Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
28 Ιανουαρίου 2021
Από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 η ζωή μας έχει αλλάξει εντελώς. Ο κορωνοϊός έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, έχει δημιουργήσει για εμάς μια νέα ρουτίνα που διαδραματίζεται κατά βάση στο σπίτι και έχει θέσει σε μια νέα βάση τις προσωπικές μας σχέσεις. Σχέσεις χωρίς αγκαλιές και φιλιά. Αυτό σε συνδυασμό με τη δουλειά και το σχολείο (μέχρι πριν λίγες ημέρες) από το σπίτι, αλλά και τις ελάχιστες μετακινήσεις είναι η «κανονικότητά» μας πλέον.
Και, όπως είναι φυσικό, αυτή η νέα συνθήκη έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ψυχολογία μας, πόσο μάλλον των παιδιών μας. Σκέψου λίγο… Δεν υπάρχουν στιγμές που κι εσύ πνίγεσαι, που αναπολείς το όμορφο παρελθόν, που θέλεις να τελειώσει όλη αυτή η δοκιμασία που περνάει ο πλανήτης και που αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Τα ίδια συναισθήματα και την ίδια απορία με εσένα έχουν και τα παιδιά σου, τα οποία εν μια νυκτί σταμάτησαν να πηγαίνουν σχολείο, έχασαν τη δια ζώσης επαφή με τους φίλους τους και αποφεύγουν γιαγιάδες και παππούδες για να τους προστατεύσουν.
Η ζωή τους ανατράπηκε έτσι ξαφνικά και αυτό μόνο άγχος, αγωνία και ερωτηματικά δημιουργεί στο μυαλό τους. Δεν μπορεί… Κάποιες από τις απορίες τους θα στις έχουν ήδη εκφράσει και είναι πιθανό να έχεις μείνει με το στόμα ανοιχτό. Να μην ξέρεις πώς να φερθείς και τι ακριβώς να απαντήσεις. Μην αγχώνεσαι! Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τις 5 βασικές ερωτήσεις που θα λάβεις σίγουρα (αν ήδη δεν έχουν γίνει) από το παιδί σου για τον κορωνοϊό και αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε στο σπίτι, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εσύ μπορείς να απαντήσεις σε κάθε μία από αυτές για να τα καθησυχάσεις.
«Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;»
Αυτή η ερώτηση πιθανότατα έχει ακουστεί άπειρες φορές από το στόμα του παιδιού σου. Και είναι φυσιολογικό. Όλοι έχουμε κουραστεί από αυτήν τη νέα συνθήκη που βιώνουμε. Πόσο μάλλον τα παιδιά μας! Ποια πρέπει να είναι η απάντησή σου; Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να απαντήσεις σε αυτήν την απορία. Αρκεί να του πεις πως κανένας δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψουμε σε μια νέα κανονικότητα μιας και όλη αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο. Όμως, οι ειδικοί θα κάνουν τα πάντα για να αρχίσει σιγά-σιγά η ζωή μας να μπαίνει σε μια σειρά.
«Θα κολλήσουμε όλοι κορωνοϊό;»
Ναι, είναι πολύ λογικό τα παιδιά σου να φοβούνται πως θα αρρωστήσουν και αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να τα καθησυχάσεις αμέσως. Με ηρεμία, καλό είναι να τους εξηγήσεις πως ο ιός υπάρχει, αλλά αυτό δε σημαίνει πως όλοι θα αρρωστήσουν. Αρκεί να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους, να μη φιλούν ή να μην αγκαλιάζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να φορούν παντού τη μάσκα τους. Αν, ωστόσο, νοσήσουν, δεν χρειάζεται να υπάρξει πανικός. Με τις συμβουλές των γιατρών και τη φροντίδα τους θα γίνουν γρήγορα καλά.
«Γιατί όλα είναι τόσο βαρετά;»
Παραδέξου το! Κι εσύ έχεις κουραστεί και βαρεθεί να μένεις διαρκώς στο σπίτι και να βγαίνεις μόνο για τις απαραίτητες ανάγκες. Φαντάσου πόσο βαρετό είναι όλο αυτό για τα παιδιά σου που έχουν περίσσεια ενέργειας. Η αλήθεια είναι πως ο άπλετος χρόνος στο σπίτι κάποια στιγμή κάνει τις μέρες να φαίνονται ατελείωτες. Εξήγησε, λοιπόν, στα παιδιά σου πως αυτό νιώθει όλος ο κόσμος. Δεν είστε οι μόνοι και είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσουμε για να μπορέσουμε στο τέλος να είμαστε και πάλι ελεύθεροι και πάνω από όλα υγιείς.
«Γιατί μου φώναξες πριν;»
Έχοντας περάσει κι εσύ δύο καραντίνες σίγουρα θα έχει έρθει η στιγμή που θα φώναξες άδικα στο παιδί σου. Ο τόσος εγκλεισμός, άλλωστε, μας δημιουργεί νεύρα και ένταση χωρίς λόγο και έτσι ξεσπάμε στους γύρω μας. Εξήγησε στο παιδί σου, λοιπόν, πως ήταν ένα λάθος της στιγμής, πως δεν το εννοούσες και πως καμιά φορά οι άνθρωποι πιεζόμαστε πολύ και ξεσπάμε σε αυτούς που αγαπάμε άθελά μας. Μπορεί και το παιδί σου κάποια στιγμή να νιώσει έτσι. Τότε, θα σε καταλάβει!
«Τι να φάω;»
Πόσες φορές έχεις ακούσει αυτήν την ερώτηση από το παιδί σου; Μάλλον έχεις χάσει το μέτρημα. Η αλήθεια είναι πως η παραμονή στο σπίτι μάς έχει ανοίξει περισσότερο την όρεξη… Αυτό συμβαίνει σε μικρούς και μεγάλους! Η λύση είναι να έχεις γεμάτο το ψυγείο και να ετοιμάζεις από το Σαββατοκύριακο σνακ, όπως ένα κέικ, ή να έχεις όλα τα υλικά για τοστ και φρουτοσαλάτες που γίνονται στη στιγμή.