10 τρόποι για να μάθουν τα παιδιά τα χρήματα και την αξία της αποταμίευσης

10 τρόποι για να μάθουν τα παιδιά τα χρήματα και την αξία της αποταμίευσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 1 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 2

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζεται να μάθουν τα παιδιά είναι η αξία των χρημάτων και της αποταμίευσης. Είναι ένα από τα βασικότερα εφόδια ζωής που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους.  

Δείτε λοιπόν μερικούς απλούς τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους και να αποταμιεύουν.

  1. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να μετρούν μπορείτε να τα εισάγετε σιγά σιγά και στα χρήματα. Να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν με την παρατήρηση και τη συχνή επανάληψη. Ενεργοποιηθείτε λοιπόν, κάνοντας συχνά αριθμητικά παραδείγματα χρησιμοποιώντας πραγματικά χρήματα.
  2. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μάθουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ξεχωρίζουν τα χρήματα. Μάθετέ τους να ξεχωρίζουν τα χρήματα είτε με τα διαφορετικά τους χρώματα, είτε με τα σχέδια που έχουνε πάνω. Αφού εμπεδώσουν αυτές τις διαφορές μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπάνω και να τους μάθετε τις διαφορές στην αξία των νομισμάτων. Είναι δύσκολο ένα παιδί να αντιληφθεί ότι ένα κέρμα μικρότερου μεγέθους μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία. Εξηγήστε πως 100 σεντ αντιστοιχούν σε ένα ευρώ κ.λπ.
  3. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, έχει σημασία να συζητάτε συχνά τις αξίες σας αναφορικά με τα χρήματα: πως εσείς αποταμιεύετε, τι ενέργειες κάνετε για να αποκτήσετε περισσότερα χρήματα και – ίσως αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα – πως δαπανάτε τα χρήματά σας συνετά.
  4. Η θέσπιση στόχων είναι θεμελιώδης για να μάθουν τα παιδιά την αξία των χρημάτων και της αποταμίευσης. Έτσι προετοιμάζονται για να μπορούν να παίρνουν και σωστές αποφάσεις αναφορικά με τα χρήματα στο μέλλον
  5. Εξηγήστε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ αποταμίευσης και κατανάλωσης. Εξηγήστε – αλλά δείξτε και με το προσωπικό σας παράδειγμα – στο παιδί πως μπορεί να βγει κερδισμένο αποταμιεύοντας χρήματα. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να του πληρώνετε τόκο για τα χρήματα που αποταμιεύει (δημιουργείτε έτσι και ένα εξαιρετικό κίνητρο στο παιδί για να μάθει πολλαπλασιασμό) και εξηγήστε του πως η συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων δημιουργεί ακόμη περισσότερα έσοδα από τόκους. Ορισμένοι γονείς προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, διπλασιάζοντας το ποσό που καταφέρνουν τα παιδιά να αποταμιεύσουν.
  6. Όταν έρθει η ώρα για το πρώτο χαρτζιλίκι, φροντίστε να του το δίνετε σε ένα μόνο νόμισμα, ώστε να μπορεί ευκολότερα να αποταμιεύσει κάποιο μέρος του (εάν για παράδειγμα το χαρτζιλίκι του είναι 5 ευρώ, προτιμήστε να του δώσετε κέρματα παρά ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ). Εξηγήστε του επίσης ότι εάν μπορεί να αποταμιεύει 5 ευρώ την εβδομάδα και εάν έχετε συμφωνήσει – για παράδειγμα – επιτόκιο αποταμιεύσεων 6% στο τρίμηνο, τότε το παιδί θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερα από 250 ευρώ τον χρόνο (εκτός από κάλαντα και δώρα).
  7. Πηγαίνετε με το παιδί στην τράπεζα και ανοίξτε μαζί έναν λογαριασμό στον οποίο θα μπορεί να αποταμιεύει τα χρήματά του. Είναι σημαντικό ωστόσο, να αναγνωρίσετε ότι εκείνο θα έχει τον έλεγχο αυτό των χρημάτων κι αυτό συνεπάγεται ότι εάν θέλει να κάνει κάποια ανάληψη, δεν μπορείτε να του το αρνηθείτε. Κινδυνεύει έτσι, να χάσει κάθε ενδιαφέρον για την αποταμίευση, αφού δεν θα μπορεί ποτέ να χαρεί τον καρπό των προσπαθειών του.
  8. Κρατήστε αρχεία. Τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει τα παιδιά, που τα δαπάνησαν και πόσα. Χρησιμοποιήστε 12 φακέλους, έναν για κάθε μήνα όπου θα βάζετε όλες τις αποδείξεις, ώστε να μπορεί το παιδί να ανατρέχει στις αποφάσεις που πήρε και να μπορεί στο τέλος να τις αξιολογεί.
  9. Διδάξτε το παιδί με κάθε ευκαιρία. Κάθε βόλτα στο supermarket ή στον μπακάλη της γειτονιάς είναι αφορμή για μάθημα. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ό,τι σχεδόν το ένα τρίτο των χρημάτων μας δαπανώνται σε τρόφιμα και πράγματα για το σπίτι. Δείξτε λοιπόν στα παιδιά εάν και πότε χρησιμοποιείτε εκπτωτικά κουπόνια, εξηγήστε τη σημασία των προσφορών και πώς να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων σωστά και τονίστε σε ποιές περιπτώσεις δίνετε σημασία στην τιμή και σε ποιες στην ποιότητα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μαζί «σαφάρι τιμών» συγκρίνοντας τις τιμές ίδιων προϊόντων σε διαφορετικά supermarket. Και βεβαίως εξηγήστε τους ότι δεν πηγαίνουμε ποτέ για ψώνια χωρίς συγκεκριμένη λίστα.
  10. Το χαρτζιλίκι πρέπει να έχει απαρέγκλιτους κανόνες. Πρέπει να δίνεται σε σταθερές ημέρες και το ύψος του να είναι συμφωνημένο από πριν. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να το δίνουμε στο παιδί μας νωρίτερα επειδή το ξόδεψε, γιατί ένα ανεξέλεγκτο χαρτζιλίκι παύει να λειτουργεί παιδαγωγικά, μαθαίνει στο παιδί να φέρεται με επιπολαιότητα απέναντι στα χρήματα και να μην τιθασεύει τις παρορμήσεις του. Το ποσό που θα δίνουμε πρέπει να είναι το ελάχιστο για να καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού (κολατσιό στο σχολείο) και να του δίνει παράλληλα τη δυνατότητα να αποταμιεύει κάποια χρήματα.