delta-newlogo

Κανόνες συμπεριφοράς και κοινωνική πίεση

Κανόνες συμπεριφοράς και κοινωνική πίεση

Φυσικό είναι να μην έχετε πλήρη έλεγχο όταν πάνε τα παιδιά σας στα σπίτια των φίλων τους. Πολλές μαμάδες παραπονιούνται ότι όποτε πηγαίνουν οι κόρες τους σε σπίτι φίλης, γυρίζουν ξεσηκωμένες και επαναστατημένες: «Στης Γιώτας φάγαμε 8 μπανάνες για μεσημεριανό» – «Πολύ ωραία περάσαμε το απόγευμα. Η μαμά της Μαρίνας μάς άφησε να δούμε την Αλίκη στο Ναυτικό» – «Η μαμά της Ελίνας μάς έβαψε φωτομοντέλα και μου έβαλε σκιές στα μάτια. Γιατί δεν βάφεις τα μάτια σου σαν τη μαμά της Ελίνας;». Και άλλα ανάλογα.

 

Δε χάθηκε δα ο κόσμος αν περάσει το κοριτσάκι σας ένα απόγευμα κολλημένο στην τηλεόραση. Ούτε αν τη βάψει η μαμά της φίλης της. Δεν είναι λόγος να συγχυστείτε, ούτε να κατηγορήσετε τους γονείς των άλλων παιδιών. Πείτε «Α, ναι; Χαίρομαι που πέρασες καλά! Όχι, εγώ δεν βάφω τα μάτια μου. Όταν μεγαλώσεις, μπορεί να τα βάφεις κι εσύ αν θέλεις». «Οκτώ μπανάνες; Πού τις χώρεσε το στομάχι σας!».

Αν, βέβαια, γίνεται κάτι στο οποίο είστε εντελώς αντίθετοι ή κάτι που αφορά την ασφάλεια του παιδιού, μην ξαναστείλετε το παιδί σας σ’ αυτό το σπίτι. Αν ξέρετε ότι υπάρχει πισίνα, σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά θα βρίσκονται πάντα υπό την επίβλεψη των γονιών. Αν διαπιστώσετε ότι στο σπίτι της φίλης η μαμά λείπει, μπορείτε άνετα να πείτε: «Ξέρετε, ας έρθουν καλύτερα να παίξουν στο σπίτι μου. Χαίρομαι να ασχολούμαι μαζί τους».

 

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να γνωρίσετε τους γονείς των φίλων των παιδιών σας. Να συνεννοηθείτε μαζί τους για ορισμένους κανόνες που δεν θέλετε να παραβεί το παιδί σας. ‘Η για κάποιους κανόνες που πρέπει ν’ ακολουθήσει το παιδί που φιλοξενείτε «Μήπως πρέπει κάτι να προσέξω με την Ελενίτσα σας;».

 

Σημαντικό είναι να ξεκαθαρίσετε εσείς ποιοι από τους κανόνες σας μπορούν να αγνοούνται εκτός σπιτιού και ποιοι όχι. Το ξέρετε ότι δεν είναι καλή τακτική να αλλάζετε κανόνες λόγω της κοινωνικής πίεσης «έτσι κάνουν όλοι». Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να απορρίπτετε εκ προοιμίου άλλους τρόπους συμπεριφοράς και άλλους κανόνες που ακολουθούν οι γονείς των άλλων παιδιών. Ακούστε με προσοχή τι σας λέει ο γιος ή η κόρη σας ό,τι συμβαίνει σε άλλα σπίτια. Δε ζείτε σε έρημο νησί και πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τις κοινωνικές πιέσεις, τις απόψεις των γειτόνων, των συγγενών, του σχολείου. Αναρωτηθείτε μήπως οι άλλοι έχουν δίκιο ή κάνουν κάτι πιο έξυπνο. Δεν θέλετε να είναι το παιδί σας η δακτυλοδεικτούμενη εξαίρεση σε κοινά αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς. Όμως μπορείτε να το κάνετε περήφανο για κάποιους οικογενειακούς κανόνες που σέβεστε και ακολουθείτε κι εσείς κι αυτό με συνέπεια.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 5 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 1

Σχετικά Άρθρα

Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ Moms club και δε θα χάσεις…
delta-moms-loginRegisterForm
Συνδέσου στο προφίλ σου για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Δεν είσαι μέλος; Κάνε εγγραφή εδώ
Γίνε μέλος στο ΔΕΛΤΑ moms club για να επωφεληθείς από μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
Αποδέχομαι την αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού για προωθητικούς σκοπούς (ενημέρωση σχετικά με ανακοινώσεις για διεξαγωγή διαγωνισμών, κληρώσεων, νέες καμπάνιες, νέα προϊόντα, νέες προσφορές, νέο περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.deltamoms.gr μέσω:
Εγγραφή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
Έχει αποσταλεί e-mail στη διεύθυνση που δήλωσες. Παρακαλούμε έλεγξε τα e-mail σου για να ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου.
Κλείσιμο
Συγχαρητήρια για την εγγραφή σου!
Συνδέσου τώρα στο προφίλ σου για ξεκινήσεις να επωφελείσαι από τα μοναδικά προνόμια.
delta_moms_pass_visible
*Υποχρεωτικά πεδία
Σύνδεση
Ξέχασες τον κωδικό σου;
Για να αλλάξεις τον κωδικό σου, συμπλήρωσε το παρακάτω πεδίο με το email που έχεις δηλώσει στο λογαριασμό σου.
Υποβολή
Είσαι ήδη μέλος; Συνδέσου εδώ
delta_moms_pass_visible
ΑΛΛΑΓΗ
Συνδέσου εδώ