Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

SUMMER CAMPS: Διακοπές στην πόλη

SUMMER CAMPS: Διακοπές στην πόλη

Οι ημερήσιες κατασκηνώσεις  αποτελούν λύση ανάγκης για τους εργαζόμενους γονείς και μυούν τα παιδιά σε σπορ, τέχνες και κοινωνικές δεξιότητες

 

 

Με το κλείσιμο των σχολείων ανοίγει ο φάκελος «πρωινή απασχόληση». Οι εργαζόμενοι γονείς, είτε γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να αναθέσουν σε κάποια πρόσωπα τη φύλαξη και τη φροντίδα των παιδιών τους, είτε επειδή αναζητούν πιο εποικοδομητικές λύσεις απασχόλησης, εγγράφουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά ή δημοτικά summer camps, όπου οι μικροί «κατασκηνωτές» λειτουργούν ομαδικά, μαθαίνουν δεξιότητες, ασχολούνται με σπορ και… μένουν σπίτι τους. Οι ημερήσιες κατασκηνώσεις προσφέρουν πλέον τα πάντα, εκτός από τον νυχτερινό ύπνο. Γιατί να «ξενοκοιμούνται» άλλωστε, εάν τα ίδια δεν το επιθυμούν;

 

Οι περισσότερες κατασκηνώσεις ημέρας απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 4 έως 14 ετών και λειτουργούν έως τα τέλη Ιουλίου. Κάποιες προσφέρουν και δύο εβδομάδες στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι γονείς κερδίζουν χρόνο για τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τα παιδιά αποκτούν νέους φίλους και εμπειρίες μακριά από τις οθόνες. Πώς θα διαλέξετε όμως το κατάλληλο camp για το παιδί σας;

 

 

Τα κριτήρια

 

Ο φορέας:

 

Θα πρέπει να αποφασίσετε ανάλογα και με το budget σας φυσικά εάν θα το στείλετε σε δημοτικό ή ιδιωτικό camp. Οι δημοτικές ημερήσιες κατασκηνώσεις είναι πιο οικονομική λύση και ανάλογα με τον δήμο μπορεί να λειτουργούν άψογα και να προσφέρουν στα παιδιά σας ένα πλούσιο σε δραστηριότητες πρόγραμμα. Από την άλλη, τα ιδιωτικά camps είναι επιχειρήσεις με πιο ευέλικτο πρόγραμμα και ωράριο και εξυπηρετούν περισσότερο τους γονείς. Μία επίσκεψη θα σας πείσει.

 

Το ωράριο:

 

Συνήθως ξεκινούν γύρω στις 8-9 το πρωί και διαρκούν έως τη μία το μεσημέρι. Αν εργάζεστε έως αργά επιλέξτε μία κατασκήνωση ημέρας με πολλαπλές επιλογές για την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης. Αν το πρόβλημά σας δεν είναι το ωράριο, αλλά η μετακίνηση, υπάρχουν camps που προσφέρουν επί πληρωμή τη μεταφορά των παιδιών με πούλμαν.

 

Η παρέα:

 

Όπως όλες οι κατασκηνώσεις έτσι και οι ημερήσιες, γενικότερα, είναι φυτώρια νέων φίλων. Αν το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία ή διστακτικό να συγχρωτιστεί με άγνωστα παιδιά προσπαθήστε να το στείλετε παρέα με κάποιον φίλο ή συμμαθητή του από το σχολείο. Έτσι, θα ενταχθεί πιο εύκολα στο νέο περιβάλλον, και την επόμενη χρονιά δεν θα βλέπει την ώρα να ξεκινήσει η καλοκαιρινή του «περιπέτεια».

 

Η «θεματική» του camp:  

 

Είναι τα αθλήματα που συγκινούν το παιδί σας, οι τέχνες ή οι επιστήμες; Στη σημερινή εποχή υπάρχουν όλες οι επιλογές και μάλιστα σε αφθονία καθώς αθλητικοί σύλλογοι, ωδεία, θεατρικοί οργανισμοί, μουσεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Σκεφτείτε τις προτιμήσεις του παιδιού σας και εγγράψτε το εκεί που θα περάσει καλύτερα. Πιο ασφαλής επιλογή πάντως παραμένει η κατασκήνωση ημέρας, που μπορεί να προσφέρει μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων. Συνήθως τέτοια camps διοργανώνονται από μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

 

Εκδρομές και επισκέψεις:

 

Ζητήστε να ενημερωθείτε για τα «εκτός έδρας» της θερινής κατασκήνωσης. Έχουν αμιγώς ψυχαγωγικό ή και εκπαιδευτικό χαρακτήρα; Οι μετακινήσεις χρεώνονται επιπλέον; Είναι χρονοβόρες; Πώς φαντάζεστε το παιδί σας σε αυτές τις δραστηριότητες; Πόσες φορές την εβδομάδα προγραμματίζονται;

 

Μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα;

 

Κάποια summer camps προσφέρουν βουτιές στη θάλασσα ή την πισίνα. Για παράδειγμα, αρκετά δημοτικά camps οργανώνουν μαθήματα κολύμβησης στις δημοτικές πισίνες και τα ιδιωτικά σχολεία εκμεταλλεύονται τις δικές τους εγκαταστάσεις. Υπάρχουν γονείς που νιώθουν λιγότερο ή περισσότερο ασφαλείς στην πισίνα ή την θάλασσα ή δεν αισθάνονται ασφαλείς πουθενά. Όλα μπορούν να τεθούν υπό συζήτηση με τους υπευθύνους του camp, οι οποίοι συνήθως οργανώνουν παράλληλα προγράμματα για τους «αντιρρησίες» κολύμβησης.

 

Η σίτιση:

 

Πρωινό, δεκατιανό και, ανάλογα με τη συμφωνία, και μεσημεριανό γεύμα προσφέρεται στους μικρούς «κατασκηνωτές», άλλοτε με επιπλέον χρέωση και άλλοτε δωρεάν. Κάποια μικρότερα camps ζητούν από τους γονείς να φέρουν οι ίδιοι το κολατσιό και το γεύμα του παιδιού τους. Σε άλλες περιπτώσεις δεν χρεώνεται το πρωινό και το κολατσιό αλλά μόνο το μεσημεριανό γεύμα. Συζητήστε όλες τις πιθανές εκδοχές και το κόστος τους με τους ειδικούς και αν το παιδί σας παρουσιάζει τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξία σε ορισμένες τροφές, μην παραλείψετε να ενημερώσετε τους υπευθύνους.

 

Η ασφάλεια:

 

Οι εγκαταστάσεις και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας που διέπουν τα κτίρια που φιλοξενούν παιδιά, ο αριθμός των εργαζομένων και η αναλογία τους με τα παιδιά, η ύπαρξη ή όχι νοσοκόμου και η διαχείριση επειγόντων περιστατικών υγείας, μη διστάσετε να ρωτήσετε για όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα θέματα ασφαλείας, προκειμένου να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και συγκεντρωμένο στη δουλειά σας την ώρα που το παιδί σας θα βρίσκεται χαρούμενο και ευτυχισμένο εκτός σπιτιού.

 
1272


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.