Η παιδική φιλία και οι σχέσεις με συνομηλίκους παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι αλληλεπιδράσεις με τους συνομηλίκους, τα βοηθούν να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικής συμπε ...
21 Μαΐου 2021
Από τη μέρα που γινόμαστε γονείς και για πολλά χρόνια της ζωής μας ερχόμαστε αντιμέτωπες καθημερινά με πολλά διλήμματα, που σχετίζονται με τα παιδιά μας. Μία από τις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε, λοιπόν, όταν τα παιδιά μας έχουν κάπως μεγαλώσει είναι αν θα τους φτιάξουμε ένα κοινό δωμάτιο ή αν το καθένα θα έχει τον δικό του, ξεχωριστό χώρο. Μήπως έχεις μπει κι εσύ σε αυτό το δίλημμα το τελευταίο διάστημα; Μπορούμε να σε καταλάβουμε!
Το πιο πιθανό είναι πως όλοι σου λένε να φτιάξεις ξεχωριστά δωμάτια για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. «Δε θα έχουν τόσους τσακωμούς», «θα τα έχουν όλα χωρισμένα και θα γλιτώσεις από καυγάδες και εντάσεις» σου έχουν πει πολλές φορές τελευταία φίλες σου που έχουν μεγαλύτερα παιδιά και που είναι πιο έμπειρες από εσένα. Ναι! Ίσως έχουν δίκιο σε όσα υποστηρίζουν και ίσως έτσι να επικρατεί περισσότερη ησυχία μέσα στο σπίτι.
Ωστόσο, η κοινή συμβίωση των παιδιών σου σε ένα δωμάτιο μπορεί να έχει τόσα οφέλη για τη δική τους σχέση και για την εξέλιξή τους ως άνθρωποι όσα δεν φαντάζεσαι. Όσο πιο άνετη και βολική κι αν σου φαίνεται η ιδέα των ξεχωριστών δωματίων, άλλο τόσο ευεργετική για την ψυχολογία τους, για την κοινωνική ανάπτυξή τους και για την ενίσχυση ενός δυνατού δεσμού ανάμεσά τους είναι η δημιουργία ενός δωματίου που θα ανήκει και στα δύο. Αναρωτιέσαι γιατί; Παρακάτω θα μάθεις αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους αξίζει να μοιράσεις την καθημερινότητά των παιδιών σου σε ένα κοινό δωμάτιο!
1. Όταν μοιράζονται τον ίδιο χώρο ενδιαφέρονται και κατανοούν περισσότερο το ένα το άλλο
Θέλουν, δε θέλουν, τα αδέλφια που κοιμούνται μαζί και ζουν στο ίδιο δωμάτιο μαθαίνουν εξ αρχής και γρήγορα την έννοια «μοιράζομαι». Μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα ότι δεν τους ανήκουν τα πάντα. Κι αυτό μόνο ευεργετικό για την εξέλιξή τους μπορεί να είναι. Γιατί; Διότι τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να αναπτύξουν μελλοντικά ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες και να προσαρμόζονται πιο εύκολα σε καταστάσεις.
2. Ο δεσμός τους γίνεται πιο ισχυρός
Κι όμως! Τα αδέλφια που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο έχουν και πιο ισχυρούς δεσμούς. Γιατί -εκτός από ένα δωμάτιο και μία ντουλάπα που πιθανότατα έχουν από κοινού-, αναγκάζονται να μοιραστούν και τα παιχνίδια τους, να παίξουν μαζί και να επικοινωνούν περισσότερο. Άσε που όταν δουν έναν εφιάλτη ξέρουν πως ο ένας θα είναι εκεί για να κρατήσει το χέρι του άλλου.
3. Μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τον άλλον
Για παράδειγμα, αν το ένα παιδί σου ξυπνήσει πιο νωρίς από το άλλο, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα «γκρεμίσει» το δωμάτιο για να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Θα δει πως το αδελφάκι του κοιμάται και θα μείνει σιωπηλό για να μην το ενοχλήσει. Ή αν ο ένας διαβάζει, ο άλλος θα το σεβαστεί και θα παραμείνει ήσυχος. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, πως το κοινό δωμάτιο είναι μια ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά σου τι σημαίνει αρμονική συμβίωση, αλλά και τι σημαίνει ο σεβασμός στις ανάγκες και στα «θέλω» του άλλου. Κι αυτό στην ενήλικη ζωή τους μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο.