Μεσημεριανός ύπνος – Μυστικό υγείας και ευεξίας

Μεσημεριανός ύπνος – Μυστικό υγείας και ευεξίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Την περιβόητη φράση «power nap» εφηύρε ο Winston Churchill. Τη συμβουλή του ακολούθησε η Margaret Thatcher η οποία είχε δώσει σαφείς εντολές να μην την ενοχλεί κανείς μεταξύ 2:30μ.μ και 3:30μ.μ. Και ο 95χρονος πλέον Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε πως το μικρό του μυστικό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση της μεσημεριανής του σιέστας. 


Για τους περισσότερους το πρόγραμμα είναι τόσο ασφυκτικό που ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι παρά πολυτέλεια των καλοκαιρινών διακοπών. Ακόμη και όσοι μπορούν όμως, το αμελούν. Για τους επιστήμονες όμως, ο μεσημεριανός ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος με σημαντικά οφέλη για την υγεία, σωματική και ψυχική.


«Φανταστείτε ένα προϊόν που ενισχύει τη συνείδηση, ζωηρεύει τις αισθήσεις, διώχνει την κούραση, βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή, μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις, να δείχνουμε νεότεροι, να χάνουμε βάρος. Το προϊόν αυτό περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, δημιουργεί καλή διάθεση και δυναμώνει τη μνήμη. Φανταστείτε επίσης ότι δεν είναι τοξικό, δεν έχει παρενέργειες και, κυρίως, είναι «δωρεάν» αναφέρει η ψυχολόγος του Salk Institute της Καλιφόρνια, Σάρα Μέντνικ, στο βιβλίο της «Πάρτε έναν υπνάκο, θα αλλάξει τη ζωή σας». 


Όπως έχουν δείξει οι έρευνες, ένας ύπνος 40 λεπτών, μεταξύ 2 με 4 το μεσημέρι, ξεκουράζει τον οργανισμό και αυξάνει την παραγωγικότητά του κατά 50%.

 

  • Αναδιοργανώνεται ο εγκέφαλος

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ χώρισαν υγιείς ενήλικες σε δύο oμάδες. Στην πρώτη ζητήθηκε να κοιμηθεί το μεσημέρι και στη δεύτερη όχι. Οι δύο ομάδες, υποβλήθηκαν σε μια σειρά από νοητικά τεστ όπου διαπιστώθηκε, ότι όσοι κοιμήθηκαν έστω και λίγο το μεσημέρι, είχαν πολύ καλύτερες νοητικές επιδόσεις από εκείνους, που δεν κοιμήθηκαν καθόλου. Με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, αποδείχθηκε, πως κατά τη διάρκεια της σιέστας, οι πληροφορίες όλης της ημέρας μεταφέρονται από τον «προσωρινό» χώρο αποθήκευσής τους στον προ-μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος έχει μεγαλύτερο χώρο «αποθήκευσης». Κατά τη διαδικασία της σιέστας επομένως, ο εγκέφαλος καταμερίζει τις πληροφορίες και ανάλογα με τη σπουδαιότητά τους, τις διαγράφει ή τις αποθηκεύει και έτσι δημιουργεί περισσότερο χώρο για την υποδοχή νέων πληροφοριών. Έτσι, ένας ξεκούραστος άνθρωπος, που έχει κοιμηθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα το μεσημέρι, είναι σε θέση να συλλέξει αλλά και να επεξεργαστεί περισσότερες πληροφορίες από το απόγευμα και μετά συγκριτικά με κάποιον, που δεν έχει ξεκουραστεί καθόλου και επομένως δεν έχει δημιουργήσει κατάλληλο «αποθηκευτικό» χώρο για τις νέες πληροφορίες που θα έρθουν.

 

  • Κάνει καλό στην καρδιά

Αυτή είναι μία πτυχή που οι περισσότεροι αγνοούσαμε. Ερευνητές από το Allegheny College στην Πενσιλβάνια όμως, βρήκαν ότι ένας μεσημεριανός ύπνος ακόμη και μόλις 45 λεπτών βοηθά να μειωθεί η αρτηριακή πίεση ειδικότερα μετά από ένα εξαιρετικά στρεσογόνο γεγονός. Σύμφωνα με έκθεση του Harvard School of Public Health όσοι κοιμούνται το μεσημέρι έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακά νοσήματα.

 

  • Βοηθά στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Έρευνα που έγινε το 2010 στην Ιαπωνία σε 35.000 ενήλικες αναφέρει ότι όσοι κοιμούνται έως 6 ώρες την ημέρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι από ότι όσοι κοιμούνται εννέα ώρες την ημέρα. Η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα μίας συγκεκριμένης ορμόνης λεπτίνης που συνδέεται με την αίσθηση της πείνας.