Λιγούρες & εγκυμοσύνη! Πού οφείλονται;

Λιγούρες & εγκυμοσύνη! Πού οφείλονται;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο :

Μέσος Όρος Βαθμολογίας: 0 / 5. Προσμέτρηση ψήφων: 0

Καρπούζι μέσα στο καταχείμωνο; Μακαρόνια με κιμά και σοκολατόπιτα στην άγρια νύχτα; Αν έχεις λαχταρήσει έντονα κάτι παρόμοιο και έχεις ζητήσει στον σύζυγό σου να τα φέρει… στο τραπέζι σου, τότε κατανοείς πολύ καλά τι σημαίνει λιγούρα στην εγκυμοσύνη. Ναι! Μιλάμε για αυτήν την ακατανίκητη επιθυμία να φας κάτι πολύ συγκεκριμένο, κάτι που ονειρεύτηκες και λαχτάρησες, το οποίο θέλησες σε κλάσματα δευτερολέπτου να βρεθεί στο πιάτο σου.

Οι λιγούρες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα και φαινόμενο στην εγκυμοσύνη και συνεπάγονται όχι μόνο την επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό, αλλά και τη λαχτάρα για κατανάλωση περίεργων συνδυασμών γεύσεων.

 Έχεις βιώσει κι εσύ αυτήν την κατάσταση; Δεν είσαι η μόνη. Οι περισσότερες γυναίκες το έχουν ζήσει. Μήπως κι εσύ, λοιπόν, αναρωτήθηκες αμέσως γιατί σου συμβαίνει όλο αυτό; Τι προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά και την έντονη επιθυμία για φαγητό;

Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι για αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Για όλα υπάρχει εξήγηση και συγκεκριμένα, παρακάτω μπορείς να διαβάσεις και να μάθεις τους 5 λόγους, που κατά πάσα πιθανότητα σου προκαλούν λιγούρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  1. Το μωρό σου προσπαθεί να σου… αποκαλύψει το φύλο του

Σύμφωνα με μύθους των παλαιότερων γενεών, το φύλο του μωρού μπορούσε να αποκαλυφθεί μέσα από τις διατροφικές λαχτάρες της εγκυμονούσας. Μήπως, λοιπόν, εσύ λιγουρεύεσαι γλυκές λιχουδιές; Τότε, ίσως περιμένεις κοριτσάκι. Αν λαχταράς κάτι αλμυρό, από την άλλη, μάλλον στην κοιλιά σου έχεις αγοράκι.

  1. Το μωρό σου θέλει ποικιλία στα τρόφιμα

Προσπάθησε να θυμηθείς… Μήπως την τελευταία φορά που σε έπιασε λιγούρα ζήτησες να φας έναν… περίεργο συνδυασμό τροφών, που υπό κανονικές συνθήκες μπορεί και να μην ήθελες να τον δεις στα μάτια σου; Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, δεν είναι! Συμβαίνει σε πολλές εγκυμονούσες και είναι ο τρόπος του μωρού να σου πει ότι θέλει μια ποικιλία στη διατροφή του και συνδυασμό ιχνοστοιχείων και μετάλλων.

  1. Μπορεί να έχεις αναιμία (ανεπαρκής ποσότητα σιδήρου)

Έχεις παρατηρήσει ότι κάποιες φορές μπορεί να νιώσεις μια μικρή ζάλη και ταυτόχρονα να πεινάς πάρα, πάρα πολύ; Αν κάτι τέτοιο σου έχει συμβεί, είναι πιθανό να έχεις αναιμία και χαμηλό σίδηρο. Σε τέτοια περίπτωση, σίγουρα θα πρέπει να συμβουλευτείς  τον γιατρό σου. «Πλέον, στις μέρες μας, είναι σχεδόν άμεση η παρέμβαση του θεράποντα ιατρού με συμπληρώματα σκευασμάτων που τονώνουν το σώμα σε ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο Mg, ασβέστιο Ca, σίδηρο Fe)», επισημαίνει η σύμβουλος διατροφής, Τόνια Ζηλιαναίου.

  1. Το σώμα σου χρειάζεται περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα

Μήπως τον τελευταίο καιρό λιγουρεύεσαι έντονα ένα ψητό ψάρι ή θαλασσινά; Αν ναι, τότε μάλλον ο οργανισμός σου σε προειδοποιεί πως έχεις ανάγκη για περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα. «Πλούσια πηγή καλών λιπαρών βρίσκεις στους ξηρούς καρπούς και στα μικρά ψάρια. Προσοχή, όμως! Τα μεγάλα ψάρια είναι καλύτερα να αποφεύγονται σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω περιεκτικότητας σε υδράργυρο, που ανιχνεύεται κυρίως στο δέρμα τους», λέει η κ. Ζηλιαναίου.

  1. Τελικά, μήπως είναι όλα στο μυαλό σου;

Είναι πολύ πιθανό να μη συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω όταν έχεις λιγούρες. Τι συμβαίνει, όμως; Πολύ απλά, εσύ και μόνο εσύ λαχταράς να φας ένα συγκεκριμένο φαγητό ή έδεσμα. Για σκέψου λίγο… Και πριν μείνεις έγκυος δεν υπήρξαν στιγμές στην καθημερινότητα που τρελαινόσουν και ήθελες πολύ να φας μια ολόκληρη σοκολάτα μετά το μεσημεριανό; Ή λαχταρούσες να γευτείς ένα σουβλάκι; «Ίσως να συμβαίνει κάτι παρόμοιο και τώρα. Το μυαλό λαχταρά πολλές φορές την εικόνα και όχι αποκλειστικά την τροφή», λέει η σύμβουλος διατροφής, Τόνια Ζηλιαναίου.

Και συνεχίζει: «Ο βασικός λόγος για κάθε είδους λιγούρα είναι η αστάθεια των ορμονών, όπως συμβαίνει πολύ συχνά και στους διαβητικούς πάσχοντες. Οι έντονες λιγούρες θα είναι συνοδοιπόρος σου για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης. Μάθε να αναγνωρίζεις τα σημάδια, κρατώντας ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής στη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας. Και τότε, αν ξαφνικά νιώσεις ακατανίκητη λιγούρα, απλά απόλαυσέ το».