Ημέρα της Γης – Πώς θα μεγαλώσεις ένα παιδί που θα σέβεται το περιβάλλον;

Ημέρα της Γης – Πώς θα μεγαλώσεις ένα παιδί που θα σέβεται το περιβάλλον;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Κάθε χρόνο, από το 1970 μέχρι και σήμερα, γιορτάζεται στις 22 Απριλίου η Ημέρα της Γης με στόχο την κινητοποίηση ανθρώπων, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών για έναν πιο καθαρό πλανήτη. Η ιδέα αυτή ανήκει στον γερουσιαστή Νέλσον, ο οποίος πριν ακόμα φανούν τα τραγικά αποτελέσματα της επέμβασης του ανθρώπου στον πλανήτη, πρότεινε να γιορτάζεται η συγκεκριμένη ημέρα.

Από τότε, λοιπόν, βλέπουμε -δυστυχώς- κάθε χρόνο τόνους πλαστικών να καταλήγουν στη θάλασσα, με τα θαλάσσια έμβια όντα να βλάπτονται ανεπανόρθωτα ή να οδηγούνται ακόμα και στον θάνατο. Παρατηρούμε, επίσης, τόνους δέντρων να κόβονται, δάση να αφανίζονται και τη φύση με τον τρόπο της να καλεί σε βοήθεια. Πώς; Με πλημμύρες, με πυρκαγιές, με το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας… Μια βοήθεια, που εμείς, ως ευσυνείδητοι άνθρωποι και γονείς πρέπει να προσφέρουμε. Δε συμφωνείς;

Ναι! Μπορεί οι προηγούμενες γενιές, οι δικοί μας γονείς δηλαδή, να είχαν το άλλοθι της άγνοιας, να μην ήξεραν ούτε και οι ίδιοι ότι η Γη βρίσκεται σε κίνδυνο και πως χρειάζεται τη βοήθειά μας για να σωθεί. Εμείς οι νέοι γονείς, όμως, τώρα ξέρουμε! Έχουμε γνώση για όλα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον και τον πλανήτη και για το κακό που οι καθημερινές συνήθειες μας μπορεί να προκαλέσουν. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να μεταδώσουμε αυτές τις γνώσεις και στα παιδιά μας; Σίγουρα, ναι!

Σήμερα, λοιπόν, με την ευκαιρία της Ημέρας της Γης, μπορείς κι εσύ να εξηγήσεις στο παιδάκι σου όσα μπορεί να κάνει για να σέβεται το περιβάλλον και να το βλάπτει όσο το δυνατόν λιγότερο. Ξεκίνα με τις πέντε συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω και υιοθέτησε με όλη την οικογένειά σου σιγά-σιγά έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.

  • Φύτεψε λουλούδια και φυτά με το παιδί σου

Θυμάσαι που όταν ήσουν μικρή φύτευες στο σχολείο φακές και φασόλια με τις δασκάλες σου; Κάνε κι εσύ το ίδιο τώρα με το παιδί σου! Δημιουργήστε ένα μικρό μποστάνι στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, με βότανα και λουλούδια, ποτίστε τα και παρακολουθήστε τα να μεγαλώνουν. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδάκι σου θα μάθει από μικρό να φροντίζει το περιβάλλον, να το αγαπά και να το σέβεται.

  • Μάθε του την ανακύκλωση

Λένε πως τα παιδιά κάνουν ό,τι βλέπουν. Δημιούργησε, λοιπόν, μέσα στο σπίτι έναν ειδικό χώρο με σακούλες ανακύκλωσης και φρόντισε να ανακυκλώνεις σωστά και πιστά τα απορρίμματα. Εξήγησε στο παιδί σου τι κάνεις κάθε φορά και γιατί πετάς σε διαφορετικές σακούλες τα διαφορετικά αντικείμενα. Έτσι, σιγά-σιγά θα μάθει κι αυτό τι είναι η ανακύκλωση και από ένα σημείο και μετά θα την κάνει μηχανικά.

  • Μην πάτε παντού με το αυτοκίνητο

Θέλεις να πας με το παιδί σου στο κοντινότερο πάρκο ή στους φίλους σας που μένουν πέντε τετράγωνα μακριά; Μην πάρεις το αυτοκίνητο! Κι αν σε ρωτήσει το παιδάκι σου, γιατί… μη διστάσεις να του εξηγήσεις. Να του πεις πως όπου μπορούμε να πηγαίνουμε με τα πόδια, πρέπει να το κάνουμε, ώστε να περιορίζουμε τους ρύπους και τα καυσαέρια και να μη μολύνουμε το περιβάλλον.

  • Πάρε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για τα ψώνια

Προτού πας στο supermarket πάρε μαζί σου τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες για ψώνια και εξήγησε στο παιδί σου τον λόγο που το κάνεις αυτό. Ότι, δηλαδή, στην καθημερινότητά μας προσπαθούμε να περιορίζουμε όσο το δυνατόν τη χρήση πλαστικού, ώστε να μη μολύνουμε το περιβάλλον και τη θάλασσα. Μην ξεχνάς πως το πλαστικό θέλει πολλά χρόνια για να αποσυντεθεί ολοκληρωτικά.

  • Πάρε του βιβλία που μιλούν για το περιβάλλον

Ξέρεις πόσα βιβλία κυκλοφορούν στην αγορά, που μιλούν για την ανακύκλωση, για το πλαστικό και για τη φύση; Άπειρα! Μπορείς, λοιπόν, να επιλέξεις μαζί με το παιδί σου μερικά βιβλία, ώστε να τα διαβάζετε παρέα. Και εσύ θα μάθεις το κάτι παραπάνω, αλλά και το παιδί σου θα καταλάβει πολύ καλύτερα, γιατί πρέπει να σέβεται το περιβάλλον και πώς μπορεί αυτό να το κάνει πράξη.