Χρήσιμες οδηγίες για την Καισαρική Τομή

Χρήσιμες οδηγίες για την Καισαρική Τομή

Η καισαρική τομή είναι μια επέμβαση κατά την οποία το μωρό γεννιέται μέσω μίας τομής στο μπροστινό τοίχωμα της κοιλιάς της μητέρας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί προγραμματισμένα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη που έχει αναγνωριστεί πριν από την εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της κύησης (προηγούμενες καισαρικές τομές, νοσήματα της μητέρας, ανώμαλη θέση του εμβρύου στη μήτρα κ.λπ.) ή μπορεί να αποφασιστεί σε επείγουσα βάση, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού, με κριτήριο την ασφαλή γέννηση του μωρού και την υγεία της μητέρας. Η καισαρική τομή γίνεται συνήθως όταν ένας κολπικός τοκετός δεν εξελίσσεται φυσιολογικά ή θεωρείται λιγότερο ασφαλής για τη μητέρα και το μωρό.  

Πόσο συχνή είναι;

Ο αριθμός των μητέρων που γεννούν με καισαρική έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.  Οι γυναίκες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί με καισαρική είναι πιο πιθανό να υποβληθούν ξανά σε καισαρική για τη γέννηση του επόμενου παιδιού.

Τι πρέπει να ξέρω πριν την καισαρική τομή;

Εφόσον έχετε προγραμματιστεί για καισαρική τομή, θα πρέπει να προσέλθετε στο μαιευτήριο την προγραμματισμένη ώρα. Θα πάτε στο χώρο υποδοχής της επιτόκου, όπου θα πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα (και των 2 συζύγων) και μία πρόσφατη ληξιαρχική πράξη γάμου (τελευταίων 6 μηνών). Η προϊσταμένη μαία του μαιευτηρίου θα σας παραλάβει και θα σας οδηγήσει στο χώρο προετοιμασίας της επιτόκου, όπου θα σας ετοιμάσουν για την καισαρική τομή.
Σημαντικό: λόγω της αναισθησίας, δε θα πρέπει να έχετε φάει ή πιεί τίποτα για τουλάχιστον 6 ώρες πριν έρθετε στο μαιευτήριο. Η διαδικασία της προετοιμασίας διαρκεί 20-30 λεπτά ή και λίγο παραπάνω. Θα γίνει ευπρεπισμός της κάτω κοιλίας (ξύρισμα χαμηλά στην κοιλιά) και κλύσμα. Μετά από αυτή τη διαδικασία και μέχρι να οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου θα βρίσκεστε στην αίθουσα τοκετών, όπου μπορεί να είναι μαζί σας ο σύζυγός σας. Στη συνέχεια θα οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου, όπου θα συναντήσετε το γιατρό σας. Λίγο πριν ξεκινήσει η επέμβαση θα σας τοποθετήσουν έναν φλεβοκαθετήρα από όπου θα παίρνετε ορούς και φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα τοποθετηθεί ένας καθετήρας στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος θα αφαιρεθεί το πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την επέμβαση. Ταυτόχρονα, θα αφαιρεθεί και ο φλεβοκαθετήρας. Επίσης, θα φορέσετε ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες που βοηθούν στην πρόληψη των θρομβώσεων στα πόδια. Θα μπορέσετε να βγάλετε τις κάλτσες την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο, εφόσον έχετε σηκωθεί και έχετε περπατήσει.

Αναισθησία

Η καισαρική τομή γίνεται συνήθως με μια μορφή αναισθησίας που ονομάζεται «περιοχική», δηλαδή ουσιαστικά επιδρά μόνο σε μία ορισμένη περιοχή του σώματος. Αυτό σημαίνει πως θα έχετε τις αισθήσεις σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα μπορείτε να δείτε το μωρό μόλις γεννηθεί, αλλά δεν θα αισθάνεστε πόνο. Ο συνήθης τύπος αυτής της αναισθησίας είναι η «επισκληρίδιος» κατά την οποία το φάρμακο χορηγείται στη σπονδυλική στήλη και «μουδιάζει» το σώμα της εγκύου από τη μέση και κάτω. Η χορήγηση του φαρμάκου σε μικρότερη δόση μπορεί να συνεχιστεί και το πρώτο εικοσιτετράωρο για να υπάρχει ανακούφιση από τον πόνο τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο. Η επισκληρίδιος αναισθησία θεωρείται ασφαλής και για την έγκυο αλλά και για το μωρό και σίγουρα είναι ασφαλέστερη από τη γενική αναισθησία.

Διαδικασία της καισαρικής τομής

Η καισαρική τομή διαρκεί συνήθως 30-45 λεπτά. Η οριζόντια τομή είναι περίπου 10-15 εκατοστά και βρίσκεται χαμηλά στην κοιλιά έτσι ώστε να μπορεί να καλυφθεί με το εσώρουχο. Μόλις βγει το μωράκι, θα σας το δείξουν και θα του φορέσουν τα βραχιολάκια για την ταυτοποίησή του και θα του πάρουν αποτυπώματα μπροστά σας. Στη συνέχεια, η μαία θα δείξει το μωράκι στον μπαμπά και τους υπόλοιπους συγγενείς και έπειτα θα το πάνε στον ειδικό χώρο ανάνηψης των νεογνών. Αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, γίνεται και η έξοδος του πλακούντα και στη συνέχεια τοποθετούνται ράμματα στη μήτρα και στα τοιχώματα της κοιλιάς. Το ράμμα που τοποθετείται στο δέρμα είναι συνήθως απορροφούμενο και δε χρειάζεται αφαίρεση. Μόλις ολοκληρωθεί η καισαρική τομή θα σας πάνε στην ανάνηψη, όπου θα παραμείνετε τις επόμενες 2 ώρες για παρακολούθηση μέχρι να πάτε στο δωμάτιο σας.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας

Συνήθως η μητέρα με το μωρό παραμένουν στο μαιευτήριο 4 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας θα σας χορηγείται συστηματικά αντιβίωση, παυσίπονα και αντιθρομβωτική αγωγή για όσες μέρες χρειαστεί. Την επόμενη μέρα μετά την καισαρική τομή, θα αφαιρεθούν οι οροί, ο καθετήρας για τα ούρα και η επισκληρίδιος. Οι αντιθρομβωτικές κάλτσες θα αφαιρεθούν επίσης την επομένη του χειρουργείου, εφόσον έχετε σηκωθεί από το κρεβάτι και έχετε κινητοποιηθεί. Αλλαγή στο τραύμα θα γίνει το πρώτο 24ωρο μετά το χειρουργείο. Μπορείτε να κάνετε ντους την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο χωρίς να αφαιρέσετε τη γάζα που καλύπτει το τραύμα, αλλά μόλις επιστρέψετε στο κρεβάτι σας θα πρέπει να ζητήσετε από κάποια μαία ή νοσηλεύτρια να σας κάνει αλλαγή.

Μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο

Έχετε ήδη ξεκινήσει αντιβίωση από το μαιευτήριο πρωί-βράδυ για 4 μέρες συνολικά. Τα παυσίπονα τα συνεχίζετε μόνο εφόσον πονάτε, δεν είναι υποχρεωτικά. Σίδηρο μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε για 40 ημέρες ή και επιπλέον για όσο διάστημα θηλάζετε. Το αίμα θα συνεχιστεί περίπου για 20 μέρες, αλλά σταδιακά η ροή του θα μειώνεται. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες διακυμάνσεις στη ροή του αίματος (κάποια μέρα λίγο λιγότερο, κάποια μέρα λίγο περισσότερο αίμα). Επαφές μπορείτε να ξεκινήσετε 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα μετά το χειρουργείο, ενώ γυμναστική (κοιλιακούς) μπορείτε να ξεκινήσετε μετά από 2 μήνες, έτσι ώστε να έχει επουλωθεί πρώτα η τομή στην κοιλιά σας. Την τομή θα πρέπει να την αλλάζετε στο σπίτι μέχρι να κλείσετε 7 ημέρες από την ημέρα του τοκετού (άρα για 2 μέρες ακόμα μετά την έξοδό σας από το μαιευτήριο).

Share on facebook

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ