Τι είναι η πινιάτα και πώς παίζεται

Τι είναι η πινιάτα και πώς παίζεται

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

 

Της Κατερίνας Κιγιτζή 

 

 

Όλα ξεκίνησαν όταν φτιάξαμε τις πρώτες μας πινιάτες για τα πάρτυ των δικών μας παιδιών. Οι φίλοι τους ήξεραν πια πως στα πάρτυ μας θα διασκέδαζαν με μία πινιάτα και τα περίμεναν πώς και πώς. Πλέον με την Κάλη είμαστε πολύ περήφανες που μας αποκαλούν “Τα κορίτσια του Ανθομέλι, οι ειδικές στις πινιάτες”! Και ναι, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού τα τελευταία χρόνια έχουμε κατασκευάσει πάνω από 100 διαφορετικά σχέδια σε πινιάτες για πάρτυ γενεθλίων και πλέον ασχολούμαστε με την κατασκευή πινιάτας επαγγελματικά. Αυτή η εμπειρία μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα παίξετε με επιτυχία αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι.

 

 

Το έθιμο της πινιάτας έρχεται από το Mεξικό και παλιότερα είχε θρησκευτικό χαρακτήρα. Πλέον σήμερα χρησιμοποιείται για εορταστικούς λόγους, κυρίως τα Χριστούγεννα και σε γενέθλια. Κι ενώ παλιότερα φτιαχνόταν από πηλό, κάτι που την καθιστούσε επικίνδυνη, στις μέρες μας κατασκευάζεται από χαρτόκουτο ή μπαλόνι και μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχήμα ή σχέδιο. Το πιο παραδοσιακό σχήμα στο Μεξικό είναι ο πολύχρωμος γάιδαρος.

 

 

Τα τελευταία χρόνια το παιχνίδι της πινιάτας έχει γίνει «μόδα» και στη χώρα μας και αποτελεί μια πολύ ωραία δραστηριότητα για τα παιδιά σε πάρτυ και σε άλλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν ή η βάπτιση.

 

Στην αρχή του πάρτυ η πινιάτα μπορεί να είναι διακοσμητικό στοιχείο στον μπουφέ, ειδικά αν το πάρτυ είναι θεματικό ή σε κάποιο δέντρο, αν το πάρτυ γίνεται σε αυλή, αλλά προς το τέλος του πάρτυ αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα για μικρούς αλλά και μεγάλους καλεσμένους. Το τέλειο finale!

 

 

Το παιχνίδι της πινιάτας

 

Το γέμισμα της πινιάτας

 

Παλιότερα, στο Μεξικό γέμιζαν τις πινιάτες με φρούτα και γλυκά, ακόμα και σήμερα σε μερικές περιπτώσεις, ενώ στις μέρες μας τις γεμίζουμε με γλυκά, καραμέλες, σοκολάτες αλλά και μικρά παιχνιδάκια.

 

Ιδέες για το τι μπορεί να περιέχει η πινιάτα

 

Σοκολάτες, σοκοφρετάκια, καραμέλες, ζελεδάκια, μπισκοτάκια, σφυρίχτρες, ξύστρες, σβήστρες, μολύβια, μπαλόνια, φουρφουράκια για πάρτυ, αυτοκόλλητα, μικρά παιχνιδάκια, μπαλίτσες, βραχιολάκια, κολιεδάκια, δαχτυλιδάκια, γιο-γιο, σβούρες, πλαστικά ζωάκια ή φρούτα-λαχανικά, πλαστικά παιχνίδια για το μπάνιο, τατουάζ, κουτάκια από παζλάκια, σφραγιδούλες.

 

Όλα τα παραπάνω πρέπει να είναι κλειστά σε συσκευασίες που δεν ανοίγουν γιατί όταν θα πέσουν στο έδαφος μπορεί να ανοίξουν. Τα δωράκια καλό θα είναι να είναι τυλιγμένα σε διάφανη κόλλα περιτυλίγματος, ειδικά αν θα παίξετε το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο. Προσοχή, επιλέξτε μόνο αντικείμενα που αν θα πέσουν δεν θα σπάσουν.

 

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Εάν θεωρείτε ότι δεν θα υπάρξει δίκαιη κατανομή για τα παιδιά, βάλτε μέσα μόνο καραμέλες και ετοιμάστε ένα σακουλάκι με μικροδωράκια για το κάθε παιδί!
  • Το μέγεθος της πινιάτας δεν ισοδυναμεί με την αντοχή της σε βάρος. Όσο πιο πολλά παιδιά έχετε τόσο πιο πολλά αλλά ελαφριά αντικείμενα πρέπει να επιλέξετε έτσι ώστε να μην σας σχιστεί από το σημείο που κρεμιέται και χαλάσει το παιχνίδι. Μην κάνετε υπερβολές και υπολογίστε 2-3 γλυκάκια ή δωράκια για το κάθε παιδάκι.

 

 

Το παιχνίδι της πινιάτας


Αφού γεμίσουμε την πινιάτα, από το ειδικό πορτάκι που έχει, την κρεμάμε σε ένα ψηλό σημείο. Μπορούμε να την κρεμάσουμε και σε ένα κοντάρι, ιδανικά με γάντζο στην άκρη ή σε ένα σκουπόξυλο που θα κρατήσουν δύο άντρες, ανάλογα με το βάρος ή να την κρατήσει κάποιος ενήλικας που θα είναι ανεβασμένος σε μία καρέκλα.

 

Χρήσιμη συμβουλή για το κρέμασμα

  • Για να περάσετε το σχοινί από ένα σημείο που δεν φτάνετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε σκάλα, θα χρειαστείτε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό. Δέστε γύρω από το λαιμό του ένα σχοινί και πετάξτε το πάνω από το σημείο που θέλετε να το περάσετε. Αν δεν το πετύχετε με την πρώτη δεν έχετε παρά να ξαναπροσπαθήσετε.  

 

 

Αν τα παιδιά είναι μεγάλα, κλείνουμε διαδοχικά τα μάτια του κάθε παιδιού με μία μάσκα ή ένα μαντήλι και αφού κουνήσουμε την πινιάτα για να μην είναι σταθερή και να υπάρχει περισσότερο σασπένς, του λέμε να προσπαθήσει να τη χτυπήσει με ένα ξύλινο ρόπαλο. Εάν το παιδί είναι μικρό δεν χρειάζεται να του κλείσουμε τα μάτια. Το παιχνίδι τελειώνει όταν καταφέρουν να την ανοίξουν και τελικά να πέσουν από μέσα τα καλούδια που περιέχει. Τότε όλα παιδιά τρέχουν για να τα μαζέψουν.

 

 

Χρήσιμες συμβουλές:

  • Για να προλάβουν να χτυπήσουν όλα τα παιδάκια καλό θα είναι να έχετε καθορίσει από την αρχή το πόσες φορές μπορεί να χτυπήσει το καθένα. Για αρχή μία-δύο φορές είναι αρκετές. Εάν δεν σπάσει με τον πρώτο γύρο συνεχίζουμε με τον δεύτερο… και αν είναι τόσο γερές και στον τρίτο! 
  • Αν υπάρχουν διαφορετικές ηλικίες, «μην αφήσετε» ένα μεγάλο παιδί να τη σπάσει προτού χτυπήσουν πρώτα όλα τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά! Ξεκινήστε με τα μικρότερα! Μπορούν να συμμετέχουν και τα πολύ μικρούλια της παρέας στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά τους.

 

 

Μπαστούνι για το σπάσιμο της πινιάτας

 

Το ρόπαλο ή μπαστούνι για το σπάσιμο της πινιάτας δεν πρέπει να είναι πολύ μακρύ, διότι όταν το παιδί που το κρατάει το πάει προς τα πίσω για να πάρει φόρα και να χτυπήσει την πινιάτα υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει κάποιο από τα άλλα παιδιά που είναι πίσω του. Γι’ αυτό χρειάζεται και κάποια προσοχή από τους ενήλικες. Εδώ μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου γονέα που θα κρατάει τα ανυπόμονα παιδιά, που βρίσκονται στην ουρά περιμένοντας τη σειρά τους, σε απόσταση ασφαλείας.

 

 

Μάσκα για την πινιάτα

 

Αν και με ένα μαντήλι μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια των παιδιών σίγουρα θα χρειαστεί κάποιος μεγάλος για να το κάνει. Μία μάσκα με λάστιχο για το κλείσιμο των ματιών μπορεί να σας φανεί σωτήρια, ειδικά σε περιπτώσεις που τα παιδιά είναι πολλά!

 

Αυτές ήταν οι μικρές μας συμβουλές για το ξενόφερτο αυτό έθιμο που όμως στις ημέρες μας αποτελεί το απόλυτο μέσο διασκέδασης σε ένα πάρτυ.

 

Καλή διασκέδαση!