Όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, χάρηκα πάρα πολύ, καθώς δεν περίμενα να έρθει η εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια μετά την εξωσωματική. Όμως, οι καθημερινοί ρυθμοί με τον μεγάλο μου γιο που ήταν περίπου ενάμιση χρόνων και την full-time δου ...
18 Αυγούστου 2020
Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα και είναι λογικό τα ερωτήματα και οι ανησυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Εδώ μοιραζόμαστε μαζί σου τι χρειάζεται να έχεις υπόψη σου για την επαφή με τα αγαπημένα μας κατοικίδια.
Η εγκυμοσύνη είναι μια πρωτόγνωρη περίοδος για κάθε γυναίκα. Οι αλλαγές διαδέχονται η μία την άλλη και οι ανησυχίες της εγκύου αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Η μέλλουσα μητέρα αναρωτιέται τι μπορεί να κάνει καλό και τι ενδεχομένως θα μπορούσε να βλάψει την ίδια ή το μωρό της. Έτσι, ανάμεσα σε άλλα, μπορεί να σκέφτεται: είναι σωστό να συνεχίσω να ζω με το αγαπημένο μου κατοικίδιο;
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μολυσματικοί παράγοντες μεταδίδονται από τα κατοικίδια στον άνθρωπο, όμως ελάχιστοι από αυτούς οδηγούν σε σοβαρές λοιμώξεις και ακόμη λιγότεροι μπορεί να βλάψουν το ανθρώπινο έμβρυο. Για να είσαι, όμως, απόλυτα ασφαλής και να μη διστάζεις να κρατήσεις κοντά σου το αγαπημένο κατοικίδιό σου, μπορείς να ακολουθήσεις τους παρακάτω κανόνες υγιεινής, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σου. Έτσι, δε θα στερηθείς καθόλου την υπέροχη συντροφιά του αγαπημένου σου ζώου ούτε κατά τη διάρκεια, αλλά ούτε και μετά την εγκυμοσύνη σου και πόσο μάλλον κατά την έλευση του μωρού σου στο σπίτι.
Για το κατοικίδιο ζώο
- Καλό είναι να φροντίζεις για τον τακτικό εμβολιασμό του ζώου σου. Και πρώτα απ’ όλα για την υγεία του ίδιου.
- Φρόντισε να μην ξεχνάς τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, ώστε να γίνεται έλεγχος για τυχόν ψύλλους, τσιμπούρια κλπ.
- Προσπάθησε, ώστε το κατοικίδιό σου να ζει σ’ ένα καθαρό περιβάλλον στο οποίο θα μαζεύονται καθημερινά οι ακαθαρσίες του με γάντια. Ιδανικά, φρόντισε να μη μαζεύεις εσύ τις ακαθαρσίες του κατοικίδιου, αλλά κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σου για μεγαλύτερη ασφάλεια και προφύλαξη.
Για εσένα
- Προσπάθησε να μη φιλάς το ζώο ή να μην το φέρνεις κοντά στο πρόσωπό σου.
- Καλό είναι κάθε φορά που το αγγίζεις να πλένεις αμέσως μετά τα χέρια σου.
- Ειδικά αν μετά το χάδι στο ζώο σου ετοιμάζεσαι να καταναλώσεις φαγητό, είναι απαραίτητο να πλύνεις καλά τα χέρια σου.
- Αν το κατοικίδιό σου σε δαγκώσει, πρέπει αμέσως να απευθυνθείς στον γιατρό σου.
- Καλό είναι να μην έρχεσαι σε επαφή με το κατοικίδιό σου αν είναι άρρωστο ή αν έχει διάρροια. Ενδέχεται να κολλήσεις κι εσύ κάποιο μικρόβιο.
- «Αν και είναι εξαιρετικά σπάνια, εντούτοις όμως μια έγκυος διατρέχει τον κίνδυνο του τοξοπλάσματος, ενός παράσιτου που μπορεί να κολλήσει από τα περιττώματα της γάτας. Γι’ αυτό φρόντισε να καταναλώνεις κρέας το οποίο να είναι πολύ καλά ψημένο και να πλένεις πολύ καλά τα λαχανικά που τρως. Αν έχεις γάτα στο σπίτι μην ξεχνάς να κάνεις πολύ τακτικά έλεγχο αντισωμάτων για τοξόπλασμα, το οποίο γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος», μας λέει ο Ευάγγελος Δεδούλης, Μαιευτήρας-Χειρούργος-Γυναικολόγος.
- Φρόντισε να μην πλένεις το σπιτάκι του ζώου μέσα στην κουζίνα. Αν είναι εφικτό, πλύνε το εσύ ή κάποιος άλλος σε εξωτερικό χώρο.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ευάγγελο Δεδούλη, Μαιευτήρα-Χειρουργό-Γυναικολόγο, για τις πολύτιμες επιστημονικές του συμβουλές.