Εναλλακτικοί τρόποι για να δροσίσετε το σπίτι χωρίς air-condition

Εναλλακτικοί τρόποι για να δροσίσετε το σπίτι χωρίς air-condition

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

To καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και οι περισσότεροι ετοιμαζόμαστε για τον πρώτο καύσωνα. Για πολλούς όμως, η χρήση κλιματιστικού είναι οικονομικά απαγορευτική και οικολογικά μη υπεύθυνη, καθώς παράγει μερικά εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

 

Ας σκεφτούμε λοιπόν, λίγο πιο πράσινα και οικονομικά και ας δοκιμάσουμε μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για να δροσίσουμε το σπίτι μας χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουμε πολλές κιλοβατώρες ενέργειας.

 

 • Βασική ενέργεια είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας να έχετε όλες τις γρίλιες κατεβασμένες. Τις ανεβάζετε ξανά το βράδυ όταν ο ήλιος έχει πέσει και η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Οι κουρτίνες και τα στόρια (ιδανικά λευκά που εκτρέπουν τον ήλιο) μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της θερμότητας που περνά στο σπίτι σας τουλάχιστον 45%.
 • Σκεφτείτε εάν θέλετε να επενδύσετε τα παραθυρόφυλλά σας με ειδικές ταινίες φίλτρα που αντανακλούν το φως.
 • Όχι στις λάμπες πυρακτώσεως. Καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από τις LED και εκλύουν περισσότερη θερμότητα.
 • Δοκιμάστε ένα τέχνασμα της ερήμου. Όταν ο εξωτερικός αέρας είναι ξηρός και δροσερότερος από τον εσωτερικό αέρα, κρεμάστε ένα υγρό σεντόνι σε ένα ανοιχτό παράθυρο. Το εισερχόμενο αεράκι ψύχεται καθώς το νερό εξατμίζεται.
 • Αυτοσχέδιο κλιματιστικό: Αν κάνει ζέστη και δεν υπάρχει υγρασία, τοποθετήστε ένα ρηχό μπολ με πάγο μπροστά από έναν ανεμιστήρα.
 • Κρατάτε το κλείστρο του τζακιού κλειστό. Ένα ανοικτό κλείστρο «τραβάει» ζεστό αέρα στο σπίτι σας, αντί να τον «διώχνει» έξω, δημιουργώντας τη λεγόμενη αναστροφή ροής.
 • Ψεκάστε τον εαυτό σας με σπρέι δροσερού νερού που κρατάτε στο ψυγείο. Καθώς το νερό εξατμίζεται, σας δροσίζει. Αρχίστε με τους καρπούς σας, διότι έτσι κρυώνει γρήγορα το αίμα που ρέει στις φλέβες σας.
 • Βάλτε ανεμιστήρα με στρατηγική. Εάν η θερμότητα της ημέρας είναι παγιδευμένη μέσα στο σπίτι σας, δοκιμάστε τον ανεμιστήρα τη νύχτα ή όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 25 βαθμούς. Βάλτε τον ανεμιστήρα κοντά στο παράθυρο και τοποθετήστε τις λεπίδες προς τα έξω, έτσι ώστε να βγάζουν το ζεστό αέρα έξω από το σπίτι και να τραβάνε πιο δροσερό αέρα προς τα μέσα.
 • Κάθε φορά που απομακρύνεστε από τον υπολογιστή για διάστημα μεγαλύτερο των 10 λεπτών, ρυθμίστε τον σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης (sleeping mode) ώστε να εκπέμπει λιγότερη θερμότητα. Όταν τελειώσετε για την ημέρα, κλείστε το PC τελείως.
 • Φάτε καυτερά: Όπως καλά γνωρίζουν όσοι ζουν σε ζεστά κλίματα, το να τρώτε καυτερά φαγητά βοηθά στο να δροσίζεστε. Οι τσίλι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που βοηθά να ιδρώνουμε πιο εύκολα. Όταν ο ιδρώτας αυτός εξατμίζεται, ανακουφίζεστε στιγμιαία.
 • Πίνετε συχνά νερό. Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν αλκοόλ, καφεΐνη, ή πολλή ζάχαρη, τα οποία αφυδατώνουν. Επίσης, επιλέξτε τρόφιμα που σας ενυδατώνουν και προσθέσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε όλα τα γεύματά σας. Το καρπούζι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό από οποιαδήποτε άλλο τρόφιμο.
 • Καταργήστε το φούρνο. Προτιμήστε τις εστίες, το φούρνο μικροκυμάτων, ή ένα μπάρμπεκιου.