Φτιάξε με την οικογένειά σου πολύχρωμες μπλούζες με τη μέθοδο tie-dye και «ζωντανέψτε» τα ρούχα σας

Φτιάξε με την οικογένειά σου πολύχρωμες μπλούζες με τη μέθοδο tie-dye και «ζωντανέψτε» τα ρούχα σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 1 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα! Η «ζωή» στο σπίτι συνεχίζεται χωρίς να ξέρουμε πότε θα επανέλθουμε και πάλι σε ρυθμούς κανονικότητας και εσύ έχεις ήδη εξαντλήσει κάθε νέα δραστηριότητα που σκέφτηκες για να απασχολήσεις δημιουργικά τα παιδιά σου. Και επιτραπέζια έπαιξες μαζί τους, και κινούμενα σχέδια ή ταινίες είδες, και κουκλοθέατρο τούς έκανες και ζωγραφική και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους.

Οι δημιουργικές ιδέες, όμως, δε σταματούν εδώ. Τι, δεν το πιστεύεις; Κι, όμως, μπορείς αυτό το Σαββατοκύριακο εσύ και τα παιδιά σου να γίνετε για λίγο… σχεδιαστές μόδας.

Θα σου τα εξηγήσουμε όλα! Αυτό που θέλουμε να σου πούμε είναι πως μπορείς μαζί με τα παιδιά σου να δημιουργήσεις πολύχρωμες μπλούζες με τη μέθοδο tie-dye. Στην ουσία, πρόκειται για ένα ακανόνιστο μοτίβο με πολλά και διαφορετικά χρώματα, τα οποία δημιουργούν πάνω στο ύφασμα κάτι σαν αφηρημένη τέχνη. Πραγματικά, δεν είναι πολύ ευφάνταστο και ενδιαφέρον; Σίγουρα θα αρέσει και στα παιδιά σου και θα περάσετε έτσι μαζί δύο-τρεις ώρες γεμάτες γέλιο, χαρά και δημιουργία.

Επιστράτευσε, για αρχή, μερικά ολόλευκα T-shirts, μάζεψε τα παιδιά στην κουζίνα, φορέστε όλοι πρόχειρα ρούχα για να μη λερωθείτε και ακολουθήστε βήμα-βήμα τη διαδικασία που σου αναλύουμε παρακάτω. Σου δίνουμε την υπόσχεση ότι αυτό θα είναι το πιο διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο που έχεις περάσει ποτέ με τα παιδιά σου. Απόλαυσέ το, λοιπόν!

Υλικά που θα χρειαστείς:

 • 2 παντζάρια
 • 4 φύλλα από κόκκινο/μωβ λάχανο
 • 1 φακελάκι τσαγιού
 • Κουρκουμά
 • 2-3 κατσαρόλες
 • Φίλτρο καφέ
 • Λευκά T-shirts
 • Μετρίου μεγέθους πινέλα (προαιρετικά)
 • Ελαστικές ταινίες

Η διαδικασία για να φτιάξεις τα χρώματα είναι η εξής:

 1. Πλένεις, ξεφλουδίζεις και κόβεις σε χοντρά κομμάτια δύο παντζάρια και τέσσερα φύλλα κόκκινου/μωβ λάχανου.
 2. Βράζεις μέσα σε νερό, σε δύο διαφορετικές κατσαρόλες, τα παντζάρια και το λάχανο.
 3. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι γεμισμένο με βρασμένο νερό, τοποθετείς το φακελάκι τσαγιού.
 4. Αφήνεις την κάθε κατσαρόλα να βράσει για 15 λεπτά.
 5. Μετά τον βρασμό, αφήνεις την κάθε κατσαρόλα να κρυώσει για 30 λεπτά.
 6. Σουρώνεις το χρωματιστό ζουμί της κάθε κατσαρόλας σε τρία διαφορετικά μπολ (ένα για κάθε υλικό).
 7. Για να φτιάξεις κίτρινο χρώμα, πάρε μία κουταλιά κουρκουμά, ανάμειξέ τη με 1/3 της κούπας νερό και βράσε το μείγμα σε κατσαρόλα για μερικά λεπτά. Σούρωσε το μείγμα σε φίλτρο καφέ.

Αφού έχεις ακολουθήσει όλα τα παραπάνω βήματα, μπορείς να ξεκινήσεις να βάφεις με την tie-dye τεχνική τα λευκά T-shirts:

 1. Δέσε στη μέση ή σε ένα άλλο σημείο το T-shirt με ελαστική ταινία και το υπόλοιπο κομμάτι βούτηξέ το μέσα σε ένα από τα χρώματα που ήδη έχεις φτιάξει (κάθε κατσαρόλα έχει και ένα χρώμα).
 2. Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο για όλα τα χρώματα. Προσοχή! Δεν πρέπει να μουλιάζεις το T-shirt μέσα στο κάθε χρωματιστό υγρό. Απλά το βουτάς και το βγάζεις. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείς το πινέλο βουτώντας το μέσα στην κάθε κατσαρόλα και απλώνοντας το χρώμα στο σημείο της μπλούζας που θέλεις.
 3. Αφού περάσεις το κάθε T-shirt από όλα τα χρώματα που βρίσκονται στις κατσαρόλες, άπλωσέ το στην απλώστρα για να στεγνώσει. Και… μόλις στεγνώσει, η μπλούζα σου είναι πανέτοιμη!
 4. Προσοχή! Μην πλύνεις αυτές τις μπλούζες στο πλυντήριο, διότι θα χαλάσει το tie-dye σχέδιό τους. Ξέπλυνέ τις, όταν χρειαστεί, με κρύο νερό και λευκό ξύδι.