Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
2 Δεκεμβρίου 2020
Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη για όλες τις μαμάδες, όπως είναι και για όλη την ανθρωπότητα εξάλλου. Ίσως βέβαια για εμάς που έχουμε παιδιά, να είναι λίγο δυσκολότερη. Βλέπεις, το να έχεις να φροντίσεις το νοικοκυριό, να έχεις ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά να κάνουν τηλεκπαίδευση μέσα στο σπίτι και παράλληλα εσύ να πρέπει να δουλέψεις δίπλα τους, είναι τουλάχιστον εξαντλητικό.
Κι αν μέσα σε όλα αυτά σκέφτεσαι ότι σε λίγες μέρες -με τη λήξη της καραντίνας- θα επιστρέψεις στο γραφείο και πρέπει οπωσδήποτε να βρεις μια δασκάλα για τις απογευματινές ώρες, εκεί… κάπως αρχίζεις να αγχώνεσαι. Πολύ μάλιστα!
Πάρε βαθιά ανάσα και ξανασκέψου το! Όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να λυθούν καθώς δεν είσαι η μοναδική που βιώνει αυτή την κατάσταση.
Σίγουρα το να βρεις μια δασκάλα εν καιρώ πανδημίας θέλει πολλή προσοχή, αναζήτηση και συστάσεις, ώστε να ξέρεις ότι βάζεις έναν έμπιστο άνθρωπο μέσα στο σπίτι σου και κυρίως δίπλα στα παιδιά σου. Δεν είναι ακατόρθωτο, όμως! Υπάρχουν λύσεις, επιλογές και εναλλακτικές, που θα σε κάνουν να βρεις την κατάλληλη δασκάλα για το παιδί σου και έτσι να νιώθεις ήρεμη και ασφαλής όσο εσύ απουσιάζεις στη δουλειά κι εκείνοι μελετούν μαζί. Για να σε βοηθήσουμε λοιπόν, σου προτείνουμε μερικές ιδέες, ώστε να αναζητήσεις με τον σωστό τρόπο μια δασκάλα και να πάρεις μια ανάσα… ανακούφισης.
Ρώτησε τους γονείς των συμμαθητών των παιδιών σου
Μη διστάζεις να επικοινωνήσεις με τους γονείς των φίλων των παιδιών σου. Είναι πιθανό κι εκείνοι εδώ και καιρό να συνεργάζονται με μια έμπιστη δασκάλα, την οποία και θα μπορούν να σου συστήσουν. Κάνε τις ερωτήσεις σου χωρίς να ντρέπεσαι, ζήτησε τα στοιχεία της δασκάλας και έπειτα κλείσε ένα διαδικτυακό ραντεβού μαζί της για να συζητήσεις κάθε απορία σου και να νιώσεις ότι κι εσύ μπορείς να την εμπιστευτείς.
Απευθύνσου και στους συναδέλφους σου
Μήπως ξέχασες ότι και οι συνάδελφοί σου έχουν παιδιά; Ρώτησέ τους, συζήτησε μαζί τους για τον χαρακτήρα και την εμπειρία της δασκάλας με την οποία ήδη συνεργάζονται, για τους λόγους που την εμπιστεύονται, αλλά και για το οικονομικό κομμάτι. Δεν υπάρχει λόγος να διστάζεις, ειδικά όταν πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την εξέλιξη και την ασφάλεια των παιδιών, αλλά και όλης της οικογένειάς σου.
Δεν πήγε καθόλου το μυαλό σου στις διαδικτυακές πλατφόρμες;
Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές εφαρμογές και ιστότοποι μέσα στους οποίους μπορείς να βρεις δασκάλους για τα παιδιά σου. Περιηγήσου με την ησυχία σου, διάβασε τα βιογραφικά των δασκάλων και κατάληξε σε αυτές ή αυτούς που σου έκαναν καλή εντύπωση. Στη συνέχεια, μπορείς να έχεις μαζί τους μια τηλεφωνική ή διαδικτυακή συνομιλία για να συζητήσεις πιο διεξοδικά ό,τι σε απασχολεί, αλλά και να μάθεις περισσότερα πράγματα για εκείνους/ες σχετικά με την εμπειρία και τη δουλειά τους.
Υπάρχει και η λύση της διαδικτυακής διδασκαλίας
Μπορεί να νιώθεις ανασφαλής με την πανδημία και να μη θέλεις να μπαίνει ξένος κόσμος στο σπίτι σου. Ή να προτιμάς οι επαφές σου να είναι πολύ, πολύ περιορισμένες. Δεν είναι κακό αυτό, ούτε περίεργο! Πολλές μαμάδες σκέφτονται σαν εσένα και όπως εκείνες, έτσι κι εσύ θέλεις να προστατεύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέλη της οικογένειάς σου. Μπορείς, μέχρι να λήξει η δύσκολη περίοδος της πανδημίας, να προσλάβεις μια δασκάλα και τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά κάθε απόγευμα. Έτσι κι εσύ θα νιώθεις πιο ήσυχη και ασφαλής και το παιδί σου θα προχωρά κανονικά με τη μελέτη και τα μαθήματά του.