Κάθε εβδομάδα συζητάμε τα πιο καίρια θέματα της μητρότητας.

Τραύμα: Περιποιηθείτε το σωστά.

Τραύμα: Περιποιηθείτε το σωστά.

Τα παιδιά μεγαλώνουν με τραύματα, αυτά τα σημαντικά «παράσημα» από το ανέμελο παιγνίδι, που απαιτούν άμεση και σωστή αντιμετώπιση.

 

 

Όλοι μας έχουμε ίχνη από μικρές ή μεγαλύτερες ουλές στα γόνατά μας, αναμνήσεις από μία ξέφρενη παιδική ηλικία όπου το παιγνίδι σταματούσε μόνο όταν το αίμα κυλούσε στα πόδια και τα κλάματα πνίγονταν στην περηφάνια μας. Θα «γιάνει» έλεγαν οι γιαγιάδες και έδιναν το κουράγιο για να συνεχιστεί το παιγνίδι.

 

Τα επιπόλαια τραύματα είναι συνηθισμένα ακόμη και σήμερα, που τα παιδιά έχουν μειωμένη κινητικότητα λόγω της εμμονής τους με τις οθόνες. Ειδικά το καλοκαίρι, που το υπαίθριο παιγνίδι είναι στα φόρτε του, μικρά και μεγαλύτερα παιδιά έχουν τις πληγές τους. Για τα ελαφριά τραύματα, τα οποία αντιμετωπίζονται στο σπίτι υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τη σωστή αντιμετώπισή τους. Υπάρχουν όμως και τα σοβαρά τραύματα για  τα οποία απευθυνόμαστε στον γιατρό, καθώς συχνά κρύβουν βαρύτερες βλάβες και αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά εγκυμονούν κινδύνους.

 

Για όλα τα τραύματα υπάρχει όμως η κοινή προϋπόθεση για μία εξέλιξη χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις: να έχει περιληφθεί στους εμβολιασμούς το εμβόλιο κατά του τετάνου, το οποίο καλύπτει το παιδί αλλά και τον ενήλικα, σε περίπτωση που διαμέσου του χώματος έχει μολυνθεί από το κλωστρίδιο του τετάνου.

 

Περιποίηση τραύματος

 

Τραύμα ονομάζουμε τη διάσπαση της συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών, που προκαλείται από αιχμηρό ή αμβλύ αντικείμενο.

 

Τα τραύματα διακρίνονται σε ελαφρά, που αφορούν σε αμυχές και εκδορές και σοβαρά, που περιγράφουν βαθύτερα κοψίματα, τραύματα που αιμορραγούν και τραύματα από αντικείμενα που διατρυπούν το σώμα.

 

Σε κάθε περίπτωση του γονιού είναι σωτήρια καθώς τον βοηθά να αντιδράσει με τη λογική και όχι με το συναίσθημα και να πράξει τα δέοντα.

 

 

Στα ελαφρά τραύματα:

 

 • Πλύνετε τα χέρια σας καλά με νερό και σαπούνι.

 

 • Καθαρίστε την πληγή με άφθονο νερό και σαπούνι ή με φυσιολογικό ορό για να απομακρύνετε τα μικρά ξένα σώματα και τις βρωμιές.

 

 • Στεγνώστε το τραύμα με γάζα και όχι με βαμβάκι, γιατί αφήνει υπολείμματα. Προσοχή! δεν τρίβουμε τη γάζα στην πληγή, αλλά ταμπονάρουμε προσεκτικά.

 

 • Αν υπάρχει μικρή αιμορραγία πιέστε σταθερά με τη γάζα για λίγα λεπτά.

 

 • Για την αντισηψία του τραύματος χρησιμοποιήστε ειδικό αντισηπτικό και όχι οινόπνευμα, το οποίο καθυστερεί την επούλωση.   

 

 • Καλύψτε το τραύμα με αυτοκόλλητο επίθεμα (τσιρότο).

 

 

Στα σοβαρά τραύματα:

 

Εάν ένα τραύμα είναι ή σας μοιάζει σοβαρό απευθυνθείτε σε γιατρό ή στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο.

 

Πριν φτάσετε στον γιατρό περιποιηθείτε το τραύμα όπως και θα κάνατε αν ήταν ελαφρύ. Εάν όμως υπάρχει αιμορραγία τοποθετήστε πολλές γάζες και μη σταματήσετε να πιέζετε το σημείο μέχρι να φτάσετε στον γιατρό. Αν μέσα στο τραύμα υπάρχει ξένο σώμα, όπως κομμάτι γυαλί, μην το απομακρύνετε. Σταθεροποιήστε το με γάζες και επιδέσμους.

 

Στις διακοπές  να έχετε πάντα μαζί σας:

 

 • Αντισηπτικά μαντηλάκια για τον καθαρισμό των χεριών και των μικροτραυματισμών. (Σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι)

 

 • Αποστειρωμένες γάζες

 

 • Αντισηπτικό

 

 • Επιδέσμους

 

 • Επιθέματα (τσιρότα) ή αυτοκόλλητες αποστειρωμένες γάζες, που είναι εύκολες στη χρήση και εξαιρετικά προστατευτικές με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται σε πολύ καλά καθαρισμένη πληγή στην οποία έχει γίνει και αντισηψία.

 

 • Φυσιολογικό  ορό για καλό καθαρισμό του τραύματος

 

 • Αντισηπτικό διάλυμα (Οξυζενέ, ιώδιο ή άχρωμο αντισηπτικό)

 

 • Τοπική αντιβιοτική αλοιφή που εφαρμόζεται σε τυχόν λοιμώξεις σε μικρές πληγές και εκδορές.

 

 

 

Καλές διακοπές χωρίς απρόοπτα.

 

 

Με τη συνεργασία του Γεωργίου Σαφού, Ορθοπαιδικού Χειρουργού.
1333


Εαν θέλετε να σχολιάσετε παρακαλούμε συνδεθείτε για να έχετε πρόσβαση στα σχόλια αυτού του άρθρου.


Κατασκήνωση ή summer camp; Το δίλημμα...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

 Όλες οι πληροφορίες και τα άρθρα που θα διαβάσετε εδώ, είναι γραμμένα με αγάπη και φροντίδα,

αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξειδικευμένη γνώση και τις συμβουλές του γιατρού σας.