Υλικά που θα χρειαστούν:
Λευκός πηλός που στεγνώνει με τον αέρα (500gr)
3 κυπελλάκια γιαουρτιού Smart
1 πλάστης σιλικόνης
1 καλαμάκι
Σπάγκος ή λαμπάκια
Χωρίζουμε τον πηλό σε 3 ή 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη το καθέν ...
28 Ιανουαρίου 2021
Η σύγχρονη καθημερινότητα είναι πολύ απαιτητική τόσο για εμάς τις μαμάδες όσο και για τα παιδιά μας. Οι ταχύτατοι ρυθμοί της εργασίας μας με τις προθεσμίες της, οι δουλειές του σπιτιού και το βαρύ πρόγραμμα των παιδιών με τις σχολικές υποχρεώσεις συχνά δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε αρκετό οικογενειακό χρόνο, έτσι όπως θα τον θέλαμε.
Ναι, ακόμα και εν μέσω κορωνοϊού, που βρισκόμαστε πολλές ώρες στο σπίτι, δεν είναι πάντα εύκολο να περάσουμε χρόνο με την οικογένειά μας. Δεν είναι, όμως, και ακατόρθωτο! Τα παιδιά και εμείς οι γονείς δεν χρειαζόμαστε τελικά άπειρες ώρες μαζί, αλλά ποιοτικές στιγμές. Χρόνο που πραγματικά να είμαστε εκεί για τα παιδιά μας, χωρίς να μας αποσπά κανένα τηλεφώνημα ή email και καμία άλλη δραστηριότητα.
Αλήθεια, για σκέψου πόσο όμορφα νιώθεις κάθε φορά που κάθεσαι με τα παιδιά σου, που παίζετε όλοι μαζί παιχνίδια, που κάνετε αστείες γκριμάτσες, που μιλάτε και γελάτε! Είναι στιγμές ανεκτίμητης αξίας, που πραγματικά -όσο κι αν δεν το πιστεύεις- μπορούν να ωφελήσουν και εσένα, αλλά και τα παιδιά σου. Η μεταξύ σας ουσιαστική επικοινωνία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη διανοητική και συναισθηματική ανάπτυξή σας, αλλά και στην ψυχική υγεία σας.
Για την ακρίβεια, υπάρχουν έξι οφέλη που προσφέρει η ποιοτική επικοινωνία των παιδιών με εμάς τους γονείς και παρακάτω μπορείς να τα ανακαλύψεις. Μετά, θα θέλεις ακόμα περισσότερο να περνάς χρόνο με τα παιδιά σου τρώγοντας παρέα, παίζοντας παιχνίδια ή βλέποντας κινούμενα σχέδια και ταινίες.
- Ενθαρρύνεται η επικοινωνία
Ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα, ο χρόνος που αφιερώνεις εσύ στα παιδιά σου και εκείνα σε εσένα -χωρίς καμία απόσπαση της προσοχής σας- δημιουργεί χώρο για ανοιχτό διάλογο. Το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, ή όποτε άλλοτε εσύ και τα παιδιά σου έχετε ελεύθερο χρόνο, περάστε τον μαζί. Είναι μια ευκαιρία να γελάσετε μαζί, να παίξετε, να περάσετε πολύ όμορφα και να έρθετε ακόμα πιο κοντά. Στο μέλλον, όταν τα παιδιά σου θα έχουν μεγαλώσει, θα καταλάβεις πως αυτές ήταν στιγμές ανεκτίμητης αξίας. Το ίδιο κι εκείνα, βέβαια!
- Χτίζεται η αυτοεκτίμηση
Εκτός από την ενίσχυση των συναισθηματικών δεσμών, η επικοινωνία βοηθά επίσης στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά. Με άλλα λόγια, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να πάρουν πρωτοβουλίες, να σου πουν τι θέλουν και τι δε θέλουν να κάνουν και όλα αυτά να συμβαίνουν σε ένα χαλαρό οικογενειακό περιβάλλον, θα τα κάνει να αισθάνονται πολύτιμα και θα βελτιώσουν -από πολύ μικρή ηλικία- την αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους εντός και εκτός της πυρηνικής μονάδας.
- Τα «μαθήματα» είναι πολλά
Σου φαίνεται παράξενο; Κι όμως, κάθε φορά που η οικογένειά σου συγκεντρώνεται, όλα τα μέλη της παίρνουν πολλά «μαθήματα». Και κυρίως τα παιδιά, τα οποία βλέπουν πώς κινείσαι και πώς εκφράζεσαι τόσο ως μονάδα όσο και με τον μπαμπά τους, παίρνοντας το παράδειγμα για μια υγιή συζυγική σχέση, αλλά και γενικότερα για το πώς είναι οι σχέσεις των μεγάλων.
- Ενισχύονται οι οικογενειακοί κανόνες
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί σου να μάθει από πολύ μικρή ηλικία να υπακούει σε κανόνες. Γιατί κανόνες υπάρχουν παντού. Στην κοινωνία, στο σχολείο, στο δρόμο και, βέβαια, μέσα στο σπίτι. Από εκεί ξεκινούν όλα, άλλωστε. Περνώντας, λοιπόν, αρκετό χρόνο με το παιδί σου θα καταλάβει κι εκείνο πώς διαμορφώνονται ορισμένοι κανόνες στα πλαίσια της οικογένειας. Για παράδειγμα, μπορεί να μάθει ότι δε διακόπτουμε τον συνομιλητή μας μέχρι να ολοκληρώσει την πρότασή του. Ότι μαζεύουμε τα πράγματα που έχουμε ρίξει στο πάτωμα και ότι βοηθάμε το διπλανό μας όταν το έχει ανάγκη. Πράγματα, δηλαδή, που και μελλοντικά θα τα βρει μπροστά του.
- Καλύπτονται συναισθηματικές ανάγκες
Έχει μεγάλη σημασία να περάσεις χρόνο με το παιδί σου χωρίς καμία απόσπαση. Δεν έχει νόημα να είσαι κοντά του και απλά να καθαρίζεις το σπίτι ή να πλένεις τα πιάτα. Πρέπει να είσαι κάποιες στιγμές ολοκληρωτικά δοσμένη σε εκείνο. Κι αυτό, γιατί έτσι θα καταλάβει ότι πραγματικά το αγαπάς, ότι θέλεις να αφιερώνεις ουσιαστικό χρόνο σε αυτό και ότι βάζεις στην άκρη κάποια άλλα πράγματα για να του δείξεις τα συναισθήματά σου. Έτσι, καλύπτονται και οι συναισθηματικές ανάγκες του μικρού σου, αλλά και οι δικές σου.
- Βελτιώνεται η ψυχική υγεία
Πολλές έρευνες στο πέρασμα των χρόνων έχουν δείξει πως ο ποιοτικός χρόνος γονέων και παιδιών από πολύ μικρή ηλικία βελτιώνει την ψυχική υγεία αμφότερων, ενώ παράλληλα μειώνει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα παραβατικής συμπεριφοράς του παιδιού στο μέλλον.