5 εύκολα πειράματα για παιδιά

5 εύκολα πειράματα για παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 2 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 7

Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα! Τώρα που ο καιρός κρύωσε θέλεις να περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι με την οικογένειά σου για να χουχουλιάζετε όλοι μαζί, αλλά και για να προστατευθείτε από την εποχική γρίπη και τον Covid-19. Το μόνιμο θέμα, ωστόσο, με τα παιδιά είναι το πώς θα περάσει ευχάριστα ο χρόνος σας χωρίς βαρεμάρα και γκρίνια. Αλήθεια, σκέφτηκες να κάνετε εύκολα πειράματα για παιδιά στο σπίτι;

Τα πειράματα για παιδιά είναι ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να περάσεις το Σαββατοκύριακο με την οικογένειά σου. Άσε που είναι και διδακτικά μιας και μέσα από την εξερεύνηση, την περιέργεια και τις αμέτρητες ερωτήσεις, που εύλογα θα προκύψουν, τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα.

5 εύκολα πειράματα για παιδιά

Ενθάρρυνε, λοιπόν, κι εσύ το παιδί σου και βοήθησέ το να διευρύνει κι άλλο τους ορίζοντές του, αλλά και να διασκεδάσει μαζί σου κάνοντας πειράματα στο σπίτι.

Κάντε μαζί υποθέσεις πριν προχωρήσετε σε ένα εύκολο πείραμα και δείτε τελικά τι θα γίνει στο τέλος.

Κι αν δεν ξέρεις ποια πειράματα να κάνεις με το παιδάκι σου, μην ανησυχείς! Παρακάτω, θα βρεις τα πέντε πιο εύκολα πειράματα για παιδιά, τα οποία γίνονται στο σπίτι με υλικά που ήδη έχεις.

Ανακάλυψέ τα και καλή διασκέδαση!

peirama-me-nero

Πείραμα για παιδιά με νερό

Γέμισε την μπανιέρα ή ένα δοχείο με νερό μαζί με το παιδί σου, πάρτε μερικά αντικείμενα από την κουζίνα ή τη φύση, όπως κουτάλια, πιρούνια ή φύλλα δέντρων,  και ρώτησέ το ποια αντικείμενα από αυτά που θα τοποθετήσετε στο νερό πιστεύει ότι θα βυθιστούν ή όχι.

Έπειτα, άφησε το παιδί να κάνει το πείραμα και να διαπιστώσει μόνο του τι τελικά μένει στην επιφάνεια του νερού και τι βυθίζεται! Πανεύκολο δεν είναι;

Εύκολο πείραμα φυσικής για τον στατικό ηλεκτρισμό, με απλά υλικά

Είχες φανταστεί ποτέ ότι μπορείς με ένα εύκολο πείραμα στο σπίτι να κάνεις αναπαράσταση… μιας αστραπής; Κι, όμως, γίνεται και θα ενθουσιαστεί το παιδί σου.

Οι αστραπές και οι κεραυνοί είναι αποτέλεσμα στατικού ηλεκτρισμού και η αναπαράστασή τους μπορεί να γίνει με ένα μπαλόνι κι ένα μεταλλικό αντικείμενο, όπως το κουτάλι. Φούσκωσε, λοιπόν, με το μικρό σου ένα μπαλόνι, τρίψε το στο κεφάλι σου για 1-2 λεπτά, κλείσε όλα τα φώτα στο δωμάτιο που βρίσκεστε και ακούμπησε το μεταλλικό αντικείμενο στο μπαλόνι. «Ουάου»… Αυτό και μόνο θα ακούσεις από τα χείλη του παιδιού σου.

Πείραμα φυσικής για τη βροχή και τον αέρα

Θέλεις να περάσεις όμορφα τον χρόνο σου με το παιδί σου, αλλά και να… του δώσεις και μερικά μαθήματα; Κάντε μαζί το πείραμα, που θα του δείξει πως η δύναμη του αέρα μπορεί να μετακινήσει ακόμα και τη βροχή.

Για την πραγματοποίηση του πειράματος θα χρειαστείτε: μία λαδόκολλα, 1 καλαμάκι, λίγο σελοτέιπ, λίγο νερό.

Πάνω σε ένα τραπέζι άπλωσε τη λαδόκολλα και κόλλησε τις άκρες τις με σελοτέιπ, ώστε να σταθεροποιηθεί. Στη συνέχεια, κόψε το καλαμάκι στη μέση και κράτησε το μισό εσύ και το άλλο μισό δώσε το στο παιδί σου. Ρίξε στη μία πλευρά της λαδόκολλας μερικές σταγόνες νερό και… ξεκινήστε το πείραμα.

Σταθείτε στην άκρη του τραπεζιού και αρχίστε να φυσάτε τις σταγόνες νερού μέσα από το καλαμάκι. Πίστεψέ μας! Το μικρό σου θα ενθουσιαστεί και δεν θα θέλει να σταματήσετε.

peiramata-fusikis-gia-paidia

Πείραμα φυσικής για την εξάτμιση

Θέλεις να μάθει το μικρό σου τι σημαίνει εξάτμιση και πώς γίνεται η αλλαγή του νερού από υγρό σε αέριο; Να, το τέλειο πείραμα, που θα σας κάνει συγχρόνως να διασκεδάσετε μαζί!

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα εξής: 3 δοχεία με διαφορετική επιφάνεια, που να χωρούν ίδια ποσότητα νερού, κανάτα – δοσομετρητή με νερό βρύσης, ρολόι, χαρτάκια σημειώσεων και στυλό.

Γέμισε μαζί με το παιδάκι σου και τα τρία δοχεία με ίση ποσότητα νερού και τοποθετήστε τα στον ήλιο. Ανάλογα με τα δοχεία που έχεις επιλέξει και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, πρέπει να μετράς τον όγκο νερού που έχει απομείνει σε κάθε δοχείο ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Για να τον μετρήσεις μετάφερε το περιεχόμενο κάθε δοχείου στην κανάτα- δοσομετρητή, σημείωσε τη μέτρηση του όγκου του νερού και μετά ρίξε πάλι το περιεχόμενο στο αρχικό δοχείο για να συνεχιστεί η εξάτμιση.

Σημείωνε τους όγκους νερού που μετράς σε κάθε δοχείο ανά χρονικό διάστημα. Έχε υπόψη σου, ότι το συγκεκριμένο πείραμα μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ημέρα.

Αξίζει τον κόπο, όμως, μιας και στο τέλος… το μικρό σου θα μείνει έκθαμβο από το αποτέλεσμα. Αφού ολοκληρωθεί το πείραμα, λοιπόν, συζητήστε μαζί σε ποιο δοχείο έγινε πιο γρήγορα η εξάτμιση και σε ποιο έγινε πιο αργά. Εξαρτάται τελικά η εξάτμιση από την επιφάνεια και πώς;

Πείραμα για τη φλόγα

Να η τέλεια ευκαιρία να δείξεις στο μικρό σου ότι το φως περνά μέσα από τη φωτιά, αλλά η φλόγα δεν μπορεί να έχει σκιά. Τι θα χρειαστείς για αυτό το πείραμα; Μόνο μερικά σπίρτα κι έναν φακό.

Άναψε ένα σπίρτο και τοποθέτησε τον φακό έτσι ώστε να φωτίζει το χέρι σου κρατώντας τον συγχρόνως κοντά σε έναν τοίχο. Η σκιά που θα εμφανιστεί θα περιλαμβάνει μόνο το χέρι σου και το σπίρτο. Η φλόγα δεν θα φαίνεται καθόλου!