Υλικά που θα χρειαστούν:
Λευκός πηλός που στεγνώνει με τον αέρα (500gr)
3 κυπελλάκια γιαουρτιού Smart
1 πλάστης σιλικόνης
1 καλαμάκι
Σπάγκος ή λαμπάκια
Χωρίζουμε τον πηλό σε 3 ή 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη το καθέν ...
3 Ιανουαρίου 2014
Λίγα πράγματα κάνουν ένα παιδί πιο ευτυχισμένο απ’ όσο ένα καινούργιο παιχνίδι.
Μερικές φορές, όμως, μια φαινομενικά ακίνδυνη διασκέδαση μπορεί να καταλήξει σε σοβαρό τραυματισμό.
Παιδιά και ενήλικες θα πρέπει να εκπαιδευθούν όχι μόνο πώς να επιλέγουν ασφαλή παιχνίδια, αλλά επίσης πώς να τα χρησιμοποιούν και να τα αποθηκεύουν.
- Αγοράζουμε μόνο παιχνίδια που έχουν στη συσκευασία το σήμα CE, που διευκρινίζει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τους κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένα παλαιότερα παιχνίδια και παιχνίδια που εισάγονται από τρίτες χώρες μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου στο χρώμα ή στο πλαστικό.
- Ελέγξτε τη συσκευασία για την ηλικία που προτείνει ο κατασκευαστής. Οι ηλικιακές κατατάξεις δεν είναι μόνο για ασφάλεια, αλλά επίσης για να εξασφαλίσουν ότι το παιδί σας δε θα εκνευριστεί ή βαρεθεί με το παιχνίδι. Μη βασίζετε τις αγορές σας μόνο σε αυτό που ζητάει το παιδί – βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ένα παιχνίδι που θα είναι και διασκεδαστικό και ασφαλές.
- Θυμηθείτε τον εξοπλισμό ασφαλείας. Αν αγοράσετε παιχνίδια με ρόδες, όπως ποδήλατα, τρίκυκλα και πατίνια, σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως κράνος και επιγονατίδες, στο κατάλληλο μέγεθος.
- Να αποθηκεύετε τα παιχνίδια με ασφάλεια. Να ελέγχετε το κουτί με τα παιχνίδια για σπασμένα εξαρτήματα, χαμένα κομμάτια ή άλλους κινδύνους. Μη διστάσετε να πετάξετε φθαρμένα ή σπασμένα παιχνίδια. Παιχνίδια που λειτουργούν με μπαταρία θα πρέπει να ελέγχονται για να βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες δεν έχουν διαρροή και δεν είναι προσβάσιμες στα παιδιά.
- Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι, σιγουρευτείτε ότι η συσκευασία του δεν είναι ανοιγμένη ή σκισμένη.
- Αποφύγετε τα παιχνίδια που εκσφενδονίζουν μικρά αντικείμενα στον αέρα. Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς των οφθαλμών ή πνιγμό.
- Προσέχουμε αν υπάρχουν αιχμηρά σημεία ή άκρες και αποφεύγουμε τα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από λεπτό πλαστικό ή γενικά υλικό που είναι εύκολο να σπάσει. Δεν αγοράζουμε μεταλλικά παιχνίδια για ένα μωρό ή νήπιο. Αν το παιδί μας είναι μεγαλύτερο και παίζει παιχνίδια με βελάκια ή βέλη, βεβαιωνόμαστε ότι οι άκρες τους είναι από μαλακό καουτσούκ ή εύκαμπτο πλαστικό και δεν αφαιρούνται.
- Αποφεύγουμε τα τοξικά αντικείμενα και υλικά που μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Αναζητούμε στα καταστήματα υλικά ζωγραφικής, χρώματα και μαρκαδόρους που γράφουν στην ετικέτα τους ότι δεν είναι τοξικά. Οι μικρές μπαταρίες που συνήθως υπάρχουν στα παιχνίδια όχι μόνο είναι τοξικές, αλλά μπορούν και να προκαλέσουν πνιγμό αν το παιδί τις καταπιεί.
- Αποφεύγουμε τα σετ χημείας και άλλων χόμπι για παιδιά μικρότερα των 12 ετών.
- Τα ηλεκτρικά παιχνίδια θα πρέπει να έχουν την ένδειξη «UL Approved» ή «Εγκεκριμένα από την ΕΕ».
- Να είμαστε προσεκτικοί όταν αγοράζουμε παιχνίδια για την κούνια του νηπίου. Τα κορδόνια που κρέμονται πάνω από την κούνια πρέπει να έχουν μικρό μήκος, καθώς, όταν το παιδί αρχίσει να μπουσουλάει ή να στέκεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στραγγαλισμού.
- Το PVC είναι ένα υλικό το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατασκευή παιχνιδιών επειδή είναι τοξικό και έχει ήδη απαγορευθεί στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Συνιστάται να αποφεύγεται η αγορά ηλεκτρικών παιχνιδιών με θερμαινόμενα μέρη καθώς και παιχνιδιών με οξύαιχμες άκρες και σημεία για παιδιά μικρότερα των 8 ετών.