Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
22 Μαρτίου 2016
Ο τρόπος που θα οργανώσει ένα παιδί το διάβασμά του παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην επίδοσή του στο σχολείο αλλά και στη σχέση που θα αναπτύξει με τη μάθηση. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως γονείς για να το μάθουμε να διαβάζει μόνο του σωστά και αποτελεσματικά;
Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, όσον αφορά τη μελέτη του παιδιού, είναι ότι δεν πρέπει να «διαβάζουμε» όλοι μαζί τα μαθήματα της επόμενης μέρας αλλά να διδάξουμε στο παιδί πώς να οργανώνει τη μελέτη του ώστε να είναι αποδοτική και όσο το δυνατόν λιγότερο κουραστική. Και να τι μπορούμε να κάνουμε:
- Βοηθήστε το παιδί να δημιουργήσει μία σταθερή ρουτίνα. Δηλαδή να ξεκινάει τη μελέτη έναν στάνταρ χρόνο, αλλά να έχει και ένα σταθερό χώρο. Το σαφές και σταθερό πρόγραμμα, θα το βοηθήσει να καταπολεμήσει την αναβλητικότητά του.
- Μην το πιέζετε να ξεκινήσει διάβασμα αμέσως μόλις επιστρέψει από το σχολείο. Το συγκεκριμένο διάστημα ενδείκνυται για λίγη ξεκούραση ή για να ενισχύσετε την ποιοτική επικοινωνία με το παιδί σας με κάποια συζήτηση για τα νέα της ημέρας.
- Καταστρώστε μαζί ένα πρόγραμμα εργασίας. Φτιάξτε μαζί μία λίστα με τα μαθήματα και καθοδηγήστε το να ξεκινά από τα πιο απαιτητικά, ενόσω έχει ακόμα ξεκούραστο μυαλό.
- Μην το «απειλείτε» για να διαβάσει. Είναι πολύ αρνητικό να νιώθει το παιδί ότι εξαναγκάζεται να διαβάσει. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι να καταλάβει ότι η μελέτη αποτελεί μέρος του ημερήσιου του προγράμματος. Όταν λοιπόν, εξαντλούνται τα αποθέματα υπομονής σας μην απειλείτε το παιδί «αν δεν διαβάσεις τα μαθήματά σου δεν θα βγεις για παιχνίδι» αλλά πείτε του «όταν τελειώσεις τα μαθήματά σου μπορείς να πας για παιχνίδι».
- Βοηθήστε το να κατανοήσει την αξία της επανάληψης. Η επανάληψη, μαζί με τις απορίες και την κριτική ματιά αποτελούν τα τρία βασικά σημεία κλειδιά της απομνημόνευσης του μαθήματος. Καλό είναι να αφήνετε την επανάληψη για αργά το βράδυ, που είστε όλοι κουρασμένοι και η απόδοση είναι μειωμένη. Η επανάληψη μπορεί να γίνει και μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, αλλά όχι μετά το βραδινό φαγητό ή πριν το βραδινό ύπνο.
- Αν το παιδί δυσκολεύεται σε κάποια μαθήματα προτείνετε εναλλαγή με κάποια που του είναι πιο εύκολα. Αν για παράδειγμα δυσκολεύεται σε κάποιο θεωρητικό μάθημα όπως η ιστορία, προτείνετε του εναλλαγή με κάποιο πρακτικό μάθημα, όπως τα μαθηματικά.
- Μην υπερβάλλετε στη διάρκεια της μελέτης. Συνήθως, δύο έως τέσσερις ώρες (τέσσερις για τις μεγαλύτερες τάξεις) την ημέρα αρκούν. Βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσει η μελέτη ότι το παιδί δεν είναι κουρασμένο, πεινασμένο ή αναστατωμένο, πράγμα που θα δυσκολέψει την ικανότητα συγκέντρωσης.
- Μάθετέ του την αξία της συνεργασίας. Μια στις τόσες αξίζει να αφήνουμε το παιδί μας να διαβάζει μαζί με άλλα παιδιά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, η ομαδική μελέτη είναι πιο αποτελεσματική.
- Επιβραβεύστε το. Αμέσως μετά το διάβασμα μπορούμε να του επιτρέψουμε να παίξει με τους φίλους του ή με το αγαπημένο του παιχνίδι φροντίζοντας πάντα ώστε το παιδί μας να μην χάσει το γέλιο και το κέφι του εξαιτίας της ψυχικής έντασης, που μπορεί να προκαλούν καμιά φορά τα μαθήματα, αλλά και των δικών μας υψηλών απαιτήσεων.
- Όταν τελειώσει τη μελέτη, τσεκάρετε το αποτέλεσμα μαζί. Αν διαπιστώσετε πως κάπου έχει κάνει λάθη, μην τα διορθώσετε αλλά προτρέψτε το να ξανακοιτάξει μόνο του προσεκτικά τα κείμενα και τις ασκήσεις του
- Αποφύγετε να φορτώνετε ασφυκτικά το πρόγραμμα του παιδιού. Όσο πιο κουρασμένο νιώθει, τόσο μειώνονται οι επιδόσεις του. Φροντίστε πάντα να έχει αρκετό χρόνο για παιχνίδι ή για κάποιες δραστηριότητες που το ευχαριστούν σε καθημερινή βάση
- Τέλος, να θυμάστε ότι για να ενισχυθεί η ικανότητα μελέτης είναι απαραίτητα δυο ακόμη στοιχεία: μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και επαρκής ύπνος.