Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Τα χαρακτηριστικά μιας καλής αντηλιακής κρέμας

Τα χαρακτηριστικά μιας καλής αντηλιακής κρέμας

Σαχινίδου Image3

 

 

Καλοκαίρι σημαίνει ελληνικά νησιά, παραλίες, τροπικό μαύρισμα, ηλιοθεραπεία και ρακέτες στην αμμουδιά. Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε την ηλιοθεραπεία και λατρεύουμε την όψη που παίρνει το δέρμα μας μόλις μαυρίζει. Αν κάτι δεν πρέπει να λείπει από την τσάντα σου, είναι σίγουρα η αντηλιακή σου κρέμα. Και να θυμάσαι πως την εφαρμόζεις 20 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο.

 

Γνωρίζεις ποια αντηλιακή πρέπει να διαλέξεις;

 

Στην περίπτωση που η επιδερμίδα σου είναι κανονική και δεν αντιμετωπίζεις ευαισθησίες ή ιδιαιτερότητες, τότε η επιλογή της αντηλιακής μπορεί να γίνει και από εσένα την ίδια. Αν όμως εσύ ή τα μικρά σου έχουν κάποιες ευαισθησίες, εννοείται πως ο δερματολόγος σου ξέρει πάντα καλύτερα οπότε μια επίσκεψη δεν βλάπτει.Τα χαρακτηριστικά μιας καλής αντηλιακής κρέμας
 

 

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζεις τα εξής.

 

Τα χαρακτηριστικά μιας καλής αντηλιακής:

  • ξεκινάς από την εταιρία που θα διαλέξεις. Προτίμησε κάποια που χρησιμοποιεί φυσικά ή ακόμα καλύτερα φυτικά φίλτρα για την παρασκευή των καλλυντικών της. Τα χημικά αντηλιακά απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ενώ τα φυσικά και τα φυτικά αντανακλούν το 99% της ηλιακής ακτινοβολίας.

 

  • UVA & UVB προστασία μέσα σε κύκλο. Να διαθέτει δηλαδή φίλτρα ευρείας απορρόφησης στις ακτινοβολίες αυτές. Η UVA ευθύνεται για το γήρας, ενώ η UVB για κάψιμο, ερυθρότητα.

 

  • να έχει υψηλό δείκτη προστασίας. Ιδανικά να είναι 30 SPF, ειδικά αν χρησιμοποιείς χημική αντηλιακή. Τα 50 SPF ενδείκνυνται μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιείς φυτική αντηλιακή! Δείκτης προστασίας τύπου 6 και 10 δεν σε καλύπτουν σε καμία περίπτωση.

 

  • να είναι απαλλαγμένο από ευαισθητοποιούς και ερεθιστικούς παράγοντες. Γι’ αυτό θα συμβουλευτείς και θα ρωτήσεις τον ειδικό.

 

  • να έχει ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό.

 

  • να αφήνει αόρατο προστατευτικό φιλμ, όχι άσπρα σημάδια κοινώς, όπως συνηθίζουν οι περισσότερες αντηλιακές.

 

  • να προφυλάσσει οπωσδήποτε από την αφυδάτωση.

 

  • ένδειξη 3 συν +++! Η ένδειξη αυτή σε διαβεβαιώνει για απόλυτη ασφάλεια από την ακτινοβολία UVA, η οποία ευθύνεται για την καταστροφή των κυττάρων και προκαλεί το γήρας. Δυστυχώς, ελάχιστες εταιρίες διαθέτουν τέτοιο προϊόν.

 

  • Αν έχεις αντηλιακό που περίσσεψε από την προηγούμενη χρονιά κράτησέ τη για αργότερα. Όχι από τις πρώτες μέρες που θα εκτεθείς στον ήλιο. Η πρώτη έκθεση στον ήλιο χρειάζεται καλή προστασία και τα συστατικά του περσινού αντηλιακού θα έχουν εξασθενίσει. Τις πρώτες μέρες που θα εκτεθείς στον ήλιο, οι δενδρίτες που στέλνουν μελανίνη για την προστασία του δέρματος κοιμούνται ακόμη. Ανάμεσα στον χρόνο εντολής του κινδύνου μέχρι της αντίδρασης χρειάζεται άριστη προστασία και επιτακτική φροντίδα.

 

Είναι σημαντικό να εφαρμόζεις την αντηλιακή προτού εκτεθείς στον ήλιο. Τουλάχιστον 20 λεπτά. Στην περίπτωση ηλιοθεραπείας πρέπει να ανανεώνεις το αντηλιακό σου ανά 2 ώρες. Ειδικά ύστερα από έντονη εφίδρωση ή κολύμπι. Εννοείται πως οι αντηλιακές δεν κάνουν θαύματα γι΄αυτό πρέπει κι εμείς να προσέχουμε πολύ. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι βλαβερή, όποια αντηλιακή κρέμα και αν χρησιμοποιείς.

 

Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Η υπεριώδης ακτινοβολία περνά ακόμα και μέσα από τα σύννεφα, όπως μας ενημερώνουν οι επιστήμονες.

 

Και μην ξεχνάς πως στα παιδιά μας χρησιμοποιούμε μόνο αντηλιακά με φυσικά- φυτικά φίλτρα! Η προστασία πρέπει να ξεκινά από 6 μηνών, γιατί η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας ξεκινά αμέσως και είναι, δυστυχώς, αθροιστική. Μα το σημαντικότερο: τα παιδιά στον ήλιο πάντα με καπέλο και γυαλιά και ποτέ έκθεση στον ήλιο 11-3 το μεσημέρι.
903


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Το βρέφος, η λεχώνα και οι...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.