Υλικά που θα χρειαστούν:
Λευκός πηλός που στεγνώνει με τον αέρα (500gr)
3 κυπελλάκια γιαουρτιού Smart
1 πλάστης σιλικόνης
1 καλαμάκι
Σπάγκος ή λαμπάκια
Χωρίζουμε τον πηλό σε 3 ή 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη το καθέν ...
3 Ιανουαρίου 2014
Υπάρχουν ιστορίες με γονείς που κάθονται με τις ώρες στο κρεβάτι των παιδιών για να κοιμηθούν. Άλλοι υποκύπτουν και καταλήγουν να διαβάζουν δέκα παραμύθια κάθε βράδυ ή να βάζουν δύο ταινίες στα παιδιά για να κοιμηθούν.
Όλοι οι γονείς έχουν δώσει αυτή τη μάχη. Και για όσους δεν έχουν ακόμη κερδίσει, είναι ώρα να αλλάξουν στρατηγική, με βασικά όπλα την υπομονή και την επιμονή σε συγκεκριμένους κανόνες.
Επιμονή στα όρια. Είναι φυσικό για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να τεστάρουν και να αμφισβητούν τα όρια και τους κανόνες. Οι γονείς όμως, πρέπει να κατανοήσουν ότι τα όρια είναι απαραίτητα. Έρευνες αναφέρουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με όρια είναι πιο ευτυχισμένα, όχι μόνο επειδή κοιμούνται καλύτερα, αλλά και γιατί έτσι νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Το κλειδί για να κερδίσει κανείς στη μάχη του ύπνου, είναι να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που θέλει το παιδί διαφέρει από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Τελικά, η μάχη είναι εσωτερική και αφορά μόνο στο γονέα. Είναι η μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, που δεν αφήνει το γονιό να κάνει αυτό που πρέπει να γίνει.
Βεβαιωθείτε ότι βάζετε το παιδί για ύπνο νωρίς, ακόμη κι αν δεν δείχνει κουρασμένο. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονέων είναι ότι περιμένουν να κουραστεί το παιδί για να το βάλουν για ύπνο. Εάν όμως, κουραστεί υπερβολικά, τότε ο οργανισμός του εκλύει μία ορμόνη, την κορτιζόλη – γνωστή και ως ορμόνη του στρες – η οποία το κάνει ακόμη πιο ενεργητικό και ανήσυχο.
Μείνετε σταθεροί στην ώρα του ύπνου. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ή τις καλοκαιρινές διακοπές όταν η μέρα διαρκεί περισσότερο. Και τις φορές που θα παραστρατήσετε και το παιδί αργήσει να κοιμηθεί, θα πρέπει τουλάχιστον να το ξυπνήσετε τη συνηθισμένη του ώρα το επόμενο πρωί.
Κατεβάστε τους τόνους. Τα παιδιά χρειάζονται μία μεταβατική περίοδο ησυχίας και ηρεμίας, χωρίς έντονες φυσικές δραστηριότητες, για να μπορέσουν να κοιμηθούν.
Η βραδινή ρουτίνα. Συνήθως το πρόγραμμα για τους περισσότερους περιλαμβάνει γάλα, μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών, βιβλίο και ύπνο. Αυτή η νυχτερινή…. ιεροτελεστία θα πρέπει να διαρκεί περίπου 30 λεπτά με μία ώρα και πρέπει να είναι πάντα η ίδια.
Δώστε κίνητρο: Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε πάντα να παίξετε το παιχνίδι του χρόνου: «ποιος θα νικήσει, το ρολόι ή εσύ;» Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο και να έχετε προκαθορίσει το έπαθλο του νικητή, π.χ. ένα ακόμη παραμύθι.
Δώστε του τον έλεγχο. Για τα παιδιά έχει σημασία να αισθάνονται ορισμένες φορές ότι ορίζουν καταστάσεις και έχουν τον έλεγχο. Δώστε τους λοιπόν τη δυνατότητα να επιλέξουν άλλα πράγματα που δε σχετίζονται με τον ύπνο. Για παράδειγμα… θέλεις να τρέξεις μέχρι το μπάνιο ή να πάμε κουτσό; Θέλεις να φορέσεις τις πράσινες ή τις μπλε πιτζάμες; Θέλεις να διαβάσουμε δύο ή τρία παραμύθια; Θέλεις να σου δώσω τρία ή πέντε φιλάκια;
Το… «νάνι» του. Πολλοί γονείς αγωνιούν για την εξάρτηση του παιδιού από ένα αρκουδάκι. Για τα παιδιά, το πιο δύσκολο σημείο στην ώρα του ύπνου είναι ο αποχωρισμός από τους γονείς. Το παιδί πάει στο δικό του δωμάτιο και οι γονείς στο δικό τους. Βρίσκουν λοιπόν «παρηγοριά» στο περιβόητο «νάνι» τους. Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι γονείς καλό είναι να ενθαρρύνουν αυτή τη συνήθεια.
Δημιουργήστε σωστό περιβάλλον ύπνου, χωρίς πειρασμούς και αντιπερισπασμούς, χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια.
Συνέπεια: Το παιδί μπορεί να έκλαψε λίγο παραπάνω ή ο γονέας να ήταν πολύ κουρασμένος για να το παλέψει.
Πάντα κάτι γίνεται, κάτι προκύπτει και η προσπάθεια τόσων ημερών χαλάει.
Το κλειδί είναι η συνέπεια.
Ακόμη κι αν παραστρατήσετε ένα βράδυ, συνεχίστε το επόμενο.