Στρώνουμε οικογενειακό τραπέζι και χτίζουμε γερούς δεσμούς

Στρώνουμε οικογενειακό τραπέζι και χτίζουμε γερούς δεσμούς

Για τους σημερινούς γονείς που προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η συνήθεια του οικογενειακού γεύματος τείνει πλέον να σβήσει και να ξεχαστεί.  Οι παλιοί όμως, κάτι γνώριζαν. Σύγχρονες έρευνες και μελέτες αποδεικνύουν ότι αυτή η καθημερινή συνήθεια που με τόση ευλάβεια τηρούσαν οι παλαιότεροι προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη, κυρίως για τα παιδιά.  

 

 

  • Αίσθημα ασφάλειας. Τα παιδιά νιώθουν ότι αποτελούν μέρος μιας δεμένης οικογένειας με την οποία μοιράζονται τα πάντα.
  • Η επικοινωνία με τους γονείς, η εξιστόρηση των όσων συνέβησαν μέσα στην ημέρα και η συζήτηση δίνουν στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα ζωής. Τα παιδιά ανταλλάσσουν με τους γονείς απόψεις και εμπειρίες. Συζητώντας μπορούν παράλληλα να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να μάθουν να εκφράζονται.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν να ακούν με σεβασμό και υπομονή τη γνώμη των άλλων. Μαθαίνουν την αξία του διαλόγου και το σεβασμό στο συνάνθρωπό τους.
  • Συμμετέχοντας στην προετοιμασία του γεύματος και στο μάζεμα του τραπεζιού, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται και να μοιράζονται τις ευθύνες.
  • Τα παιδιά μαθαίνουν σωστές διατροφικές συνήθειες, τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εταιρείας ερευνών StrategyOne, το οικογενειακό τραπέζι συμβάλλει επίσης στη σωστή κοινωνικοποίηση των παιδιών. Το 85% του δείγματος της ανωτέρω έρευνας αναφέρει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν τακτικά στο οικογενειακό τραπέζι είναι πιο ευτυχισμένα, ισορροπημένα και έχουν κανονικό σωματικό βάρος.
  • Έρευνες έχουν συνδέσει τη συνήθεια του οικογενειακού γεύματος με καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Στη Βρετανία εκτιμούν ότι οι έφηβοι που γευματίζουν μαζί με τις οικογένειές τους τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα παίρνουν υψηλότερους βαθμούς, σε αντίθεση με εκείνους που γευματίζουν από κοινού μόλις μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
  • Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard αναφέρει ότι οι έφηβοι που τρώνε τουλάχιστον 5 γεύματα την εβδομάδα στο οικογενειακό τραπέζι -χωρίς την παρουσία τηλεόρασης ή ηλεκτρονικών παιχνιδιών- έχουν πιο ομαλή κοινωνική προσαρμογή και εμφανίζουν σε μικρότερο ποσοστό αντικοινωνική συμπεριφορά.

 

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε;

Κατ’ αρχήν ξεχάστε το ρητό «όταν τρώμε δεν μιλάμε». Σκοπός του οικογενειακού γεύματος είναι ακριβώς αυτός: η συζήτηση και η επικοινωνία. Το οικογενειακό τραπέζι πρέπει να είναι ενδιαφέρον και ευχάριστο, όχι αναγκαστικό και βαρετό.  Κλείστε τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα και καθίστε να συζητήσετε με τα παιδιά σας.
Αφήστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματος.  Σίγουρα μπορεί να είναι πιο κουραστικό για εσάς και είναι βέβαιο ότι θα γίνουν κάποιες ζημίες, αλλά τα παιδιά σας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα μάθουν να συνεργάζονται και θα αισθανθούν μέλοι της ομάδας. 

Share on facebook

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ