Χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα: Μικροί σκιέρ εν δράσει

Χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα: Μικροί σκιέρ εν δράσει

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Ομολογουμένως είναι ένα από τα πιο ακριβά αθλήματα, αλλά και ένα από τα πιο εντυπωσιακά. Η επαφή με τη φύση, η μαγευτική θέα από τις βουνοκορφές, η αίσθηση της ταχύτητας και της ελευθερίας και βέβαια η εντατική σωματική άσκηση είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του σκι βουνού.


Οι περισσότεροι εκπαιδευτές συστήνουν πως η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσουν τα παιδιά σκι είναι μεταξύ 4 και 5 ετών, ενώ για το snowboard τα 8 έτη. Οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Δεν κάνουμε ποτέ σκι χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς κράνος και χωρίς αντηλιακή κρέμα. Φροντίστε επίσης, η πρώτη επαφή των παιδιών με το άθλημα να γίνει υπό… ιδανικές συνθήκες. Δηλαδή με λιακάδα, χωρίς αέρα και χωρίς υπερβολικό κρύο.


Εμείς σας παρουσιάζουμε τα βασικά χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Όλα διαθέτουν καθηγητές και όσοι δεν αγαπούν το σκι μπορούν να καθίσουν αναπαυτικά σε μία ξαπλώστρα και να απολαύσουν τη μαγεία του απέραντου λευκού και τις βουνοκορφές, να φτιάξουν χιονάνθρωπους και να παίξουν με το χιόνι.

 

Βασιλίτσα
Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε  απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της αθάνατης Πίνδου, βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Με 16 πίστες συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων, δύο εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακών Προδιαγραφών από την Διεθνή Ομοσπονδία, η Βασιλίτσα είναι ένα από τα αρτιότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Εδώ θα έχετε, επίσης, τη δυνατότητα να ζήσετε τη μοναδική εμπειρία του νυχτερινού σκι, που πραγματοποιείται κάθε Σάββατο στο συρόμενο αναβατήρα Ελιμεία.

 
Καϊμακτσαλάν
Σε υψόμετρο 2.524 μ. το Καϊμακτσαλάν, στην κορυφή του όρους Βόρας στα σύνορα με τη FYROM, κατέχει με διαφορά τον τίτλο του υψηλότερου ελληνικού χιονοδρομικού κέντρου. Η μαγευτική θέα από την κορυφή του τρίτου υψηλότερου βουνού στην Ελλάδα και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις είναι τα βασικά πλεονεκτήματά του. Με 10 πίστες εύκολης έως μέτριας δυσκολίας, 3 συρόμενους και 1 εναέριο αναβατήρα και σύστημα τεχνητής χιόνωσης, το Καϊμακτσαλάν είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των αρχαρίων σκιέρ, αλλά και όσων θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους.

 

Καλάβρυτα
Το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, είναι από τα πιο φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, γεγονός που οφείλεται εκτός από τις υπηρεσίες που προσφέρει και την ομορφιά του τοπίου, στη σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα. Λειτουργεί στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο από 1.650 μ. έως 2.340 μ. Εδώ βρίσκεται ο ψηλότερος στην Ελλάδα εναέριος αναβατήρας που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαύσει μία καταπληκτική θέα που εκτείνεται ως τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στην Ανατολική Αχαΐα.

 

Μαίναλο
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλου βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου στο ομώνυμο βουνό (το οποίο έχει βραβευθεί διεθνώς για την φυσική του ομορφιά) και συγκεκριμένα στην περιοχή Οστρακίνα. Απέχει 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, 162 χιλιόμετρα από την Αθήνα και αποτελεί το πιο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο στην Αθήνα. Η διαδρομή για να φτάσετε ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών– Τριπόλεως (κλειστός αυτοκινητόδρομος), περιλαμβάνει ένα κομμάτι περίπου 20 χιλιομέτρων επαρχιακού δρόμου, εκπληκτικής ομορφιάς μέσα από κατάφυτα έλατα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου έχει 7 πίστες που εξυπηρετούνται από
3 αναβατήρες, όλοι συρόμενοι.

 

Παρνασσός
Σε υψόμετρο 1.600 μ.-2.250 μ., στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, βρίσκεται το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και οι εγκαταστάσεις του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων. Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και 3 μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας «μαύρες» διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη.

 

3-5 Πηγάδια
Το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βέρμιο βρίσκεται μία ανάσα από την πόλη της Νάουσας και θεωρείται από τα αρτιότερα και από τα ελάχιστα που λειτουργούν με τεχνητή χιόνωση, χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η άρτια υποδομή του χιονοδρομικού κέντρου, εκτός από τα χειμερινά σπορ, προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες (ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αιωροπτερισμό, αλεξίπτωτο πλαγιάς). Ακόμη έχει καθιερωθεί και ως κέντρο προετοιμασίας πολλών αθλητικών συλλόγων, ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων. Οι χιονοδρομικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία.

 

Σέλι
Όχι πολύ μακριά από τα 3-5 Πηγάδια, τη Νάουσα και τη Βέροια, απλώνει τις «έμπειρες» πίστες του το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο χιονοδρομίας της χώρας, αφού λειτουργεί από το 1934! Προσφέρει 19 τουριστικές και αθλητικές πίστες, 11 αναβατήρες, 4 baby lifts για αρχάριους, άνετο παρκινγκ, παιδικές χαρές, πίστες αντοχής για διεθνείς αγώνες, ορειβατικές διαδρομές και μία ειδική ομάδα ασφαλείας που φροντίζει για την ακεραιότητα των σκιέρ, ακόμη κι όταν λειτουργεί έστω και μία πίστα.

 

Πήλιο
Το Χιονοδρομικό Κέντρο με τη μικρότερη απόσταση από τη θάλασσα βρίσκεται στο αγαπημένο βουνό της Μαγνησίας. Εδώ καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το νυχτερινό σκι. Μικρό αλλά λειτουργικό, το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 8 πίστες και 5 αναβατήρες, ενώ παράλληλα, όσο εξασκείστε στις επιδόσεις σας μπορείτε να θαυμάζετε τη θέα προς το Αιγαίο.

 

Βελούχι
Σ’ ένα οροπέδιο του Βελουχιού, σε υψόμετρο 1.840 μ. στη θέση «Διαβολότοπος», βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, που απέχει 12 χιλιόμετρα από την πόλη του Καρπενησίου. Πάνω στις πανέμορφες πλαγιές του όρους Τυμφρηστού
(Βελούχι), οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του, σας υποδέχονται προσφέροντας όλες τις ανέσεις για να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ ή τη συγκλονιστική θέα του κατάλευκου χιονισμένου τοπίου. Οι φίλοι του σκι, αρχάριοι ή προχωρημένοι, έχουν στη διάθεσή τους 11 πίστες υψηλών προδιαγραφών, που ανταποκρίνονται σε κάθε βαθμό δυσκολίας ή εμπειρίας, και 2 οργανωμένες πίστες snowboard. Όσο για τους πιο τολμηρούς και περιπετειώδεις από σας, μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερη δράση σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ελεύθερες διαδρομές!


Ζήρεια
Η Ζήρεια ή Κυλλήνη, με υψόμετρο 2.374 μ. είναι το ψηλότερο βουνό της Κορινθίας. Το Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας βρίσκεται στο οροπέδιο του ομώνυμου βουνού, λίγα χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Άνω Τρίκαλα Κορινθίας και σε απόσταση μόλις 1 ½ ώρας από το κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν συνολικά 2 αναβατήρες. Συγκεκριμένα, 1 συρόμενος 450 μ. και 1 baby lift 150 μ. Οι αναβατήρες αυτοί εξυπηρετούν στην ουσία μια πίστα με συνολικό μήκος 500 μέτρων.

 

Περτούλι
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου και επονομαζόμενο όρος Κόζιακα βρίσκεται στη θέση Λιβάδια Περτουλίου, μόλις 10 χιλιόμετρα από την Ελάτη και σε υψόμετρο 1.340 μ. έως 1.200 μ. Διαθέτει 3 πίστες, 1 κόκκινη, 1 μπλε και 1 πράσινη.
3 αναβατήρες, εκ των οποίων, ο 1 διθέσιος εναέριος, που «αναλαμβάνει» την περιήγηση όσων θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα εξοπλισμό σκι.

 
Φαλακρό
Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στο ομώνυμο όρος Φαλακρό σε υψόμετρο από 1.615 μ. – 2.232 μ. και απέχει 44 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας και 110 χιλιόμετρα από τις Σέρρες. Είναι το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας με τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας καθώς η γεωγραφική του θέση εξασφαλίζει άφθονο χιόνι όλο το χειμώνα. Λειτουργεί με 4 συρόμενους αναβατήρες, 1 τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα (μήκους 1.500 μ.), 1 εναέρια διθέσια καρέκλα και 3 baby lifts.