Όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, χάρηκα πάρα πολύ, καθώς δεν περίμενα να έρθει η εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια μετά την εξωσωματική. Όμως, οι καθημερινοί ρυθμοί με τον μεγάλο μου γιο που ήταν περίπου ενάμιση χρόνων και την full-time δου ...
12 Φεβρουαρίου 2021
Η στιγμή που η κάθε γυναίκα μαθαίνει πως είναι έγκυος, είναι ανεκτίμητης αξίας. Χαρά, ευτυχία και χαμόγελα συνυπάρχουν με την αμηχανία, το άγχος και την αγωνία για το αν όλα θα πάνε καλά. Κι εσύ λογικά έτσι ένιωσες όταν κρατούσες στα χέρια σου το θετικό τεστ εγκυμοσύνης! Και αμέσως θέλησες να μοιραστείς το ευχάριστο γεγονός με τα πολύ δικά σου, αγαπημένα πρόσωπα.
Οι ευχές, όπως ήταν φυσικό, έπεσαν «βροχή» κάνοντάς σε ακόμα πιο χαρούμενη για την εγκυμοσύνη σου. Μαζί, όμως, με τα «συγχαρητήρια»… ξεκίνησαν και οι αμέτρητες συμβουλές. Μαμάδες, πεθερές, θείες και ξαδέρφες που ήδη έχουν γίνει μανούλες άρχισαν να σε «βομβαρδίζουν» με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις από εδώ και στο εξής. Με το τι επιτρέπεται και με το τι όχι, αλλά κυρίως με το τι θα συμβεί την ώρα του τοκετού.
Ξέρουμε και συμπάσχουμε μαζί σου! Όλες αυτές οι συμβουλές και συζητήσεις για τη στιγμή της γέννας σε αγχώνουν και είναι και απόλυτα λογικό, ειδικά αν αυτή είναι η πρώτη σου εγκυμοσύνη. Θα πρέπει, ωστόσο, να χαλαρώσεις και να μη λαμβάνεις σοβαρά υπόψη σου κάθε συμβουλή που θα δέχεσαι από εδώ και στο εξής. Ξέρεις πόσα έχεις να ακούσεις μέχρι τη στιγμή που θα κρατάς στην αγκαλιά σου το μωρό σου; Πάρα πολλά. Κράτησε, λοιπόν, μόνο εκείνες τις συμβουλές που συμβαδίζουν με τις σκέψεις και τα «θέλω» σου, αλλά σίγουρα μην πιστέψεις τους πέντε μύθους που θα διαβάσεις παρακάτω.
1. Υπάρχει ο τέλειος τρόπος για να γεννήσεις
Όποιος στο έχει πει αυτό, σίγουρα λέει ψέματα. Τέλειος τρόπος για να γεννήσεις δεν υπάρχει, γιατί πολύ απλά ο κάθε τοκετός είναι ξεχωριστός. Κάθε γυναίκα νιώθει εντελώς διαφορετικά την ώρα που φέρνει στον κόσμο το μωρό της, κάνει διαφορετικές σκέψεις και -σε καμία περίπτωση- δεν έχει κατά νου κάποιον «σωστό τρόπο» με τον οποίο πρέπει να γεννήσει.
2. Πρέπει να μοιραστείς τις σκέψεις σου για τη γέννα και το μωρό σου με όποιον σε ρωτάει για αυτό
Το αν θα γεννήσεις με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή, το αν θα κάνεις τοκετό στο νερό, το αν θα φοβάσαι ή όχι δεν αφορά κανέναν. Είναι καθαρά προσωπικές σου επιλογές, τις οποίες -φυσικά- μπορείς να μοιραστείς μόνο με όποιον εσύ θέλεις. Όχι με όποιον ρωτάει γεμάτος περιέργεια. Ξέρεις τι πρέπει να σε νοιάζει αυτήν την περίοδο της εγκυμοσύνης σου; Μόνο να είσαι εσύ και το μωρό σου καλά. Τίποτε άλλο!
3. Πρέπει να ακούς προσεκτικά τις συμβουλές όλων
Αλίμονο αν όλες μας ακούγαμε τις συμβουλές που μας δίνει ο κάθε άνθρωπος! Ειδικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης, θα ακούσεις πάρα πολλά. Για τοκετούς άλλων γυναικών, για επικίνδυνες και επίπονες γέννες, για το πώς πρέπει να πιάνεις το μωρό, για το πώς πρέπει να το θηλάζεις κ.ά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μην αγχωθείς με οτιδήποτε ακούσεις και -κυρίως- όταν έρθει η στιγμή να γνωρίσεις το μωράκι σου, να κάνεις αυτό που εσύ αισθάνεσαι.
4. Η εμπειρία του τοκετού δεν έχει μεγάλη σημασία
Μια φράση που ίσως ακούσεις από πολλές μαμάδες! Δεν είναι, όμως, πάντα αλήθεια. Η κάθε γυναίκα βιώνει εντελώς διαφορετικά τη στιγμή του τοκετού και έχει πληθώρα συναισθημάτων. Άσε, λοιπόν, τον εαυτό σου ελεύθερο να κρίνει αν όντως ήταν υψίστης σημασίας για εσένα ο τοκετός ή όχι.
5. Μπορείς να έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου την ώρα που γεννάς
Μην πιστέψεις ποτέ όποιον σου πει κάτι τέτοιο! Την ώρα του τοκετού η κάθε γυναίκα συμπεριφέρεται και αντιδρά διαφορετικά και σίγουρα εκείνες οι στιγμές θα είναι πρωτόγνωρες για εσένα. Να θυμάσαι μόνο αυτό: Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο.