Δεύτερο παιδί: Πώς θα ανακοινώσεις στο πρώτο παιδί σου τη νέα εγκυμοσύνη

Δεύτερο παιδί: Πώς θα ανακοινώσεις στο πρώτο παιδί σου τη νέα εγκυμοσύνη

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 3.5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 2

Παραδέξου το! Μόλις κράτησες στα χέρια σου το θετικό τεστ της δεύτερης εγκυμοσύνης σου πέταξες από χαρά και έτρεξες να το ανακοινώσεις στον άντρα σου. Περιμένεις δεύτερο παιδί, ναι, και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Όμως… Αμέσως μετά σου ήρθε στον νου το πρώτο παιδί σου, η ψυχολογία του στο άκουσμα της είδησης και πιθανότατα η ζήλια που μπορεί να αισθανθεί.

Μην αγχώνεσαι. Όλα όσα νιώθεις αυτήν τη στιγμή είναι φυσιολογικά. Και η χαρά σου για το χαρμόσυνο νέο, αλλά και η αγωνία για το πώς θα το πάρει το πρώτο παιδί σου. Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με μια ριζική αλλαγή τόσο σε όλη την οικογένειά σου όσο και στη ζωή του παιδιού σου.

Χρειάζεται, λοιπόν, χρόνος, υπομονή και καλή διάθεση από την πλευρά σου για να βοηθήσεις το μικρό σου να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα που έρχεται.

Δεύτερο παιδί και ανακοίνωση εγκυμοσύνης

Σε καταλαβαίνουμε! Η ανακοίνωση της δεύτερης εγκυμοσύνης στο πρώτο παιδάκι σου σου μοιάζει δύσκολη υπόθεση. Φοβάσαι πώς θα αντιδράσει, αν θα αισθανθεί ζήλια για το αδερφάκι του, αλλά και πώς θα το υποδεχθεί - όταν έρθει η ώρα- στο σπίτι.

Όλες τα ίδια συναισθήματα έχουμε βιώσει στο άκουσμα της δεύτερης εγκυμοσύνης. Μπορείς, όμως, να τα καταφέρεις, έτσι ώστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά. Πώς;

Θα του ανακοινώσεις, αρχικά, τη δεύτερη εγκυμοσύνη σου και θα προσπαθήσεις να το βοηθήσεις να το συνειδητοποιήσει ακολουθώντας τα παρακάτω tips.

Δεύτερο παιδί και «γνωριμία» με το πρώτο

Αφού του μιλήσεις και του πεις ότι σε λίγους μήνες θα είστε τέσσερις και όχι τρεις μέσα στο σπίτι, άφησέ το να αγγίξει την κοιλίτσα σου. Εξήγησέ του ότι εκεί μεγαλώνει το δεύτερο παιδί της οικογένειας, το αδελφάκι του!

Έτσι, κι εκείνο θα αρχίσει να συνειδητοποιεί πιο γρήγορα τη νέα πραγματικότητα που το περιμένει.

Δείξε του το υπερηχογράφημα

Αν δεις ότι το παιδάκι σου είναι δύσπιστο ή αν δυσανασχετεί με τα νέα ότι θα αποκτήσει αδελφάκι, δείξε του το υπερηχογράφημα.

Έτσι, θα δει ότι μέσα στην κοιλίτσα σου πράγματι μεγαλώνει ένα ανθρωπάκι, που σε λίγο καιρό θα βρίσκεται μαζί σας στο σπίτι σας.

Προσπάθησε να το ηρεμήσεις

Είναι απόλυτα λογικό το μικρό σου να ζηλέψει και να αναστατωθεί στο άκουσμα ότι ένα δεύτερο παιδί θα έρθει στην οικογένεια. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να ταράζεσαι!

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το καθησυχάσεις, να του περιγράψεις πόσο όμορφη θα είναι η ζωή του έχοντας αδελφάκι και να του φέρεις παραδείγματα από άλλες φιλικές σας οικογένειες με αδελφάκια. Θα δεις! Θα ηρεμήσει γρήγορα.

Δείτε μαζί οικογενειακές ταινίες

Στο άκουσμα μιας δεύτερης εγκυμοσύνης, η ψυχολογία του πρώτου παιδιού διαταράσσεται. Όλες όσες έχουμε γίνει μανούλες δύο και τρεις φορές και έχουμε βιώσει τέτοιες καταστάσεις!

Μια λύση, λοιπόν, είναι να αρχίσεις να βλέπεις με το μικρό σου ταινίες που να αφορούν οικογένειες, που να έχουν μωράκια και να περιστρέφονται γύρω από μια δεύτερη ή και τρίτη εγκυμοσύνη ώστε να αρχίσει να επικοινωνεί και αυτό με το μωράκι μέσα στην κοιλίτσα σου.

Κάνε παρέα με άλλες οικογένειες με δύο παιδιά

Αυτό το διάστημα της δεύτερης εγκυμοσύνης σου καλό είναι να κάνεις παρέα με φίλες σου που έχουν δύο παιδιά ή ένα δεύτερο μωράκι στην οικογένεια.

Παίρνοντας μαζί σου το μικρό σου και βλέποντας κι αυτό πώς είναι η κατάσταση, θα μπορέσει πιο εύκολα να συνειδητοποιήσει τη νέα καθημερινότητα που θα βιώνει σε λίγο καιρό. Θα καταλάβει ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό που συμβαίνει σε πάρα πολλές οικογένειες.

Πάρε βιβλία και παραμύθια για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού

Σίγουρα στην αγορά κυκλοφορούν βιβλία ή παραμύθια που αφορούν τον ερχομό ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια. Εκεί, συνήθως, περιγράφεται η αναπαραγωγική διαδικασία με τη μορφή του σπόρου που φυτεύεται, φυτρώνει και έτσι μεγαλώνει.

Διάβασε αυτά τα βιβλία ή παραμύθια με το πρώτο παιδάκι σου και θα δεις πως σιγά-σιγά θα αρχίσει να καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα, αλλά και να αποδέχεται τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στην οικογένειά σας.

Ζήλια και δεύτερο παιδί

Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί σου να ζηλεύει το μωρό που έρχεται. Για ρώτα και τη δική σου μαμά να σου πει… Εσύ δεν πάγωσες στο άκουσμα ότι περιμένει δεύτερο παιδί και θα αποκτήσεις αδελφάκι πριν αρκετά χρόνια; Λογικά, ναι!

Η ζήλια είναι φυσιολογική και αναμενόμενη και απορρέει από το συναίσθημα της αγάπης. Το παιδί σου σε αγαπάει και νιώθει – κατά κάποιον τρόπο- μια απειλή στην είδηση της δεύτερης εγκυμοσύνης σου. Φοβάται να μη σε χάσει. Να μη χάσει την προσοχή και τη φροντίδα σου.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις εσύ αυτό; Ακολούθησε τα παρακάτω μυστικά και προσπάθησε να μην αλλάξει η δική σου συμπεριφορά. Αν αυτό δεν γίνει, όλα θα κυλήσουν ομαλά και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Εξήγησέ του ότι ίσως έχεις περιορισμένο χρόνο για λίγο καιρό

Δεν είναι κακό να του πεις πως είναι μεγάλο παιδί πια, πως το αδελφάκι του θα έχει περισσότερη ανάγκη τη μαμά του για κάποιους μήνες και πως ίσως χρειαστεί να περνάτε λιγότερο χρόνο μαζί όταν έρθει το μωράκι στο σπίτι.

Ένα πράγμα να του τονίσεις, όμως! Ότι η αγάπη σου είναι πάντα η ίδια για εκείνο. Τα μικρά μας αυτό θέλουν να ξέρουν: ότι τα αγαπάμε ό,τι κι αν γίνει. Όποια αλλαγή κι αν συμβεί.

Και κάτι ακόμα… Αν νιώσει ότι του λείπεις, ξεκαθάρισέ του ότι μπορεί να σου το πει, να σου το εκφράσει. Ξέρεις πόση ανακούφιση θα νιώσει το παιδάκι σου;

Ενθάρρυνέ το να εκφράσει τη ζήλια του

Με το να καταπιέζει το παιδί τη ζήλια του ή να ξεσπά με πρόφαση άλλους λόγους δεν βοηθά κάπου. Παρακίνησέ το, λοιπόν, να σου πει γιατί ζηλεύει τώρα που θα έρθει το δεύτερο παιδί στο σπίτι, τι είναι αυτό που το κάνει να φοβάται.

Τα παιδιά μας δεν θέλουν κάτι άλλο από το να τους μιλάμε και να μας μιλούν, να έχουμε μια ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους.