Εύκολες χριστουγεννιάτικες κατασκευές για παιδιά

Εύκολες χριστουγεννιάτικες κατασκευές για παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Από την Αλέξια Λέττη, Παιδαγωγό-MSc Ειδική Παιδαγωγός, Εξειδ. Σχολική Ψυχολογία

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και τα περισσότερα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν χώρο και υλικά για να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες. Είναι η τέλεια στιγμή για να περάσουμε με τα παιδιά Ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο. Με λίγη δημιουργική διάθεση μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί τους τα πιο υπέροχα γιορτινά έργα.

Οι χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αφιερώσουμε χρόνο στα παιδιά και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις ενισχύοντας τον συναισθηματικό μας δεσμό ως οικογένεια. Αφιερώνοντας χρόνο σε κάτι τόσο όμορφο και διασκεδαστικό, ενισχύουμε παράλληλα τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες των παιδιών. Οι χειροτεχνίες βοηθούν ακόμα τα παιδιά, στη συγκέντρωση, στο να ακολουθούν οδηγίες και να ελέγχουν την υπομονή τους. Λειτουργούν, επίσης ενισχυτικά στην αυτοπεποίθηση των παιδιών, καθώς τα ίδια γίνονται δημιουργοί και αντιλαμβάνονται τις πολλαπλές τους ικανότητες.

Επιπλέον, αυτά τα έργα λειτουργούν συχνά και ως εορταστικές διακοσμήσεις για το δωμάτιο των παιδιών. Πολλές από αυτές τις χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες των παιδιών αποτελούν επίσης χειροποίητα δώρα και διαχρονικά αναμνηστικά για δασκάλους, οικογένεια, φίλους, γείτονες και άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Δεν υπάρχει κανένα δώρο που να μπορείς να αγοράσεις που να συγκρίνεται με ένα μοναδικό αριστούργημα φτιαγμένο από τα παιδιά με αγάπη!

Καλικάντζαροι

Οι καλικάντζαροι έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα στολίδια. Οι χριστουγεννιάτικοι καλικάντζαροι από κουκουνάρι είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να φέρετε ένα φυσικό στοιχείο στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Στα παιδιά άλλωστε αρέσει ιδιαίτερα να εμπλέκονται σε κατασκευές που έχουν πρωταγωνιστή κάποιο στοιχείο της φύσης. Τα καπέλα τους είναι φτιαγμένα από τσόχα, τα οποία μπορείτε να βρείτε σε σχεδόν οποιοδήποτε χρώμα.

Υλικά

· κουκουνάρια

· τσόχα χειροτεχνίας

· λευκό χρώμα τέμπερας

· πινέλο

· λευκά πομ πομ

· ξύλινες μπάλες

· ζεστή κόλλα σιλικόνης

Στολίδι τάρανδος από ξύλο

Αυτά τα απλά στολίδια κατασκευάζονται εύκολα με μικρά κομμάτια ξύλου που μπορούμε να συλλέξουμε από κάποια παραλία, δάσος ή και από ένα πάρκο. Μπορούν να γίνουν εξίσου εύκολα με κομμένα κλαδάκια ή ξυλάκια κανέλας

Υλικά

· 3 ξυλάκια ή 3 ξυλάκια κανέλα (τα 2 κομμάτια που σχηματίζουν το πρόσωπο πρέπει να έχουν περίπου το ίδιο μήκος, το 3ο κομμάτι μπορεί να είναι λίγο πιο κοντό από τα άλλα)

· ζεστή κόλλα σιλικόνης

· χαρτόνι κόκκινο και μαύρο

· λεπτό βαμβακερό σπάγκο

· ψαλίδι

Pasta christmas tree

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο από ζυμαρικά είναι ιδανική χειροτεχνία για παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά θα το λατρέψουν και παιδιά μικρότερων ηλικιών. Μια ακόμα επιλογή είναι να ζητήσετε από τα παιδιά να κολλήσουν noodles. Αφού ολοκληρώσετε τη χειροτεχνία μπορείτε να προσθέσετε γκλίτερ για να τους δώσετε λάμψη. Απλώς ρίξτε λίγη κόλλα στα ζυμαρικά, όταν τελειώσετε όλη τη χειροτεχνία και πασπαλίστε με χρυσόσκονη.

Υλικά

· ζυμαρικά σε σχήμα της επιλογής μας

· μικρά χρυσά αυτοκόλλητα σε σχήμα αστέρι

· κόλλα υγρή

· χαρτόνι

· τέμπερες

· σπάγκος

Χριστουγεννιάτικο στολίδι από κανέλα

Τα χειροποίητα στολίδια προσθέτουν πάντοτε ιδιαίτερη διάθεση και αισθητική στον χώρο και στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Ξεκινήστε από φέτος μια νέα παράδοση. Να φτιάχνετε ένα χειροποίητο στολίδι κάθε χρόνο παρέα με όλη την οικογένεια. Οι χειροποίητες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες. Αυτή η κατασκευή είναι τόσο εύκολη αλλά το αποτέλεσμά θα σας εντυπωσιάσει.

Υλικά

· ξυλάκι κανέλας

· λεπτή πράσινη κορδέλα

· κόκκινο κουμπί

· σπάγκος

ζεστή κόλλα σιλικόνης

Gingerbread house από χάρτινη σακούλα

Αυτό το υπέροχο gingerbread house απαιτεί μόνο μερικά απλά βήματα. Σε αυτό το έργο μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά όλων των ηλικιών ακόμα και παιδιά 2 και 3 ετών, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερα ή επικίνδυνα υλικά. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να το κάνουν με λιγότερη καθοδήγηση και περισσότερη ανεξαρτησία. Η χειροτεχνία αυτή γίνεται από μία απλή χάρτινη σακούλα μεσημεριανού γεύματος από καφέ χαρτί.

Αφού διπλώσουμε το κάτω μέρος της χάρτινης τσάντας μεσημεριανού γεύματος προς τα κάτω, κόβουμε μια κυματιστή οροφή, όπως φαίνεται στην εικόνα, με ψαλίδι. Διακοσμούμε την τσάντα με ένα λευκό στυλό ή κόβουμε και κολλάμε χρωματιστό χαρτί κατασκευής για να φτιάξουμε πόρτες, παράθυρα και διακοσμητικά με ζαχαρωτά. Τέλος, ανοίγουμε με τα χέρια την τσάντα για να σηκωθεί και να εμφανιστεί ολόκληρη η δημιουργία μας.

Υλικά

· χάρτινη καφέ σακούλα

· πολύχρωμα χαρτιά κατασκευής

· κόλλα

· ψαλίδι

· στυλό σε λευκό χρώμα ή κιμωλία

Creative thoughts: Όταν κάνουμε κάτι νέο με το παιδί μας, όπως είναι η δημιουργία μιας νέας κατασκευής ή χειροτεχνίας είναι όμορφο να επιλέγουμε να περνάμε και ένα μήνυμα μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση, εφόσον μας δίνεται η δυνατότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν και κατακτούν όλα όσα τους λένε οι ενήλικες πολύ ευκολότερα μέσω βιωματικής μάθησης. Οι παραπάνω χειροτεχνίες μπορούν να γίνουν όλες με ανακυκλώσιμα υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Μπορούμε, παραδείγματος χάρη, στην επιλογή της τελευταίας χειροτεχνίας με τη χάρτινη σακούλα πέρα από την ευχάριστη και γιορτινή ατμόσφαιρα να δώσουμε και άλλη μία λίγο πιο εκπαιδευτική διάσταση μιλώντας και για την αξία των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών, της ανακύκλωσης και του σεβασμού προς το περιβάλλον.

Ας γίνει ο ελεύθερος χρόνος μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων η αφορμή να δημιουργήσουμε με τα παιδιά, ακόμα περισσότερες αναμνήσεις με νόημα. Κάθε φορά που εμπλεκόμαστε ενεργά σε μία δραστηριότητα με τα παιδιά μα,ς τους περνάμε βαθιά το μήνυμα «Είμαι διαθέσιμος για εσένα. Απολαμβάνω να περνάω

χρόνο μαζί σου» και αυτό είναι το καλύτερο δώρο για κάθε παιδί, κάθε Χριστούγεννα και κάθε μέρα!