H αλφαβήτα… αλλιώς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Της Λυδίας Ζάνη

 

Α- Όπως αϋπνία… Ναι, στην αρχή εσύ και η αϋπνία θα βαδίζετε χέρι χέρι. Να θυμάσαι ότι κάποια στιγμή θα ξανακοιμηθείς σαν πουλάκι. Όχι σύντομα όμως- μη ζεις με αυταπάτες, darling.

 

Β- Όπως βόλτα. Πρώτη βόλτα με το μωρό. Σαν ψέματα θα σου φανεί: αυτή που σπρώχνει το καρότσι είσαι εσύ. Αυτό το μωρό μέσα στο καρότσι είναι δικό σου!

 

Γ- Όπως γάλα. Ναι, το γάλα θα είναι παρόν στη ζωή σου για πολύ καιρό από εδώ και πέρα. Είτε θηλάζεις, είτε δίνεις σκόνη, η αγωνία σου για το πόσο ήπιε, αν χόρτασε και αν θέλει κι άλλο γάλα, θα είναι εκεί.

 

Δ- Όπως δάκρυα.  Άλλοτε ευτυχίας. Άλλοτε απελπισίας. Άλλοτε λόγω ορμονών. Όπως και να έχει το πράγμα, ο πρώτος καιρός έχει ΚΑΙ δάκρυα.

 

Ε- Όπως ευτυχία. Ναι, ζεις την ευτυχία. ΟΚ, υπάρχουν δύσκολες στιγμές, ώρες, μέρες. Όμως, ναι, αγγίζεις την ευτυχία.

 

Ζ- Όπως ζυγαριά. Μην το παρεξηγήσεις. Δεν μιλάω για τη ζυγαριά που δείχνει το δικό σου βάρος. Μιλάω για εκείνη που ζυγίζεις το μωρό. Και είναι εκείνη η ζυγαριά που θέλεις το νούμερο που δείχνει κάθε εβδομάδα, να ανεβαίνει (σε αντίθεση με το νούμερο της δικής σου ζυγαριάς που επιθυμείς διακαώς να κατεβαίνει).

 

Η- Όπως ησυχία. Έχεις παρατηρήσει ότι στα σπίτια που έχουν μωρά επικρατεί ησυχία; Είναι για να μην ξυπνήσει το μωρό. Και στο δικό σου σπίτι, ησυχία θα επικρατεί, πίστεψέ με. Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και κινητά, όλα στο mute!

 

Θ- Όπως θηλασμός. Αν θηλάζεις, θα πρέπει να απολογείσαι για το αν πεινάει ή δεν πεινάει το μωρό και να εξηγείς ότι δεν σε ενδιαφέρει πόσα ml έφαγε και πόση ώρα πέρασε από τον τελευταίο θηλασμό. Aν δεν θηλάζεις, θα πρέπει ενδεχομένως να απολογείσαι σε κάποιους γιατί επέλεξες να μη θηλάζεις. Όποια κι αν είναι η περίπτωσή σου: Απλά μη μασάς!

 

Ι- Όπως ίκτερος. Η αγωνία αυτή φεύγει σύντομα, αλλά είναι μέσα στα sos των πρώτων ημερών.

 

Κ- Όπως κακάκια. Ένιωθες περίεργα πριν με αυτά; ΟΚ, όχι τώρα πια.  Αστεία θα λέμε τώρα;

 

Λ- Όπως λοχεία. Θα περάσει. Θα περάσει. Θα περάσει! (να το επαναλαμβάνεις ως μάντρα στις δύσκολες στιγμές).

 

Μ- Όπως μαμά. Ναι, έγινες μαμά! Χαμογέλα!

 

Ν-  Όπως  νύστα. Διαρκής. Βασανιστική. Επακόλουθο του Α (βλέπε λίγο παραπάνω)

 

Ξ-  Όπως ξενύχτι. Όχι από εκείνα με τα σφηνάκια. Ξενύχτι αγκαλιά με το μωρό. Αλλιώτικο.

 

Ο- Όπως ολοκλήρωση. Δεν χρειάζεται επεξήγηση.

 

Π- Όπως πάνες. Πολλές πάνες. Σε κάθε σου τσάντα. Σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

 

Ρ- Όπως ρέψιμο. Μη γελάς. Θα είναι μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας. Όχι, δεν εννοώ ότι θα ρεύεσαι εσύ σαν λιμενεργάτης. Μιλάμε για το μωρό.

 

Σ- Όπως σελτεδάκι. Δεν ξέρεις τι είναι το σελτεδάκι; Θα μάθεις σύντομα.

 

Τ- Όπως ταΐζω. Θα περάσεις πολλές ώρες ταΐζοντας το μωράκι σου. Βασικά αυτή θα είναι η κύρια ασχολία σου τον πρώτο καιρό. Τροφός.

 

Υ- Όπως υπνόσακος. Δεν εννοώ το αντικείμενο που έπαιρνες μαζί σου στο ελεύθερο κάμπινγκ τα καλοκαίρια στα Κουφονήσια. Υπνόσακος είναι το ρούχο που φοράνε στα μωρά για να μην κρυώνουν τη νύχτα. Αν γεννήσεις καλοκαίρι, απλά δεν σε αφορά.

 

Φ- Όπως φορμάκι. Το it κομμάτι της βρεφικής γκαρνταρόμπας. Θα μάθεις να το κουμπώνεις πιο γρήγορα όσο περνάνε οι μέρες, don’t worry.

 

Χ- Όπως χαμόγελο. Όταν δεις το πρώτο χαμόγελο του μωρού σου, θα νιώσεις σαν τον Γκαγκάριν όταν πάτησε το φεγγάρι. #truestory

 

Ψ- Όπως ψόφιος. Καλύτερα «ψόφια» . Ε, θα νιώθεις λίγο κουρασμένη στην αρχή. Μετά απλά θα συνηθίσεις.

 

Ω- Όπως το Α και το Ω. Το μωρό σου πια είναι το Α και το Ω της ζωής σου. Καλώς το δέχτηκες!