logo-deltamoms
Search
Close this search box.

10 καλοί λόγοι για να πάει το παιδί μας κατασκήνωση

10 καλοί λόγοι για να πάει το παιδί μας κατασκήνωση

Για εμάς τους ενήλικους η κατασκήνωση συνδέεται με τη χαρά του καλοκαιριού, την ξεγνοιασιά, την ομαδικότητα και την επαφή με τη φύση! Για τα παιδιά είναι ακόμη περισσότερα πράγματα. Τι μπορεί να προσφέρει η εμπειρία αυτή στο παιδί μας;

 

Ανεξαρτησία

 

Η ανεξαρτησία είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που κερδίζει ένα παιδί στην κατασκήνωση. Εδώ το παιδί μαθαίνει να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του χωρίς τις υποδείξεις και την καθοδήγηση των γονιών του. Μαθαίνει επίσης, να διαπραγματεύεται τις ανάγκες και τα θέλω του, όχι μόνο με τους συνομηλίκους του αλλά με άλλους ενήλικες. Είναι ένα μέρος, που νιώθει ασφάλεια και έχει την ελευθερία να αναπτύξει πτυχές τις προσωπικότητας του, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητές του.

 

Συνεργασία

 

Η ομαδικότητα της κατασκήνωσης, μαθαίνει το παιδί να συνεργάζεται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να λειτουργεί ως μέλος της. Επίσης μαθαίνει να αναπτύσσει σχέσεις με συνομηλίκους, να διασκεδάζει και να δουλεύει μαζί τους, καθώς και με ενήλικα πρόσωπα που δεν ανήκουν στο οικογενειακό του περιβάλλον.

 

Κανόνες και όρια

 

Η κατασκήνωση μαθαίνει το παιδί να υπακούει και να σέβεται τους κανόνες για την σωστή λειτουργία της ομάδας. Το πρόγραμμα στην κατασκήνωση είναι καλά οργανωμένο, σε αντίθεση με ότι συνήθως συμβαίνει μέσα στο σπίτι όπου οι κανόνες παραβιάζονται σε καθημερινή βάση. Το παιδί, αντιμετωπίζεται σαν υπεύθυνο άτομο, μαθαίνει όρια και κανόνες κυρίως σε θέματα καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής και σωστής διατροφής. Και το κυριότερο, μαθαίνει πως οι κανόνες είναι σημαντικοί για να λειτουργήσει σωστά μια ομάδα.

 

Ανάπτυξη της προσωπικότητας

 

Στην κατασκήνωση το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του και τις δυνατότητες του. Μέσα από μια ποικιλία ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων, του δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα ταλέντα του και τις δεξιότητες του.

 

Νέες εμπειρίες

 

Η κατασκήνωση βοηθάει το παιδί να έρθει σε επαφή με νέα πράγματα και νέες εμπειρίες. Μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον το παιδί ενθαρρύνεται  να δοκιμάσει καινούριες δραστηριότητες καθώς επίσης και τα όρια και τις δεξιότητές του.

 

Καινούριοι φίλοι

 

Η κατασκήνωση εξασφαλίζει την καλύτερη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, αφού ακόμα και τα πιο εσωστρεφή παιδιά καταφέρνουν να κάνουν πολλούς νέους φίλους. Μία από τις παραμέτρους που ενισχύουν τις παιδικές φιλίες είναι το γεγονός ότι τα παιδιά μοιράζονται κοινές εμπειρίες.

 

Πειθαρχία και υπευθυνότητα

 

Πέρα από τις χαρές που απολαμβάνουν τα παιδιά σε μια κατασκήνωση, δεν παύουν να έχουν και κάποιες υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να είναι συνεπή. Οι υποχρεώσεις αυτές μπορεί να αφορούν τη λειτουργία της ομάδας ή του συνόλου της κατασκήνωσης. Σε κάθε περίπτωση, το παιδί θα πρέπει να μπορεί να συμμορφώνεται στους κανόνες αυτούς για να παραμείνει στην ομάδα

 

Δημιουργικότητα

 

Η κατασκήνωση βοηθάει το παιδί να περάσει δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο, κάνοντας ένα ουσιαστικό διάλειμμα από το υπολογιστή, το tablet, τον καναπέ και την τηλεόραση. Το παιδί αθλείται, κινείται, έρχεται σε επαφή με τη φύση. Η άμεση επαφή με τη φύση ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις των παιδιών και έτσι διευκολύνει τη μάθηση.

 

Ένταξη στην ομάδα 

 

Υπάρχουν παιδιά που είναι πολύ κοινωνικά και δεν αντιμετωπίζουν καμιά δυσκολία στις σχέσεις τους. Υπάρχουν όμως άλλα πιο εσωστρεφή, τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Το πόσο εύκολη θα είναι η ένταξη κάθε παιδιού εξαρτάται κυρίως από την προσωπικότητά του, τα στοιχεία του χαρακτήρα του, και από την κοινωνικότητά του. Έτσι, ένα παιδί του οποίου η καθημερινότητα δεν περιλαμβάνει παιχνίδι με άλλα παιδιά παρά μόνο με τους γονείς του ή με άλλους ενηλίκους θα έχει μεγαλύτερη δυσκολία από ένα άλλο που έχει συνηθίσει να συναναστρέφεται με συνομηλίκους του.

 

Αίσθημα ισότητας

 

Στην κατασκήνωση δεν υπάρχουν βαθμοί, καλό παιδί, καλός μαθητής, αντιθέτως όλοι είναι ίσοι και όλοι έχουν την ευκαιρία να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό για να επιτύχουν.

 

Με τη συνεργασία της Βάλιας Καντούνη-ψυχολόγος

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ