Από τον Απόστολο Χ. Ζιώγα, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, Ειδικό Γονιμότητας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τι είναι τα άλματα ανάπτυξης;
Τα παιδιά από τη βρεφική μέχρι την εφηβική ηλικία εμφανίζουν διάφορα μοτίβα ανάπτυξης. Κάθε παιδ ...
18 Οκτωβρίου 2021
Επιστροφή στα θρανία, διάβασμα, προσαρμογή, δραστηριότητες και όλα αυτά μετά από μια μακρά περίοδο με κορονοϊό, απομόνωση και τηλεμαθήματα.
Δεν είναι δύσκολο μόνο για τα παιδάκια μας να προσαρμοστούν αλλά και για εμάς τις ίδιες.
Από τη μία, τα μικρά μας έχουν ξεσυνηθίσει το πρωινό ξύπνημα, την κοινωνική επαφή και όλες αυτές τις σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις και από την άλλη, εμείς νιώθουμε ότι οι εικοσιτέσσερις ώρες της ημέρας δεν είναι ποτέ αρκετές.
Κάντε υπομονή, δείξτε κατανόηση και φροντίστε να είστε πολύ υποστηρικτικές τόσο με τον εαυτό σας όσο και με τα παιδάκια σας.
Βάλτε τα σε ένα πρόγραμμα ώστε να κοιμούνται από νωρίς, να τρώνε καλά και να είστε εκεί όταν θέλουν να κουβεντιάσουν το μικρό ή μεγάλο πρόβλημά τους, την κάθε σκέψη τους όσο ασήμαντη κι αν ακούγεται.
Έχω παρατηρήσει μέσα από τις συζητήσεις με τα δικά μου παιδιά ότι ξεκινώντας από ένα φαινομενικά άσχετο θέμα μπορεί να φτάσουμε στα πιο σοβαρά.
Προτείνω επίσης να τους εξηγήσετε -αν είναι λίγο μεγαλύτερα- ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουν κουρασμένα και κάποιες φορές χαμένα ανάμεσα στις δραστηριότητες και τα μαθήματα, γιατί το ίδιο συμβαίνει και με εμάς τους μεγάλους, όταν μετά από μια μακρά περίοδο διακοπών, έστω και αναγκαστικών, καλούμαστε να επανέλθουμε σε ρυθμούς καθημερινότητας.
Όπως λένε και οι παλιοί, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και είμαι σίγουρη ότι σε μερικές εβδομάδες θα νιώθουμε και πάλι ότι έχουμε το πάνω χέρι ώστε να βάζουμε τη γραμμούλα στα γνωστά κουτάκια των υποχρεώσεων.
Καλό φθινόπωρο με υγεία και υπομονή.
Σταματίνα Τσιμτσιλή