Επιστροφή στο σχολείο και παιδικό άγχος – Πώς θα καταφέρεις να το αποβάλεις

Επιστροφή στο σχολείο και παιδικό άγχος – Πώς θα καταφέρεις να το αποβάλεις

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Με αυτά τα μικρά μυστικά θα καταφέρεις να κάνεις το παιδί σου να χαίρεται που επέστρεψε στη σχολική καθημερινότητά του.

Είχες φανταστεί ποτέ τη μέρα που το παιδί σου θα επιβάλλεται να φοράει μάσκα στο σχολείο και να έχει διαρκώς ένα αντισηπτικό στην τσάντα του; Ναι, η νέα σχολική καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετική τη φετινή χρονιά και πιθανότατα αυτό -εκτός από εσένα- να αγχώνει και το παιδί σου.

Μετά από αρκετούς μήνες χωρίς παρουσία στο σχολείο και μέσα στη νέα πραγματικότητα της πανδημίας είναι λογικό το παιδί να έχει αποσυντονιστεί, να έχει φοβηθεί, να έχει αγχωθεί και να χρειάζεται χρόνο για την επαναφορά στη ρουτίνα του. Δεν υπάρχει λόγος όμως εσύ να αγχώνεσαι, γιατί έτσι εντείνεις και το άγχος του παιδιού σου.

«Η προσωπική μας ανησυχία περνά στα παιδιά ακόμα και αν δεν τους λέμε πώς αισθανόμαστε. Από τα παιδιά δεν μπορούμε να κρυφτούμε, αυτό είναι μια πραγματικότητα! Τα ρουφάνε όλα σαν σφουγγάρια! Αν λοιπόν δεν είμαστε ψύχραιμες εμείς, τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο και στα παιδιά μας. Γι’ αυτό λοιπόν, χωρίς να εφησυχάζουμε οφείλουμε να εμπιστευόμαστε το πλαίσιο που επιλέξαμε να εκπαιδευτεί το παιδί μας και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης, χωρίς φόβο και άγχος», επισημαίνει η μέντορας-ψυχολόγος, Νικόλ Καμβά.

Με ποιους τρόπους, όμως, θα καταφέρεις να αποβάλεις μέρα με τη μέρα το άγχος του παιδιού; Υπάρχουν μερικά μυστικά που θα δεις παρακάτω, τα οποία θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις τη διάθεση του παιδιού σου και να το χαλαρώσεις μέχρι να καταφέρει να προσαρμοστεί στη νέα σχολική καθημερινότητα.

  • Καλό είναι να εστιάσεις στη δύναμη του παιχνιδιού

Δεν έχεις παρατηρήσει ότι τα παιδιά ξεχνιούνται με το παιχνίδι; Αυτό ακριβώς χρειάζονται για να μην αγχώνονται με την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες. Μπορείς λοιπόν, να δημιουργήσεις μια ρουτίνα και κάθε πρωί πριν πάτε στο σχολείο να παίζετε ένα παιχνίδι. Δημιουργώντας στο παιδί την προσμονή για κάτι χαρούμενο και ευχάριστο, αμέσως το βοηθάς να ξεχαστεί και να χαλαρώσει.

  • Προσπάθησε να δίνεις έμφαση σε μικρά πράγματα

Ξέρεις πόσο θα χαροποιήσει το παιδί σου να επιλέξει το ίδιο την τσάντα και τα σχολικά είδη για τη νέα χρονιά; Ή να επιλέξει το ίδιο τα καινούρια εκείνα ρούχα που θα φορά στο σχολείο; Δίνοντας έμφαση σε τόσο μικρά, αλλά σημαντικά πράγματα του δημιουργείς μια γλυκιά προσμονή για την επαναφορά του στη σχολική πραγματικότητα.

  • Είναι σημαντική η επαναφορά στη ρουτίνα

Επιστρέφοντας στη ρουτίνα της καθημερινότητας και στη μετά-καραντίνας εποχή δεν ένιωσες πιο ανακουφισμένη και ήρεμη; Το ίδιο ακριβώς θα αισθανθεί και το παιδί σου γυρνώντας στις καθημερινές συνήθειες που είχε πριν τον κορονοϊό. Προσπάθησε λοιπόν, να δημιουργήσεις και πάλι μια όμορφη καθημερινή ρουτίνα, από τη στιγμή που θα ξυπνάτε και θα παίρνετε μαζί το πρωινό σας μέχρι τη στιγμή που θα το πηγαίνεις στο σχολείο ή θα το παίρνεις το μεσημέρι από αυτό. Να θυμάσαι πως η συζήτηση μαζί του είναι πολύ ουσιαστική και αναγκαία καθώς θα μπορείς να αντιλαμβάνεσαι ανά πάσα στιγμή τι το προβληματίζει, τι το χαροποιεί αλλά και τι το δυσκολεύει στη νέα αυτή πραγματικότητα που βιώνει.

  • Μπορείς να επισημάνεις στο παιδί τα θετικά στοιχεία του σχολείου

Προσπάθησε να μη θυμίζεις στο παιδί σου το πρωινό ξύπνημα ή το γεγονός ότι θα φοράει διαρκώς τη μάσκα του. Αντίθετα, τόνιζε πόσα θα μάθει αλλά και πόσο μπορεί να εξελιχθεί μέσα από ομαδικές δραστηριότητες που θα κάνει με τους φίλους του. Η επαφή των παιδιών μεταξύ τους μπορεί να έχει τις δυσκολίες της αλλά χαρίζει τόσες εμπειρίες ζωής που πραγματικά είναι ανεκτίμητης αξίας.

Ευχαριστούμε θερμά την Μέντορα-Ψυχολόγο, Νικόλ Καμβά για τις επιστημονικές της συμβουλές.