Υλικά που θα χρειαστούν:
Λευκός πηλός που στεγνώνει με τον αέρα (500gr)
3 κυπελλάκια γιαουρτιού Smart
1 πλάστης σιλικόνης
1 καλαμάκι
Σπάγκος ή λαμπάκια
Χωρίζουμε τον πηλό σε 3 ή 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη το καθέν ...
2 Οκτωβρίου 2014
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των δρομέων στην Ελλάδα.
Συνήθειες που στο παρελθόν ανήκαν μόνο σε αθλητικούς τύπους έχουν μπει και στη ζωή ανθρώπων που δεν είχαν σχέση με τον αθλητισμό.
Το δρομικό κίνημα, αποτελεί πλέον μια αθλητική επανάσταση που γιγαντώνεται και στην Ελλάδα κι αυτό αποδεικνύεται από τη ραγδαία αύξηση των αγώνων δρόμου στη χώρα, αλλά και την εκρηκτική άνοδο των συμμετοχών.
Ενώ το 2006 είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 63 αγώνες τρεξίματος, το 2012 ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 204. Στον τελευταίο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας έτρεξαν περισσότερα από 12.000 άτομα. Άνθρωποι που δεν ενδιαφέρονται για τη νίκη, αλλά για τη συμμετοχή. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση στον αριθμό των γυναικών που τρέχουν. Το 2006 οι γυναίκες αποτελούσαν το 15%, ενώ το 2012 το 20,9% των συνολικών συμμετοχών σε αγώνες δρόμου. Στο φετινό Ladies Run (που πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου) συμμετείχαν 800 γυναίκες, ενώ η ζήτηση για εγγραφές ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Τι κινητοποιεί όμως, τους Έλληνες; Τι τους κάνει να εγκαταλείπουν επιτέλους τον καναπέ και να στρέφονται στο τρέξιμο;
Σε στάδια, πάρκα, βουνά, κοντά στη θάλασσα, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας, είναι πλέον πολύ συχνό το φαινόμενο να συναντάς δρομείς.
Άνθρωποι μικρής ή μεγάλης ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, με μια φόρμα, ή ένα σορτς και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια τρέχουν.
Για να γυμνάσουν το σώμα τους;
Σίγουρα αυτός είναι ένας βασικός λόγος. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και με πέντε λεπτά τρέξιμο καθημερινά μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιοαγγειακών παθήσεων. Η θετική επίδραση της άθλησης και του τρεξίματος όμως, είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά δεν είχε κινητοποιήσει τους Έλληνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, όπως επίσης η επιτυχία και η έντονη προβολή του Κλασσικού Μαραθωνίου σίγουρα έπαιξαν κάποιο ρόλο.
«Ο κόσμος όμως, είναι πολύ πιεσμένος. Και επιλέγει το τρέξιμο για αποσυμπίεση, αλλά και γιατί θέλει να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι λιγότερο λόγω μόδας», αναφέρει ο 49χρονος Γιάννης που τρέχει τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, για 45 λεπτά, χειμώνα – καλοκαίρι, ακόμη και όταν βρέχει, εδώ και αρκετά χρόνια.
«Το τρέξιμο δεν είναι ακριβό χόμπι και σου προσφέρει ποιότητα ζωής. Για να τρέξεις, δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερο εξοπλισμό, εκτός από ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια. Όπου και να πας, ακόμη και στις διακοπές μπορείς να τρέξεις, να εκτονωθείς, να γεμίσει το βλέμμα με νέες εικόνες, να ομορφύνει η καθημερινότητά σου» τονίζει.
Με το τρέξιμο νιώθεις αυτοπεποίθηση γιατί εκκρίνονται ενδορφίνες.
Ακολουθείς συνολικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τρως υγιεινά, προσέχεις να κοιμάσαι σωστά.
«Όταν τρέχεις με παρέα, περνάει πιο γρήγορα ο χρόνος. Μιλάς με τους διπλανούς σου. Όταν τρέχεις μόνος έχεις μια ευκαιρία για εσωτερικό διάλογο. Νιώθεις το σώμα σου να αναπνέει, την καρδιά να λειτουργεί» εξηγεί και ο 28χρονος Αλέξανδρος.
«Όταν τρέχω σκέφτομαι καλύτερα. Μένω μόνη με τον εαυτό μου, με τους στόχους και τα συναισθήματά του, παίρνω τις πιο σημαντικές αποφάσεις και αισθάνομαι πιο δημιουργική» συμφωνεί και η 36χρονη Μαρίνα.
Άλλοι πάλι τονίζουν ότι ένα βασικό κίνητρο είναι η αυτοβελτίωση. «Τρέχω γιατί με ενδιαφέρει η αναμέτρηση με τον εαυτό μου. Θέλω να ξεπερνάω τα όριά μου».
Και αυτή είναι μία σημαντική διαφορά στον τρόπο ζωής αρκετών Ελλήνων. Μέχρι πρότινος, η αθλητική κουλτούρα των περισσότερων Ελλήνων δεν περιελάβανε «ενεργητικό» αθλητισμό, με συμμετοχή σε αγώνες και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.
Οι Έλληνες προτιμούσαν να περιορίζονται στο ρόλο του φιλάθλου ή ακόμη και του οπαδού. Τα πράγματα όμως, φαίνεται πως αλλάζουν. Οι Έλληνες γίνονται πιο ενεργητικοί και ξεκινούν αθλητικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο, ενώ παράλληλα συμμετέχουν σε αγώνες για ψυχαγωγία και κοινωνική συνεύρεση.
Πού μπορείτε να τρέξετε;
Για όσους κάνουν τις πρώτες απόπειρες στο τρέξιμο, η καλύτερη συμβουλή είναι να ξεκινήσετε από κάποιο γήπεδο με ταρτάν για να μειωθούν οι κραδασμοί.
Σαφώς όμως, υπάρχουν πολλά μέρη που προσφέρονται για τρέξιμο, ακόμη και στην αφιλόξενη Αθήνα.
Ο Εθνικός Κήπος, το Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο «Α. Τρίτσης», το Άλσος της Νέας Σμύρνης, ο Φλοίσβος, ο Άγιος Κοσμάς και βέβαια η κυκλική διαδρομή γύρω από το ΟΑΚΑ είναι μερικές επιλογές.