Αποτσίγαρα (!) στην άμμο

Αποτσίγαρα (!) στην άμμο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

 

της Τόνιας Χανιώτη

 

Ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι να μας παρασύρει με την ξεγνοιασιά του! Οι εξορμήσεις στην παραλία είναι μια όμορφη δραστηριότητα που δίνει μεγάλη ευχαρίστηση σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Χρειάζεται όμως προσοχή από την πλευρά των γονιών, γιατί οι κίνδυνοι παραμονεύουν εκεί που δεν το περιμένουμε.

 

Φανταστείτε το ενός έτους μωρό σας, υπερήφανο, να σας δείχνει ένα αποτσίγαρο. Να το κρατάει στο χεράκι του και να ανακαλύπτετε ότι ήδη έχει κάνει συλλογή κάτω από το άλλο χεράκι... Αυτή είναι μια εικόνα που έχουν ζήσει όλοι οι γονείς. Δεν είναι μόνο η αποστροφή που νιώθουμε, είναι και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν όταν το μωρό μας θελήσει να γευτεί το αποτσίγαρο. Και πραγματικά, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το δικό μας παιδί δεν θα θελήσει να το κάνει αυτό. Ειδικά σε αυτή την ηλικία είναι φυσιολογικό να δοκιμάζουν τα πάντα, γιατί αυτό τα βοηθάει να αντιληφθούν τον κόσμο. Δεν μπορούμε να βασιστούμε βέβαια στην απάντηση του μωρού όταν έντρομοι το ρωτάμε:

 

 «Το έφαγες;»

 

Το πρόβλημα ξεκινάει με την κατάποση. Η νικοτίνη που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού γιατί απορροφάται εύκολα από τους βλεννογόνους και το δέρμα και διοχετεύεται σε όλους τους ιστούς. Επίσης διεγείρει τα γάγγλια του νευρικού συστήματος και παρουσιάζει ταχυκαρδία και αύξηση της πίεσης. Επηρεάζει το γαστρεντερικό σωλήνα και προκαλεί σύσπαση. Το αποτέλεσμα είναι η ναυτία και ο εμετός.

 

Στον άνθρωπο με το κάπνισμα ενός τσιγάρου παρατηρείται αύξηση των σφυγμών, πέφτει η θερμοκρασία στο δέρμα και συστέλλονται τα αγγεία. Ένα τυπικό τσιγάρο περιέχει από 9 mg - 30 mg νικοτίνης. Με τον εισπνεόμενο καπνό η απορρόφηση της νικοτίνης είναι της τάξεως του 0.5 -2 mg ανά τσιγάρο. Φανταστείτε τι απορρόφηση έχει σε ένα μωρό, τη στιγμή που δεν το εισπνέει αλλά το καταπίνει. Στα μικρά παιδιά 1 με 2 mg μπορεί να είναι τοξικά, προκαλώντας ναυτία και εμετό σε χαμηλές δόσεις και πιο εκτεταμένα νευρολογικά συμπτώματα σε υψηλότερες δόσεις. Μπορεί να χρειαστεί μέχρι και νοσηλεία για την δηλητηρίαση που παθαίνει από την νικοτίνη.

 

 

Ας δούμε ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από νικοτίνη:

 

  • κάψιμο στο φάρυγγα,
  • κάψιμο στο στόμα και στον οισοφάγο,
  • διάρροια,
  • ιδρώτας,
  • ζάλη,
  • ναυτία,
  • σύγχυση,
  • παράλυση.

 

Αν η δόση είναι επαρκής, ο ασθενής μπορεί να λιποθυμήσει, να εμφανίσει σοκ, ή σπασμούς και να καταλήξει από αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω παράλυσης των αναπνευστικών μυών.

 

Θεραπεία:

 

Στους ασθενείς χωρίς απώλεια συνείδησης που δεν εμφανίζουν εμετό μπορεί να χορηγηθεί ενεργός άνθρακας στο νοσοκομείο.

 

Oι ασθενείς με απώλεια συνείδησης θα πρέπει να διασωληνωθούν και να τους παρασχεθεί υποστηρικτική θεραπεία σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Για τη θεραπεία των σπασμών χορηγούνται αντιεπιληπτικά φάρμακα.

 

Τι πρέπει να κάνουμε;

 

Σε κάθε περίπτωση δηλητηρίασης είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και χωρίς πανικό να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ταχύτητα, ως εξής:

 

  • Καλούμε το Κέντρο Δηλητηριάσεων 210-7793777 ή μεταφέρουμε το παιδί στο νοσοκομείο.
  • Εάν το παιδί μετά την επιβεβαίωση λήψης κάποιας ουσίας από το περιβάλλον, παρουσιάζει υπνηλία, παραπατάει, τραυλίζει, έχει δύσπνοια ή κάνει σπασμούς (σημάδια ότι έχει αρχίσει να δρα η τοξική ουσία) τότε το μεταφέρουμε με ασφάλεια (με ασθενοφόρο), τάχιστα στο νοσοκομείο.

 

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες συγκεντρώθηκαν έπειτα από έρευνα σε ιστοσελίδες με ιατρικές πληροφορίες. Ανησυχώ αρκετά και ενημερώνομαι όσο καλύτερα μπορώ. Θέλησα να μοιραστώ αυτή την ανησυχία γιατί η μόλυνση του περιβάλλοντος με τοξικά απόβλητα (ναι, το αποτσίγαρο είναι τοξικό απόβλητο) μεγαλώνει συνεχώς και τα παιδιά μας κινδυνεύουν, εμείς κινδυνεύουμε και όλα τα ζώα της ξηράς και της θάλασσας κινδυνεύουν από τις ενέργειες όλων μας. Μην πετάτε τα τσιγάρα σας σε υπονόμους, στη θάλασσα, στο δρόμο. Μην καπνίζετε δίπλα σε παιδιά. Το παθητικό κάπνισμα τα δηλητηριάζει. Μην καπνίζετε. Τελεία.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Συζητήστε μαζί του για το πώς θα ελέγξετε αν το μωρό κατάπιε κάποιο αποτσίγαρο. Μη βασιστείτε σε όλα τα συμπτώματα για να θεωρήσετε ότι το παιδί σας δεν έχει πάθει δηλητηρίαση. Ενημερωθείτε από το γιατρό σας και μετά αντιμετωπίστε την όποια δυσκολία.

 

Γιατί είναι υπέροχη η αίσθηση της άμμου στα πόδια μας. Το ξεδιάλεγμα των κοχυλιών που κυλάει από τα δάχτυλά μας είναι κάτι που θέλουμε όλοι να δείξουμε στα παιδιά μας. Ένα μωρό ενός έτους έχει πολύ καλή όραση και εντοπίζει μέσα σε δευτερόλεπτα το αντικείμενο που θα πιάσει. Μαζί με τα κοχυλάκια μπορεί να πέσουμε κα σε ένα τσιγάρο και να το πετάξουμε μακριά. Κάπου κοντά όμως, υπάρχει κι άλλο. 

 

Πηγές:

 

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Paidiatriki.gr

Βιοϊστολόγιο Κεραμάρη Κων/νου, Δρ. Βιολόγος-Εκπαιδευτικός 

Ιατρικό Λεξικό – Iatronet.gr