Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η διατροφή σας καλύπτει τις ανάγκες δύο ανθρώπων πλέον (ή ακόμα περισσότερων σε πολύδυμες κυήσεις!). Έτσι είναι σημαντικό η διατροφή σας να αντικατοπτρίζει αυτή τη μεγάλη ευθύνη και να παρέχει ό,τι χρειάζεται το μωρό ...
1 Φεβρουαρίου 2018
Οι ναυτίες, το πιο κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης διαρκούν συνήθως λίγες εβδομάδες και σπάνια απαιτούν ιατρική παρέμβαση.
Ξυπνάτε στο κρεβάτι σας αλλά η αίσθησή σας είναι παρόμοια με εκείνη που είχατε ένα καλοκαίρι που βρεθήκατε με ιστιοπλοϊκό καταμεσής του Αιγαίου: Ζαλίζεστε, έχετε τάση για έμετο και σας πιάνει κρύος ιδρώτας στη σκέψη και μόνο ορισμένων τροφών. Όσο για τις μυρωδιές; Οι περισσότερες σας προκαλούν αηδία. Τα συμπτώματα που σας ταλαιπωρούν είναι συνηθισμένα και συνήθως αθώα. Περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες αναφέρουν παρόμοιες ενοχλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και πιθανόν να είναι για το καλό το δικό τους και του εμβρύου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ναυτία είναι σημάδι καλής εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό έντυπο JAMA Internal Medicine, μια γυναίκα με ιστορικό αποβολών που αναφέρει ναυτίες και τάση για εμετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει 50% έως 75% λιγότερες πιθανότητες νέας αποβολής.
Κάθε αρχή και δύσκολη
Οι ναυτίες εμφανίζονται στην αρχή της εγκυμοσύνης και υποχωρούν συνήθως μέχρι τις 16 ή το αργότερο τις 20 εβδομάδες. Μπορεί να είναι ήπιες ή έντονες, να οδηγούν σε εμέτους ή όχι, να είναι εντονότερες κάποιες ώρες της ημέρας –συνήθως το πρωί και ηπιότερες κάποιες άλλες. Τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα. Η αλλαγή της ορμονικής αλλά και της ψυχολογικής κατάστασης φαίνεται πάντως ότι παίζει τον κυριότερο ρόλο. Γυναίκες με δίδυμη κύηση και συνεπώς και αυξημένα επίπεδα της β- χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα έχουν πιο έντονη συμπτωματολογία, κάτι που συνηγορεί υπέρ της θεωρίας της ορμονικής προέλευσης των συμπτωμάτων. Από την άλλη πλευρά οι ειδικοί ψυχικής υγείας θα ισχυριστούν ότι μία μέλλουσα μητέρα διδύμων έχει ακόμη μεγαλύτερο στρες για την έκβαση της εγκυμοσύνης της αλλά και για την επικείμενη αλλαγή της ζωής της.
Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση
Στην πλειοψηφία τους οι οδηγίες προς τις έγκυες που υποφέρουν από ναυτία και εμέτους είναι παρόμοιες με εκείνες που δίνονται σε όσους πάσχουν από ταξιδιωτική ναυτία:
- Μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα αποφεύγοντας τις λιπαρές και πικάντικες γεύσεις και προτιμώντας όσο το δυνατόν πιο στεγνές τροφές. (Προτιμήστε σκέτες πατάτες φούρνου, ρύζι ή ζυμαρικά χωρίς σάλτσα ή βούτυρο, τοστ.). Όταν ανάμεσα στα γεύματα νιώθετε το στομάχι σας να διαμαρτύρεται επιλέξτε στεγνά σνακ όπως φρυγανιές ή ξηρούς καρπούς που είναι και ιδιαίτερα θρεπτικοί. Τα σκέτα, χωρίς γάλα δημητριακά είναι επίσης μία πολύ καλή επιλογή.
- Αερίζετε συχνά το σπίτι σας και αποφεύγετε τις έντονες μυρωδιές, ειδικά στην κουζίνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και η διαδικασία του μαγειρέματος μπορεί να είναι βασανιστική οπότε αποφύγετε τη μαγειρική όσο αυτό είναι δυνατό.
- Μη μένετε αφυδατωμένες. Πίνετε συχνά μικρές ποσότητες υγρών αλλά ποτέ μαζί με το φαγητό. Πιείτε νερό πριν και όχι κατά τη διάρκεια του γεύματος.
- Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη 6 (πυριδοξίνη), όπως το αβοκάντο, τα φιστίκια, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το αυγό, το κρέας και το ψάρι.
- Προτιμήστε τις αλμυρές από τις γλυκές γεύσεις.
- Φάτε μία φρυγανιά ή ένα κράκερ το πρωί πριν ακόμη σηκωθείτε από το κρεβάτι.
- Δοκιμάστε φυσικά αντιεμετικά: η πιπερόριζα (τζίντζερ) ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ναυτίας και μπορεί να καταναλωθεί ωμή –ορισμένες γυναίκες μασούν ένα μικρό κομμάτι από τη ρίζα της, ή βρασμένη προσθέτοντας τρίμμα φρέσκιας ρίζας στο τσάι. Άλλες έγκυες βρίσκουν ανακούφιση πίνοντας τσάι μέντας. Άριστο αντιεμετικό είναι το λεμόνι. Τρίψτε τη φλούδα του λεμονιού για να αναδυθεί η μυρωδιά του ή πιείτε φυσική λεμονάδα. Το καλοκαίρι πολλές έγκυες νιώθουν καλύτερα τρώγοντας παγωμένο καρπούζι, αλλά ακόμη και ένα παγάκι που λιώνει στο στόμα ανακουφίζει από τη ναυτία.
- Αποφύγετε την πολύωρη εργασία μπροστά στον υπολογιστή καθώς η φωτεινότητα της οθόνης και η ένταση των χρωμάτων μπορεί να σας ζαλίσουν.
- Ξεκουραστείτε, αποφύγετε τις στρεσογόνες καταστάσεις και κοιμηθείτε περισσότερο. Όσο πιο καταπονημένος είναι ο οργανισμός σας τόσο πιο ευάλωτος είναι στα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.
Υπερέμεση: κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ορισμένες έγκυες κάνουν εμετούς πολλές φορές μέσα στην ημέρα με αποτέλεσμα να υποσιτίζονται και να αφυδατώνονται. Πρόκειται για μία κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία και ενδεχομένως και ειδική φαρμακευτική αγωγή για να διασφαλιστεί η υγεία του εμβρύου και η καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να συγκρατήσετε το νερό και την τροφή επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να σας δώσει οδηγίες. Εάν νιώθετε ιδιαίτερα εξαντλημένη ή παρουσιάζετε συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός, ο πόνος στην κοιλιά και η τάση για λιποθυμία πηγαίνετε στο νοσοκομείο.
Με τη συνεργασία της Μαρίας Βεβελογιάννη, μαιευτήρα γυναικολόγου.