Όταν έμεινα έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, χάρηκα πάρα πολύ, καθώς δεν περίμενα να έρθει η εγκυμοσύνη με την πρώτη προσπάθεια μετά την εξωσωματική. Όμως, οι καθημερινοί ρυθμοί με τον μεγάλο μου γιο που ήταν περίπου ενάμιση χρόνων και την full-time δου ...
7 Σεπτεμβρίου 2016
Σίγουρα γνωρίζετε πολλές γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή -και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να γίνει και στη δική σας περίπτωση. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να ξέρετε τι να περιμένετε, εάν ο γιατρός σας επιλέξει να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας με καισαρική.
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι η πιο ασφαλής επιλογή
Κάποιες γυναίκες γεννούν με καισαρική τομή από επιλογή, όμως οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν σ' αυτή είναι καταστάσεις που θα έβαζαν σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του μωρού στην περίπτωση που ο τοκετός γινόταν φυσιολογικά. Τέτοιες είναι όταν η θέση του μωρού εμποδίζει την απρόσκοπτη δίοδό του από το γενετικό κανάλι (π.χ. εγκάρσιο σχήμα), όταν η κύηση είναι δίδυμη και η θέση δεν ευνοεί για φυσιολογικό τοκετό, όταν υπάρχει προδρομικός πλακούντας, όταν το μέγεθος του μωρού είναι υπερβολικά μεγάλο (όπως συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις όταν υπάρχει διαβήτης κύησης) κ.ά.
Αν και είναι πολύ συνηθισμένη, δεν παύει να είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση
Μπορεί να γίνεται καθημερινά σε όλα τα μαιευτήρια και να απαιτείται λίγος χρόνος μέχρι την ολοκλήρωσή της, ωστόσο η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που σημαίνει ότι υπάρχουν (έστω και σε μικρό βαθμό) οι κίνδυνοι που συνδέονται με όλες τις επεμβάσεις (π.χ. μόλυνση, απώλεια αίματος, τραυματισμός οργάνων κ.λπ.). Αλλά και για το μωρό, σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό, η πιθανότητα να χρειαστεί υποστήριξη αναπνοής είναι μεγαλύτερη όταν ο τοκετός γίνεται με καισαρική.
Γίνεται με αναισθησία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μητέρα χάνει την ευκαιρία να «ζήσει» τη γέννηση του παιδιού της
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καισαρική τομή γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία. Αυτό σημαίνει ότι είστε ναρκωμένη από τη μέση και κάτω αλλά διατηρείτε απόλυτα τις υπόλοιπες αισθήσεις σας. Ο αναισθησιολόγος εισάγει με καθετήρα τοπικό αναισθητικό στη σπονδυλική στήλη και λίγο μετά τα πόδια γίνονται «βαριά» και δεν έχετε τη δυνατότητα να τα σηκώσετε. Κατά την επέμβαση θα νιώθετε ότι κάποιος ακουμπά, πιέζει ή τραβά την κοιλιά αλλά δεν θα πονάτε. Η περιοχή όπου εργάζονται οι χειρουργοί θα είναι εκτός του οπτικού πεδίου σας, χάρη σε ένα χειρουργικό παραβάν, αλλά αμέσως μόλις βγει το μωρό η μαία ή η νοσοκόμα θα το ακουμπήσει στην αγκαλιά σας και θα μπορέσετε να το κρατήσετε για λίγα λεπτά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η ολική αναισθησία κρίνεται απαραίτητη. Σ' αυτές η μητέρα παραμένει κοιμισμένη μέχρι την ολοκλήρωση της επέμβασης και την απομάκρυνση από το χειρουργείο.
Μετά τον τοκετό, εκτός από το μωρό θα πρέπει να περιποιείστε και την τομή σας
Η υγιεινή στην περιοχή της τομής θα σας απασχολήσει για αρκετές μέρες μετά τη γέννα. Μπορείτε να κάνετε ντους από την επόμενη κιόλας μέρα, αρκεί να την καλύψετε με αδιάβροχο επίδεσμο και να αποφύγετε να τρίψετε την περιοχή, ενώ εάν υπάρξει έστω και η υποψία μόλυνσης είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με το γυναικολόγο σας. Μερικές από τις πιο συχνές ενδείξεις μόλυνσης είναι ο αυξανόμενος πόνος στην περιοχή της τομής, το πρήξιμο, η ύπαρξη εκκριμάτων, ο πυρετός κ.ά. Με το πέρασμα του χρόνου, το μόνο που θα μείνει από την τομή θα είναι μια λεπτή γραμμή, αλλά θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετά μέχρι τότε. Μετά τις έξι εβδομάδες μπορείτε να χρησιμοποιείτε ειδικές κρέμες για την επούλωση πληγών.
Θα χρειαστείτε βοήθεια όταν επιστρέψετε στο σπίτι
Όλες οι νέες μαμάδες χρειάζονται βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της μητρότητας, όμως όσες έχουν γεννήσει με καισαρική ίσως δυσκολευτούν λίγο παραπάνω σε κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως να ταΐσουν, να πλύνουν ή να αλλάξουν το μωρό, γιατί δεν μπορούν να σηκώσουν βάρος (επειδή το βάρος του μωρού είναι μικρό, δεν υπάρχει πρόβλημα να σηκώνουν το παιδί) ή μπορεί να πονάνε και να νιώθουν δυσκίνητες. Φροντίστε να έχετε εξασφαλίσει βοήθεια από το σύντροφο, τη μητέρα, μια φίλη ή μια μαία όταν θα βγείτε από το μαιευτήριο.
Μπορείτε να βοηθήσετε στη γρήγορη ανάρρωση
Θα έχετε ακούσει πως κάποιες γυναίκες συνέρχονται λίγες μέρες μετά την επέμβαση ενώ άλλες ταλαιπωρούνται για εβδομάδες. Μερικά από τα πράγματα που περνούν από το χέρι σας για να αναρρώσετε πιο γρήγορα είναι τα εξής:
Να παίρνετε τα παυσίπονα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας τις ώρες που σας έχει συστήσει -αντί να περιμένετε να νιώσετε πρώτα πόνο και μετά να πάρετε φάρμακο.
Προσπαθήστε να περπατάτε αρκετά και όσο πιο νωρίς μπορείτε μετά την καισαρική. Έτσι, θα αποφύγετε τη δημιουργία θρομβώσεων, θα βοηθήσετε στην άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου και θα νιώσετε ψυχολογικά καλύτερα.
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο και άπαχο μοσχάρι, αυγά, ξηρούς καρπούς) και λαχανικά που θα σας δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να συνέλθει από την επέμβαση, όπως ψευδάργυρο (κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης), βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, πιπεριές), βιταμίνη Α (καρότα, γλυκοπατάτες, μάνγκο).
Το να γεννήσει μια γυναίκα ένα παιδί με καισαρική τομή δεν σημαίνει πλέον ότι θα κάνει και τα επόμενα παιδιά της με τον ίδιο τρόπο
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γιατροί ενθαρρύνουν τον τοκετό VBAC (vaginal birth after cesarean) που σημαίνει ότι εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορείτε σε επόμενη εγκυμοσύνη να γεννήσετε φυσιολογικά, ακόμα κι αν έχετε αποκτήσει παιδί με καισαρική.
Συνεργάστηκε ο Ιωάννης Καλογήρου, μαιευτήρας-γυναικολόγος