Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
2 Αυγούστου 2016
Το παιδί σας πρόκειται να περάσει για πρώτη φορά την πόρτα του σχολείου αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές; Τότε είναι καλή ιδέα να εκμεταλλευτείτε αυτό το χρονικό διάστημα για να το προετοιμάσετε ώστε η πρώτη του επαφή με το σχολείο να είναι όσο πιο ομαλή και ευχάριστη γίνεται.
Το καλοκαίρι ενδείκνυται για ξεκούραση, χαλάρωση και ξεγνοιασιά, όμως εάν ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολείο -είτε πρόκειται να πάει στον παιδικό σταθμό, το προνήπιο ή το νηπιαγωγείο- ίσως θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εντάξετε στο πρόγραμμα των διακοπών κάποιες δραστηριότητες που θα προετοιμάσουν τόσο εκείνο όσο και εσάς για τη νέα καθημερινότητα που σας περιμένει από το φθινόπωρο. Εμείς σας προτείνουμε μερικές ιδέες:
Επισκεφθείτε το σχολείο
Οι πιθανότητες είναι να είναι πλέον κλειστό, όμως ακόμα και μια βόλτα για να το δείτε απέξω θα βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί λίγο με το χώρο ώστε να πάψει στο μυαλό του να αποτελεί κάτι άγνωστο -και, κατά συνέπεια, τρομακτικό. Εάν υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφθείτε όλους τους χώρους και να γνωριστείτε με τους υπεύθυνους, ακόμα καλύτερα. Μην ξεχάσετε να εκφράζετε με κάθε ευκαιρία τον ενθουσιασμό και τη χαρά σας για όλες τις υπέροχες εμπειρίες που θα αποκομίσει εκεί το παιδί σας.
Κάντε πρακτική
Μπορεί στα δικά σας μάτια να είναι ακόμα το... μωρό σας, όμως στο σχολείο από την πρώτη κιόλας μέρα το παιδί θα κληθεί να συμπεριφέρεται σαν να είναι αρκετά αυτόνομο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξέρει πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα χωρίς (ιδιαίτερη) βοήθεια, να γράφει και να αναγνωρίζει γραμμένο το όνομά του, να τρώει το κολατσιό του ή και το γεύμα του μόνο του, να χρησιμοποιεί το ψαλιδάκι, να τακτοποιεί τα παιχνίδια κ.λπ. Εάν λοιπόν δεν το έχετε κάνει ακόμα, τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για να το ωθήσετε να εξελίξει αυτές τις δεξιότητες, επιτρέποντάς του περισσότερες ελευθερίες και ζητώντας από εκείνο μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να αποδείξει την ανεξαρτησία του στο σχολείο, δεν θα νιώθει ανασφάλεια ότι μπορεί και να μην τα καταφέρει.
Εκπαιδευτικά παιχνίδια
Αν και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αναλάβετε εσείς το ρόλο της δασκάλας και να μάθετε στο παιδί τις πρώτες γνώσεις του, όπως για παράδειγμα, την αλφαβήτα ή τους αριθμούς, εντούτοις, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την περίοδο των διακοπών για να το εξοικειώσετε με μερικές βασικές έννοιες. Μην το κάνετε όμως σαν να είναι «μάθημα» γιατί το παιδί (δικαιολογημένα) θα αντιδράσει. Απλά, αρπάξτε κάθε ευκαιρία για να μετρήσετε (π.χ. τις αχιβάδες που βρήκατε στην παραλία), να διαβάσετε (ζητήστε του να βρει το «α» ή το «π» στον κατάλογο της ταβέρνας) και να γράψετε (σχηματίστε λέξεις χρησιμοποιώντας ένα ξύλο πάνω στην άμμο).
Μη βιάζεστε
Έχετε πάντα στο νου ότι το ταξίδι προς τη γνώση είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος και, μολονότι μπορεί να σας αγχώνει ότι για το παιδί σας ξεκινάει και επίσημα σε μερικές εβδομάδες, δεν πρέπει να αφήσετε το στρες να επηρεάσει και εκείνο. Το ζητούμενο είναι να αγαπήσει τη μάθηση και τον πειραματισμό, να εκμεταλλευτεί την έμφυτη περιέργειά του για τα πράγματα και να ενθουσιάζεται μαθαίνοντας καθετί καινούριο, δεξιότητες που θέλετε να το συντροφεύουν για μια ζωή.