Υλικά που θα χρειαστούν:
Λευκός πηλός που στεγνώνει με τον αέρα (500gr)
3 κυπελλάκια γιαουρτιού Smart
1 πλάστης σιλικόνης
1 καλαμάκι
Σπάγκος ή λαμπάκια
Χωρίζουμε τον πηλό σε 3 ή 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη το καθέν ...
4 Απριλίου 2014
Κάποτε τα πράγματα ήταν πιο απλά. Παντρευόσουν, έκανες παιδιά, δούλευες σκληρά και έμενες παντρεμένος είτε το ήθελες είτε όχι. Σήμερα όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ληξιαρχείου, ένας στους τρεις γάμους στην Ελλάδα καταλήγει σε διαζύγιο. Για όσους όμως, δε θέλουν να φτάσουν μέχρι εκεί, ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές από γυναίκες για γυναίκες.
Το μυστικό για ένα καλό γάμο είναι η προσωπική ζωή
Για να προλάβουμε οποιαδήποτε παρεξήγηση εξηγούμε ότι ο όρος «προσωπική ζωή» δεν έχει πονηρή χροιά. Αναφερόμαστε στα ενδιαφέροντα, στα χόμπι, στην καριέρα, εν γένει στη ζωή ενός ανθρώπου εκτός της οικογένειας. «Σε ένα γάμο και οι δύο χρειάζεται να έχουν τη δική τους ξεχωριστή ζωή και ύπαρξη, να εκπληρώνουν την ανάγκη αναγνώρισης ως μεμονωμένα άτομα και προσωπικότητες. Δεν μπορούν όλοι να ζήσουν μόνο με το ρόλο του/της συζύγου ή του/της γονέα» αναφέρει και ο Stiven Nock, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Συχνά, κατηγορούμε το σύντροφό μας για τη δική μας δυστυχία ή για το ό,τι δε νιώθουμε ικανοποίηση μέσα στην καθημερινότητά μας. Θα πρέπει όμως, να έχουμε κατά νου πως ο καθένας από μας είναι υπεύθυνος για την ευτυχία του και πως ακόμα και μέσα στο γάμο θα πρέπει να μη χάνουμε την ατομικότητά μας.
Ασχοληθείτε με τα μεγάλα και όχι τα μικρά
Βρώμικα ρούχα στο πάτωμα, το air-condition που πρέπει να επισκευαστεί, οι λογαριασμοί του supermarket που είναι υπερβολικοί πάντα υπάρχουν λόγοι αψιμαχιών και καβγάδων. Όσο και αν ψάξετε όμως, δε θα βρείτε ένα ζευγάρι με πανομοιότυπες συνήθειες και ταυτόσημες απόψεις. Διαφωνίες και διαφορές θα υπάρχουν πάντα. Το θέμα είναι πώς τις αντιμετωπίζετε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στα μικρά και τα καθημερινά -που σίγουρα έχουν κι αυτά τη σημασία τους- θα πρέπει να φανείτε πιο διαλλακτικές και να αποδεχθείτε τη διαφορετικότητα του άλλου. Είναι λογικό να υπάρχουν αγεφύρωτες διαφωνίες σε κάποιο επίπεδο. Στα μεγάλα και τα σημαντικά όμως, θα πρέπει να μπαίνουν κάποια προσωπικά όρια. Τα «όρια» είναι μια ξεκάθαρη δήλωση του τι μπορείς να κάνεις ή όχι για το σύντροφό σου ή μαζί με αυτόν. Πρόκειται για μια απόφαση σχετικά με το τι είσαι πρόθυμη να ανεχτείς ή όχι μέσα στο γάμο σου.
Δεν θα μπει ποτέ στη θέση σας
Λένε ότι για να κουρευτεί ένας άνδρας χρειάζεται απλώς να κλείσει ραντεβού με τον κουρέα του και να το τηρήσει. Για να κουρευτεί μία γυναίκα όμως, πρέπει να συντονιστούν περίπου 6 άτομα, για να διευθετηθούν οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, το φαγητό στο σπίτι και οι εκκρεμότητες στη δουλειά. Μία από τις πιο συχνές γκρίνιες των γυναικών είναι ότι οι σύντροφοί τους δεν κατανοούν το Γολγοθά τους. Ότι ζουν μέσα στην απόλυτη φρενίτιδα ισορροπώντας σε ρόλους και χρονοδιαγράμματα που δε συμβιβάζονται ποτέ, ενώ ο σύζυγος «δεν το νιώθει», «δεν το καταλαβαίνει». Ε, λοιπόν, δε θα το καταλάβει ποτέ, απλούστατα γιατί δεν θα χρειαστεί να έχει ποτέ το δικό σας πρόγραμμα. Παραιτηθείτε λοιπόν αυτής της προσπάθειας και ζητήστε κάτι εφικτό. Ζητήστε εκτίμηση και αναγνώριση. Εάν νιώσετε ότι το έτερον ήμισυ σάς εκτιμά για αυτό που είστε (ακόμη κι αν δεν γνωρίζει με λεπτομέρειες πόσα κάνετε κάθε ημέρα), εάν νιώσετε ότι μεταξύ σας υπάρχει ένας άρρηκτος δεσμός τότε σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.
Μιλήστε για τις ανάγκες σας
Καλώς ή κακώς, οι περισσότερες γυναίκες στην αρχή μίας σχέσης ή ενός γάμου δίνουν την εικόνα της superwoman που όλα τα καταφέρνει και όλα τα προλαβαίνει. Ακόμη και οι πιο δυνατές όμως, λυγίζουν όταν έρχονται τα παιδιά, όταν καλούνται να υπηρετήσουν παράλληλα καριέρα και οικογένεια. Αρκετές περιμένουν από τους άνδρες τους να το καταλάβουν μόνοι τους και να προσφερθούν να βοηθήσουν. Δεν είναι όμως, έτσι. Κανένας άνδρας δε θα αναλάβει πρωτοβουλία να βοηθήσει μία γυναίκα που μέχρι πρότινος έπαιζε το ρόλο της τέλειας συζύγου που καταφέρνει τα πάντα. Χρειάζεται να εκφράσετε τις ανάγκες σας και να ζητήσετε στήριξη και βοήθεια.
Διατηρήστε ζωντανό το ρομάντζο
Μην ξεχνάτε να φλερτάρετε με το σύζυγό σας και να δείχνετε οικειότητα. Σαφώς δεν είναι εύκολο όταν ταΐζετε παιδιά, βάζετε πλυντήριο και παράλληλα ετοιμάζετε την παρουσίαση για τη δουλειά. Δε χρειάζεται όμως, υπερπροσπάθεια. Στείλτε του μικρά μηνύματα στο κινητό ή email κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οργανώστε ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι ή ζητήστε του να βγείτε ραντεβού το Σαββατοκύριακο. Αποκτήστε βραδινές εξόδους, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε συγγενείς που μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά, θα μπορέσετε ακόμη και να αποδράσετε με το σύζυγό σας για το Σαββατοκύριακο.
Το γέλιο σώζει το γάμο
Ακόμη κι ένα μικρό αστείο όπως διασταυρώνετε ο ένας τον άλλον στην κουζίνα μπορεί να προσφέρει και στους δύο γέλιο και να σας φέρει πιο κοντά με το σύζυγό σας.
Ποιοτικός χρόνος
Ενώ μπορεί να κοιμάστε κάθε βράδυ με το σύζυγό σας, μπορεί να περάσουν και εβδομάδες χωρίς να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλον. Στην προσπάθειά σας να βρείτε χρόνο για το σύζυγό σας, βεβαιωθείτε ότι είναι ποιοτικός, ότι επικεντρώνεται σε ουσιαστικές συζητήσεις, για να μιλήσετε για τους μελλοντικούς στόχους και τις επιθυμίες σας και να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου.
Σεξ, έστω και με πρόγραμμα
Προφανώς στην αρχή μίας σχέσης ο αυθορμητισμός είναι ουσιώδης. Όταν όμως, μία γυναίκα καλείται να ισορροπήσει και να προλάβει σε ένα 24ωρο καριέρα, οικογένεια, παιδιά, νοικοκυριό κ.λπ, είναι λάθος να στηρίζεται στον αυθορμητισμό. Το σεξ αναπόφευκτα θα παραμεριστεί από πιο πιεστικά πράγματα και θα ξεχαστεί. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν είναι καθόλου ρομαντικό να προγραμματίζετε το σεξ, αλλά δεν είναι κατ’ ανάγκη έτσι.