Εγκυμοσύνη και βαφές μαλλιών

Εγκυμοσύνη και βαφές μαλλιών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Χαρά, ευγνωμοσύνη, ευτυχία, αγωνία, άγχος, φόβος. Αυτό το μείγμα συναισθημάτων δεν κατέκλυσε κι εσένα μόλις έμαθες ότι διανύεις τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σου; Λογικό είναι! Κάπως έτσι αισθανθήκαμε όλες μας μόλις κρατήσαμε στα χέρια μας το θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα, όμως, άρχισαν και οι απορίες.

Σίγουρα κι εσύ θα αναρωτήθηκες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρως αυτούς τους εννέα μήνες. Πόσες κούπες καφέ μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και αν… επιτρέπεται να βάφεις τα μαλλιά σου. Ειδικά αυτή η τελευταία απορία βασανίζει πολλές γυναίκες από τις αρχές κιόλας της εγκυμοσύνης τους.

Και δεν είναι καθόλου περίεργο, αν σκεφτείς πως όλες μας φοβόμαστε την αλλαγή του σώματός μας και τα κιλά που θα πάρουμε, και με κάποιον τρόπο προσπαθούμε να διατηρήσουμε όμορφη την εικόνα μας. Και ναι! Ακόμα και μια επίσκεψη στο κομμωτήριο για βαφή μαλλιών μπορεί να μας κάνει στη στιγμή να νιώσουμε μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση. Επιτρέπεται, όμως, να βάφουμε τα μαλλιά μας στην εγκυμοσύνη; Τι ισχύει και τι δεν ισχύει;

Η μαία, Βικτώρια Σιώτη, απαντά: «Σχεδόν όλες οι εγκυμονούσες μού κάνουν αυτήν την ερώτηση. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να περιποιούνται τον εαυτό τους και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Δεν αφήνονται. Αυτό που εγώ και ο γυναικολόγος τούς λέμε πάντα είναι να μη βάφουν τα μαλλιά τους κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κι αυτό, γιατί τους πρώτους τρεις μήνες πραγματοποιείται η οργανογένεση (σχηματισμός οργάνων) του εμβρύου, οπότε δεν είναι και ό,τι καλύτερο να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με χημικές ουσίες. Μετά τη 14η εβδομάδα κύησης μπορούν να βάψουν τα μαλλιά τους».

Ποιες είναι, όμως, οι πιο κατάλληλες βαφές και οι πιο ασφαλείς τρόποι βαφής των μαλλιών; «Είναι προτιμότερο οι εγκυμονούσες να επιλέγουν τις φυτικές βαφές μαλλιών και να προσέχουν όσο μπορούν. Επίσης, η καλύτερη μέθοδος βαφής στην εγκυμοσύνη είναι οι ανταύγειες, γιατί γίνονται με τέτοιον τρόπο που η βαφή δεν ακουμπά στη ρίζα, άρα δεν έρχεται σε επαφή με το δέρμα», εξηγεί η Βικτώρια Σιώτη.

Ευχαριστούμε θερμά τη μαία, Βικτώρια Σιώτη, για τις επιστημονικές της συμβουλές.