνήσει και να χάσει ο ύπνος του ποσότητα αλλά και ποιότητα με αποτέλεσμα να πάει κουρασμένο στο σχολείο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Συνήθως είναι θέμα τήρησης ή όχι ενός προγράμματος ύπνου από την οικογένεια. Εάν το σπίτι είναι «ζωντανό» και θορυβώδες στις 10 το βράδυ το νήπιο δυσκολεύεται να νιώσει την ηρεμία που απαιτείται για να οδηγηθεί σε έναν βαθύ και ήρεμο ύπνο. Λύση σε αυτό μπορεί να δώσει η ακολουθία μίας ρουτίνας ύπνου, όπως εκείνη που ακολουθείται σε μικρότερα παιδιά: μπάνιο, ένα ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα και στη συνέχεια διάβασμα μιας ευχάριστης και χαλαρωτικής παιδικής ιστορίας στο κρεβάτι. Όλα αυτά εννοείται ότι δεν γίνονται εν μέσω ανοιχτής τηλεόρασης, έντονων συζητήσεων και κουδουνίσματα τηλεφώνων και επίσης δεν φέρνουν αποτελέσματα από τη μία μέρα στην άλλη.   

 

  • Η πολύ πρωινή έγερση: Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί κοιμάται νωρίς αλλά ξυπνάει από τα χαράματα και δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί παρότι είναι ήρεμο, δεν έχει δει κάποιον εφιάλτη και δεν ζητάει να πάει στο κρεβάτι των γονιών του αλλά… να παίξει. Ο πιο πιθανός λόγος για να το κάνει αυτό είναι να το  πηγαίνετε για ύπνο πολύ νωρίς. Αν έχετε «εκπαιδεύσει» το παιδί σας να κοιμάται στις 7 το βράδυ και ιδιοσυγκρασιακά εκείνο δεν χρειάζεται περισσότερες από 10 ώρες για να ξεκουραστεί είναι φυσικό να ξυπνάει στις 5 τα χαράματα και μαζί με αυτό κι εσείς. Προσπαθήστε να μεταφέρετε τη διαδικασία ύπνου σταδιακά μία με δύο ώρες αργότερα.

 

  • Οι εφιάλτες: Κάποιες εικόνες από παραμύθια ή από την τηλεόραση, καβγάδες μεταξύ των γονιών, το έκρυθμο περιβάλλον του παιδικού σταθμού ή ένα τραυματικό γεγονός, όπως η εισαγωγή του στο νοσοκομείο ή ένας απλός τραυματισμός. Πολλά στιγμιότυπα από την καθημερινότητα μπορεί να ευθύνονται για τους εφιάλτες των παιδιών οι οποίοι είναι αθώοι, μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Περίπου το 20% των παιδιών βλέπουν εφιάλτες πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Εάν όμως στο παιδί είναι ακόμη πιο συχνοί ή είναι τόσο τρομακτικοί που το παιδί αρνείται να ξανακοιμηθεί συζητήστε το με τον παιδίατρο.

 

  • Ο νυχτερινός τρόμος: Είναι ένα τρομακτικό τόσο για τους γονείς όσο και για το παιδί επεισόδιο, το οποίο εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Το παιδί ουρλιάζει έντρομο με ανοιχτά μάτια και διεσταλμένες τις κόρες των ματιών. Το επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 20 λεπτά με συμπτώματα κρίσης άγχους: έντονη εφίδρωση, γρήγορη αναπνοή και ταχυκαρδία. Ο νυχτερινός τρόμος δεν σχετίζεται με τους εφιάλτες. Είναι ένα επεισόδιο που τα αίτιά του δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως από τους επιστήμονες καθώς στη φάση του ύπνου που εμφανίζεται (ύπνος μη REM ή φάση 4 ή ύπνος χωρίς όνειρα) ο εγκέφαλος βρίσκεται σε βαθύ ύπνο και είναι κενός από κάθε σκέψη.

 

Η κληρονομικότητα, η κούραση και το στρες έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί. Αν τα επεισόδια νυχτερινού τρόμου διαταράσσουν συχνά τον ύπνο του παιδιού, ζητήστε τη συμβουλή γιατρού. Εν τω μεταξύ φροντίστε να μείνετε ήρεμοι μπροστά σε ένα τέτοιο επεισόδιο και αγκαλιάστε το παιδί σας δίνοντάς του την ασφάλεια που ζητάει εκείνη τη στιγμή.

 

  • Η υπνοβασία: Εμφανίζεται τις πρώτες ώρες της νύχτας και διαρκεί συνήθως από λίγα λεπτά έως μισή ώρα. Με μάτια συνήθως ανοιχτά το παιδί σηκώνεται από το κρεβάτι χωρίς όμως να έχει ξυπνήσει. Μπορεί να μιλάει παράξενα ή να φέρεται παράξενα χωρίς να έχει όμως συναίσθηση των λόγων και των πράξεών του.

 

Αρκετά επεισόδια υπνοβασίας δεν γίνονται αντιληπτά από τους γονείς καθώς τα παιδιά μοιάζουν ξύπνια και οι γονείς μέσα στον ύπνο τους επίσης θεωρούν ότι το παιδί τους σηκώθηκε για να πάει στην τουαλέτα.

 

Η πιο συχνή ηλικία εμφάνισης είναι τα 4 έως 6 έτη. Η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει ρόλο καθώς η πιθανότητα υπνοβασίας είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

 

Η υπνοβασία συνήθως είναι μία ήπια διαταραχή που εξαφανίζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Σπάνια εμφανίζεται μετά την εφηβεία. Ο κίνδυνος όμως του ατυχήματος είναι πολύ μεγάλος ειδικά εάν το σπίτι έχει σκάλες ή αν η πόρτα δεν είναι κλειδωμένη. Επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας τα οποία θα συζητήσετε με τον παιδίατρο ή και τον παιδονευρολόγο, ο οποίος πρέπει να εξετάσει το παιδί.

 

  • Μαμά να κοιμηθούμε μαζί; Αν το παιδί σας περιστασιακά ζητάει να κοιμηθεί μαζί σας κι εσείς ξέρετε ότι υπάρχει λόγος σοβαρός, όπως η κακουχία ενός νοσήματος ή μία συναισθηματική κρίση που είχε, μέσα στην ημέρα μπορείτε να κάνετε χώρο στο κρεβάτι σας γι αυτό. Αν όμως το παιδί ζητάει τακτικά να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών με τον έναν ή και τους δύο γονείς ή ξυπνάει μέσα στη νύχτα και απαιτεί με κλάματα μία θέση στο κρεβάτι σας αναζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου.2680


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Πικ νικ στην εξοχή

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.