Καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένεια

Καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένεια

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Είναι τόσο συνηθισμένες και καθημερινές οι ευκαιρίες που μας προσφέρονται το καλοκαίρι στις διακοπές, που πολλές φορές τις προσπερνούμε χωρίς καν να καταλάβουμε τι χάσαμε. Οι καινούργιες εμπειρίες που μοιραζόμαστε, οι νέοι τόποι, οι νέες γνωριμίες μάς δένουν με κοινές αναμνήσεις. Οι καθημερινές, συνηθισμένες δραστηριότητες μάς δίνουν την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα, να φάμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι χωρίς να βιαζόμαστε, να περπατήσουμε κουβεντιάζοντας, να κολυμπήσουμε καλαμπουρίζοντας.

Παραθέτουμε παρακάτω έναν κατάλογο με πεδία ευκαιριών που ανακάλυψαν έκπληκτοι οι γονείς τα προηγούμενα καλοκαίρια. Αν τις έχετε στον νου σας, θα είστε πιο έτοιμοι να τις αξιοποιήσετε.

Η άγνωστη κοντινή μας φύση

Τα παιδιά βλέπουν την κοντινή μας φύση με μάτια εξερευνητή κι εσείς τα κοιτάζετε έκπληκτοι. Μπορεί να έχουν δει λιοντάρια και ελέφαντες στο τσίρκο, αλλά ίσως δεν έχουν δει ποτέ από κοντά κότες και κοκόρια. Τώρα στις διακοπές ίσως είναι τυχερά και δουν χελιδονοφωλιά με νεογέννητα χελιδονάκια και σίγουρα θα εκστασιαστούν παρακολουθώντας μυρμήγκια να μεταφέρουν δυσανάλογα μεγάλα φορτία στη φωλιά τους, ψαράδες να δολώνουν και να ξαγκιστρώνουν ψάρια, να παραγουλιάζουν χταπόδια. Αυτά για σας είναι βιώματα της παιδικής ηλικίας. Για τα σημερινά παιδιά δεν είναι, κι αν δεν εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες του καλοκαιριού, θα στερηθούν αυτές τις θαυμάσιες εμπειρίες.

Μη χάνετε τις ευκαιρίες να μεταδώσετε στο παιδί θαυμασμό και σεβασμό για τη φύση.

- Μάθετέ του τα σημεία του ορίζοντα και δείτε μαζί του μια ανατολή του ήλιου και μια δύση.

- Μάθετέ το να παρεμβαίνει στη φύση όσο γίνεται λιγότερο, να μη σταματά την πορεία των μυρμηγκιών αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, να μη μετακινεί ούτε μια πετρούλα αν δεν χρειάζεται, να μην τρομάζει τα πουλιά που ταΐζουν τα μικρά τους.

- Εξηγήστε γιατί δεν ρίχνουμε ούτε το χάρτινο σακουλάκι ούτε το ξυλάκι από το παγωτό στο διπλανό χωράφι και διηγηθείτε με ζωηρά χρώματα και αγανάκτηση την τρομερή ιστορία του αποτσίγαρου που κάποιος πέταξε στα χαμόκλαδα και άναψε φωτιά στο δάσος.

Εξοικείωση με τη ζωή έξω από τον στενό ιδιωτικό χώρο

Ευκαιρία είναι να αντιληφθεί τι σημαίνει ζωή σε δημόσιους χώρους. Θα μάθει ότι:

- Το εστιατόριο μοιάζει, αλλά δεν είναι η τραπεζαρία του σπιτιού μας. Μιλάμε πιο σιγά για να μην ενοχλούμε τις άλλες παρέες που τρώνε δίπλα μας.

- Στο ξενοδοχείο δεν μπορούμε να παίζουμε μπάλα μέσα στο δωμάτιο ούτε φυσαρμόνικα στο μπαλκόνι. Δεν ισχύουν μόνο οι ώρες κοινής ησυχίας. Εδώ πιθανόν οι γείτονες να θέλουν να κοιμηθούν έως το μεσημέρι.

- Το λεωφορείο ή το καράβι δεν είναι αποκλειστικά δικό μας, το μοιραζόμαστε με πολλούς άλλους και θα πρέπει να σεβαστούμε και τον προσωπικό τους χώρο και την ησυχία τους.

Οι καινούργιες γνωριμίες

Είναι ευκαιρία να μεταδώσετε τώρα μερικές βασικές αρχές που δεν είναι αυτονόητες:

- Δεν είμαστε όλοι όμοιοι. Οι άνθρωποι που συναντάμε μπορεί να διαφέρουν από τους μέχρι τώρα γνωστούς μας, να έχουν λίγο διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικό ντύσιμο, παράξενη προφορά. Δεν τους κοροϊδεύουμε γι’ αυτά τους τα χαρακτηριστικά, ούτε επιτρέπουμε να μας κοροϊδεύουν εκείνοι για τα δικά μας χαρακτηριστικά του «πρωτευουσιάνου», του «Κρητικού», του «παιδιού του διαμερίσματος».

- Δεν μπαίνουμε ποτέ σε άγνωστο αυτοκίνητο ούτε για να δείξουμε τον δρόμο προς την παραλία, ούτε για να μας πάνε γρηγορότερα εκεί που είναι η μαμά μας, ούτε γιατί το αυτοκίνητο είναι ένα μοντέλο που μας εντυπωσιάζει. Ενημερώνουμε αμέσως τους γονείς μας για κάθε καινούργια γνωριμία, είτε είναι ο Θόδωρος που μένει εδώ και τον χειμώνα και πάει στη δεύτερη τάξη, είτε είναι η κυρία με το μωρό που μένει στο διπλανό δωμάτιο του ξενοδοχείου, είτε ο περιπτεράς της πλατείας που μας πουλάει εφημερίδες, είτε ο μπάρμαν του ξενοδοχείου που μας σερβίρει λεμονάδες και τις χρεώνει στο δωμάτιο.

Ταξιδιωτικές εντυπώσεις

- Ανταλλάξτε εντυπώσεις κάθε βράδυ, τι είδατε, τι κάνατε, τι μάθατε, πόσο ωραίος ήταν ο περίπατος, η βαρκάδα, το σπετζοφάι και τι σκοπεύετε να κάνετε αύριο.

- Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και να μάθουν γι’ αυτό.

Βοηθήστε το παιδί να κρατήσει και να οργανώσει τις αναμνήσεις του από τις θαυμάσιες διακοπές της παιδικής του ηλικίας.