Γάτα ή σκύλος; Ιδού η απορία

Γάτα ή σκύλος; Ιδού η απορία

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Βγείτε από το γνωστό δίλημμα «σκύλος ή γάτα» αναγνωρίζοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά του καθενός και ανοίξτε την αγκαλιά σας στο τετράποδο που σας ταιριάζει. Σημασία έχει ότι θα κερδίσει την αγάπη σας –κι εσείς τη δική του.

 

Είτε γάτα, είτε σκύλος τα δημοφιλή αυτά κατοικίδια διδάσκουν στα παιδιά την υπευθυνότητα και τα μαθαίνουν να συμπονούν και να φροντίζουν τους πιο αδύναμους. Γίνονται ιδανική συντροφιά για τα μοναχοπαίδια, που βρίσκουν στο σκύλο ή τη γάτα το «αδελφάκι» τους και, παρά τις ευθύνες που συνοδεύουν την υιοθεσία τους, χαρίζουν σε όλη την οικογένεια στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Από την άλλη τα κατοικίδια εξοικειώνουν τα παιδιά με έννοιες όπως η αρρώστια και ο θάνατος, τις οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στη μετέπειτα ζωή τους. 

 

Σκύλος V/S γάτα

 

Σκύλος: Ο πιστός φίλος του ανθρώπου

 

Χαρακτήρας: Ο Άργος, ο σκύλος του Οδυσσέα, που αναγνωρίζει τον κύριό του ύστερα από είκοσι χρόνια έχει το βασικό χαρακτηριστικό που έχει και οποιοσδήποτε σκύλος του κόσμου: είναι πιστός. Ακόμη, τα σκυλιά είναι εξωστρεφή και παιγνιδιάρικα ζώα, που γίνονται «ομάδα» με τα παιδιά και χαρίζουν αυτοπεποίθηση ακόμη και στα πιο εσωστρεφή ανήλικα αφεντικά τους.

 

Αυτάρκεια: Ο σκύλος δεν είναι ανεξάρτητος, ούτε αυτάρκης όπως η γάτα. Χρειάζεται τη συντροφιά του ανθρώπου για να δείξει τον καλύτερο εαυτό του και όχι την επιθετική του πλευρά. Απαιτεί χρόνο και -οπωσδήποτε- δύο ως τρεις βόλτες την ημέρα για να μη λερώνει στο σπίτι και να εκτονώνει την ενέργειά του. Θα «αναγκάσει» το παιδί να παρατήσει την οθόνη του tablet ή του κινητού τηλεφώνου για να παίξει μαζί του.

 

Συγκατοίκηση: Δε χωράνε όλα τα σκυλιά παντού. Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι δυσφορούν στα διαμερίσματα, οπότε, εάν δεν έχετε σπίτι με κήπο επιλέξτε μικρόσωμο σκυλάκι και αποφύγετε τα γεμάτα ενέργεια και νευρικότητα κυνηγόσκυλα ή ντόπερμαν. Όσο για τις ζημιές χρειάζεται μεγάλη υπομονή κατά τους πρώτους μήνες της συγκατοίκησης, που αποδεικνύονται καταστροφικοί για το σπίτι: Τα ξύλινα μέρη των επίπλων υποφέρουν, ενώ παπούτσια και κάλτσες χάνουν τα ταίρια τους.

 

Εκπαίδευση: Τα σκυλιά είναι «υποτακτικά» και θέλουν να ευχαριστούν το αφεντικό τους με αποτέλεσμα να εκπαιδεύονται εύκολα και αποτελεσματικά. Για πιο δύσκολες περιπτώσεις ή για ειδική εκπαίδευση υπάρχουν πάντα και οι επαγγελματίες εκπαιδευτές.

 

Οφέλη για την υγεία: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας στο Μόναχο τα παιδιά που συμβιώνουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με σκύλους παρουσιάζουν λιγότερες αλλεργίες και έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη, τα παιδιά που ζουν σε σπίτι με σκύλο έχουν τις μισές πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα, συγκριτικά με όσα δεν έχουν κατοικίδιο. Άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Deakin της Μελβούρνης με παιδιά ηλικίας 5-12 ετών κατέδειξε ότι τα παιδιά που είχαν σκύλο είχαν και καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη κι αν δεν γυμνάζονταν συστηματικά. Όσο για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες έχουν χαμηλότερη πίεση και χοληστερίνη πιθανότατα λόγω της καθημερινής βόλτας με το σκύλο τους.  

 

Γάτα: Η ανεξάρτητη

 

Χαρακτήρας: Ανεξάρτητες και –σύμφωνα με τους λάτρεις των σκύλων- εν δυνάμει εκδικητικές και με χαρακτηριστική περιέργεια που βάζει τις ίδιες αλλά και τους ιδιοκτήτες τους σε μπελάδες. Δένονται με το σπίτι αλλά και με τους ανθρώπους. Είναι μύθος ότι δεν αγαπούν τους ιδιοκτήτες τους. Οι γάτες υποφέρουν σιωπηλά όταν χάνουν τους δίποδους φίλους τους, δηλαδή τους ανθρώπους που τις φροντίζουν. (Αφεντικά δεν υπάρχουν για τις γάτες)

 

Αυτάρκεια: Καθώς είναι ανεξάρτητες, μπορούν να μείνουν αρκετές ώρες μόνες τους στο σπίτι ακόμη και σαββατοκύριακα ολόκληρα αρκεί να υπάρχει φαγητό, νερό και μπόλικη άμμος για την τουαλέτα τους.

 

Συγκατοίκηση: Η γάτα ζει άνετα και σε πολύ μικρά διαμερίσματα, καθώς δεν έχει την ανάγκη εκτόνωσης όπως τα σκυλιά. Γρήγορα θα διεκδικήσει θέση στον καναπέ ή στο κρεβάτι των παιδιών και δεν θα σταματήσει τις ζημιές όσο κι αν μεγαλώσει. Ξύνει τα νύχια της παντού καταστρέφοντας, συνήθως, τις ταπετσαρίες των επίπλων. Δεν αποθαρρύνεται από τα απωθητικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ούτε ξεχνιέται με τα ειδικά παιγνίδια για γάτες. Καθώς η γάτα από τη φύση της σκαρφαλώνει οπουδήποτε, τη βλέπετε συχνά να κόβει βόλτες στους πάγκους της κουζίνας και του μπάνιου και στα τραπέζια και επειδή χώνει τη μύτη της παντού μπορεί να περάσει ένα απόγευμα «χαμένη» στο συρτάρι με τα ασπρόρουχα.

 

Εκπαίδευση: Δεν εκπαιδεύεται εύκολα, αλλά, όσον αφορά την τουαλέτα της, δεν θα χρειαστεί εκπαίδευση γιατί, αντίθετα με τους σκύλους, αποζητά την καθαριότητα.

 

Οφέλη για την υγεία: Αν οι σκύλοι ραγίζουν τις καρδιές μας με την αφοσίωση και την αγάπη προς τα αφεντικά τους, οι γάτες θωρακίζουν την καρδιά. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα μελέτησε περίπου 4.500 άνδρες και γυναίκες, 30-75 ετών, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν γάτες ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακές νόσους. Ο λόγος; Η παρέα με γάτες μειώνει το επικίνδυνο για την καρδιά στρες.

 

Υ.Γ. Εάν έχετε επιλέξει ποιο κατοικίδιο είναι το ιδανικό για εσάς να θυμάστε το σύνθημα: «Φροντίζουμε και δεν εγκαταλείπουμε. Υιοθετούμε και δεν αγοράζουμε».