Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
17 Μαΐου 2021
Ένα από τα βασικά ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες πολλές μαμάδες είναι ο ύπνος των παιδιών τους. Τα μικρά τους δεν κοιμούνται νωρίς, αρνούνται να ξαπλώσουν στο κρεβάτι τους, κάνουν ανήσυχο ύπνο ή ξαφνικά πετάγονται μέσα στη νύχτα φωνάζοντας «μαμά» και «μπαμπά». Μήπως βιώνεις κι εσύ τα ίδια το τελευταίο διάστημα;
Δεν είναι καθόλου περίεργο αυτό το φαινόμενο! Συμβαίνει σε πολλές οικογένειες πόσο μάλλον τον τελευταίο καιρό με την πανδημία του κορωνοϊού. Βλέπεις, ο Covid-19 ήρθε ξαφνικά και τάραξε τις ζωές μας και ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των παιδιών μας. Από εκεί που είχαν μάθει να πηγαίνουν στο σχολείο κάθε μέρα, βρέθηκαν ξαφνικά στην καρέκλα του γραφείου τους και πίσω από μια οθόνη υπολογιστή.
Φοβήθηκαν, αναρωτήθηκαν, προβληματίστηκαν και γκρίνιαξαν για αυτήν την κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης. Και, βέβαια, όλο αυτό -όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται- είχε αντίκτυπο ακόμα και στον ύπνο τους. Για σκέψου… Κι εσύ όταν έχεις μια ανησυχία ή έντονο στρες δεν κάνεις άστατο ύπνο; Δε στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου; Ε, λοιπόν, ακριβώς την ίδια κατάσταση μπορεί να βιώσουν και τα παιδιά σου. Το θέμα είναι εσύ να το αντιληφθείς έγκαιρα και να μπορέσεις να τα βοηθήσεις να βελτιώσουν τον ύπνο τους.
Κι αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να γίνει αυτό, εμείς είμαστε εδώ! Παρακάτω, σου προτείνουμε τρία εύκολα και εγγυημένα μυστικά με τα οποία μπορείς να βοηθήσεις το παιδάκι σου να κοιμάται πιο εύκολα τα βράδια. Βάλε τα σε εφαρμογή σιγά-σιγά και σε λίγο καιρό όλα θα είναι πολύ καλύτερα και για εσένα, αλλά και για το μικρό σου!
- Βάλε και τήρησε ένα πρόγραμμα ύπνου
Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείται καθημερινά μια ρουτίνα ύπνου από το παιδί σου. Βάλε του όρια, λοιπόν, και καθορίστε μαζί μία συγκεκριμένη ώρα που θα πέφτει για ύπνο κάθε βράδυ. Αυτό δε θα το διευκολύνει μόνο να κάνει έναν καλό ύπνο, αλλά θα βοηθήσει σημαντικά στην υγεία του εγκεφάλου του και στη γνωστική ανάπτυξή του.
- Η γυμναστική βοηθάει
Τα παιδιά μας όλους αυτούς τους μήνες καραντίνας έχουν στερηθεί τις εξωσχολικές και αθλητικές δραστηριότητές τους. Και αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει σημαντικά ακόμη και τον ύπνο τους. Σου φαίνεται περίεργο; Κι όμως, όταν ένα παιδί γυμνάζεται τακτικά μέσα στην εβδομάδα μπορεί και κοιμάται πιο εύκολα, αλλά κάνει και πιο ποιοτικό, βαθύ ύπνο. Άσε που κουράζεται και δε θέλει πολλά-πολλά για να καταλήξει στο κρεβάτι του. Θες κάτι καλύτερο;
- Πες «όχι» στις πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή
Αρκετά κράτησε η τηλεκπαίδευση και οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή για τα παιδιά μας. Δε χρειάζεται να ξοδεύουν άλλο χρόνο πίσω από την οθόνη ενός laptop ή ενός tablet. Αναρωτιέσαι γιατί; Διότι το μπλε φως της οθόνης μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί τον ύπνο. Πριν κοιμηθούν, λοιπόν, τα παιδιά σου προτίμησε να τους διαβάσεις ένα βιβλίο ή να φτιάξετε όλοι μαζί ένα παζλ.